nowoczesny a współczesny

Dyskusje na temat tańca współczesnego; zagadnienia praktyczne i teoretyczne; aktualne zjawiska i trendy;
motyl ek

Post autor: motyl ek »

Dziękuję Wam za posty i wytłumaczenie wszelkich różnic między t. współczesnym, nowoczesnym, modern:) zajmuję się tańcem połowę życia, a nadal trudno mi to wszystko ogarnąć :lol:
ale... jeśli się wie, że temat jest po prostu "nie_ogarnięty", to nie czuję się już taka głupiutka;) i wiem, jak to sobie wszystko w głowie ułożyć.

Może znacie tytuły książek, które poruszały by ten temat? Artykuły, cokolwiek? :)
Mariola

Post autor: Mariola »

nic tu nie jest jasne w tym co napisaliscie. Jezeli nowoczesny to hiphop funky itd to czemu w ksiazce Olgi Kuzminskiej jest napisane ze Martha Graham tworzyla taniec nowoczesny? A na zajeciach tanca wspolczesnego uczylam sie techniki Marthy? Bo ja to juz nic nie rozumiem
nathaliye

Post autor: nathaliye »

[quote:729fb1a712="Mariola"]nic tu nie jest jasne w tym co napisaliscie. Jezeli nowoczesny to hiphop funky itd to czemu w ksiazce Olgi Kuzminskiej jest napisane ze Martha Graham tworzyla taniec nowoczesny? A na zajeciach tanca wspolczesnego uczylam sie techniki Marthy? Bo ja to juz nic nie rozumiem[/quote:729fb1a712]

cały problem polega na tłumaczeniu terminologii z angielskiego na polski. Graham jest prekursorką tańca modern (co po polsku znaczy "coś nowoczesnego"), ale taniec modern często jest elementem tańca współczesnego (który w rożnych wydaniach różnie wygląda, raz ma elementy modernu a czasem jest bliski teatrowi tańca a często jest ogólnie własną wizją danego choreografa).

co do hip hopu i innych tańców streetowych to wrzuca się je do worka tańca nowoczesnego, podobnie jak tzw taniec sportowy (bliski np temu co robią cheerleaderki).

Ja proponuje oddzielić taniec modern, od współczesnego i nowoczesnego. i nie tłumaczyć sobie tych terminów kalką językową bo potem się wszystko myli.
Mariola

Post autor: Mariola »

Modern to modern, współczesny to współczesny a nowoczesny to nowoczesny, trzy zupełnie różne techniki....
ODPOWIEDZ