Mazowsze czy Śląsk

Dyskusje poświęcone innym formom tańca (jazz, hip hop, funky, break, orientalny, ludowy, irlandzki/szkocki, rewia, etc.)
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

kazdy ma racje, bo to kwestia gustu, a w tym zakresie kazdy ma. No chyba ze patrzec by na to oczyma etnografa, to wtedy by sie weszlo na plaszczyzne subiektywną :D

[quote:0789a56012="Katia"]Tańce ludowe są oparte na klasyce, więc dobrze jest, gdy tancerze są po szkołach baletowych. Widać to po takich tańcach jak choćby Mazur[/quote:0789a56012]
a tu sie zgadzam. Jejku, jak czasem swietnie wyglada jak tancerze po SB tanczą mazura i wyprawiaja cuda na scenie. Uwielbiam. No z tym ze przyznaje, ze w tych umiejętnościach ciezko odnalesc taniec chlopow sprzed lat :D .

[quote:0789a56012="Katia"]W ogóle tak przeglądam filmy na YT dawniejszego Śląska i według mnie kiedyś był ten zespół nieco lepszy. Mazowsze też było lepsze.[/quote:0789a56012]
Tak myslisz? ja nie porownywalam tego nigdy ale zawsze mi sie wydawalo, ze obecny poziom, od strony technicznej, jest wyzszy. A Tobie chodzi o technike czy wyraz bardziej?
inaenka

Post autor: inaenka »

Więc chodzi Wam zapewne o klasykę jako o bazę akadmicką? W tym wypadku i ja sie zgodzę - znaczenie jest nieocenione w nauce każdego stylu!

Oj Sagittaire, coś namotałaś z tą etnografią. Chyba raczej wtedy należałoby właśnie zejść z płaszczyzny subiektywnej :D
Sagittaire

ja? :D
chodzilo mi o to, ze jakby postawic sie na miejscu etnografa , badającego grupy etniczne, w tym tance ludowe, to mozna by przejsc na oceny obiektywne (i oceniac w kategoriach: poprane bo zbliżone, niepoprawne bo zakłamane).

Ale jak ja jestem zwyklym takim sobie widzem, to dla mnie wazne sa tylko gusta moje, np takie ze lubie mazura z typowo baletowymi skokami, ktorych chlop 100 lat temu na polskiej wsi jak żył to na oczy swoje do smierci nie zobaczył :D
Father

Post autor: Father »

[quote:cde1a2fe32="Sagittaire"]Ale jak ja jestem zwyklym takim sobie widzem, to dla mnie wazne sa tylko gusta moje, np takie ze lubie mazura z typowo baletowymi skokami, ktorych chlop 100 lat temu na polskiej wsi jak żył to na oczy swoje do smierci nie zobaczył [/quote:cde1a2fe32]
A to dobre :smile:
Gwoli ścisłosci to powiem, ze mazura tańczyła głównie szlachta ( ta schamiała też) a więc, na salonach Mości Pani.
Ale do rzeczy! Ja też wole ogladać tańce ludowe z baletowymi ekscesami boć przeca nie o wierne odtworzenie skansenu chodzi jeno sztukę ktorej klasyka dobrze służy :wink:
endoflive

Post autor: endoflive »

tak troszkę nie do tematu, wybiera się ktoś na przesłuchania do mazowsza?
Katia

Post autor: Katia »

Oj no...że tańce ludowe oparte są na klasyce chociażby jeśli chodzi o ustawienie rąk. Nie mogą być proste jak patyk i sztywne, tylko zaokrąglone leciutko i ich praca powinna niekiedy dawać efekt takiej lekkości. Żywiec (uparłam się na te góralskie chyba! :P) Tańczy się na lekko ugiętych nogach... nie chcę wprowadzać w błąd, ale to się chyba nazywa plie. Sylwetka pochylona leciutko do przodu. W kujawiaku podobnie. Plie i sylwetka pochylona do przodu.
Same obroty w wielu tańcach są podpatrzone z klasyki. Balet jest według mnie kluczem do wielu tańców. Jeżeli się mylę - przepraszam. I jeżeli z tym plie też się mylę, to również przepraszam. Nie jestem znawcą terminologii baletowej.

Śląsk był dla mnie kiedyś lepszy jeśli chodzi o przekaz. Wokalnie był nieco gorszy, ale ruchy sceniczne były bardziej naturalne. Szczerze to Śląsk i Resovia Saltans są moimi ukochanymi zespołami folklorystycznymi.
Chiaranzana

Post autor: Chiaranzana »

Ja osobiscie lubie Mazura Cellariusa i Poloneza z XVIII wieku. Lubie jak mi ktos tak to zatanczy ze iskry sie w izbie posypia.
Jak juz mowilam cenie dzialanosc obu zespolow, nie potrafie powiedziec ktory jest lepszy, byc moze wiaze sie to z moimi wlasnymi doznaniami oba zespoly widzialam w innym kraju -daleko od Polski i to wywoluje wrazenie nostalgii. I dobrze ze sa jeszcze takie zespoly, ktore potrafia to wywolywac.
Kropa-88

Post autor: Kropa-88 »

http://www.youtube.com/watch?v=G7c5XMDGAUI&NR=1
cos wspaniałego, zachęcam do obejrzenia pozostałych filmików :d ahhh.
Sagittaire

no tak, chłop polski raczej ich i tak nie widzial, chyba ze przez dziurke od klucza. :D

Nie wiem czy ja jestem kiepskim patryjotą , czy co, ale na mnie bardziej od polskich dzialaja tance ukrainskie :oops:

http://www.youtube.com/watch?v=74bUC15XobE&feature=related

a tak w ogóle, to ja zakochalam sie ostatnio w Ukrainie: w muzyce, w tancu, w Ukraincach :)
Lienka

Post autor: Lienka »

[quote:d953c31ecd="Katia"]Oj no...że tańce ludowe oparte są na klasyce chociażby jeśli chodzi o ustawienie rąk.[/quote:d953c31ecd]
Mam wrażenie, że się tu trochę myli pojęcia (albo to ja mam przesadne skłonności do czepiania się ścisłości wypowiedzi ;) )
Katiu, czy uważasz, że taniec ludowy taki jaki był tańczony na wsiach kilkaset lat temu jest oparty na klasyce? Bo dla mnie to wynika z tego co piszesz.
Ja bym powiedziała, że współczesne, profesjonalne wersje tańców ludowych są oparte na klasyce. Z tym, że teraz można by się zacząć zastanawiać, czy można je określać tym samym terminem.
Swoją drogą, ktoś dotarł może do jakiś opinii etnografów na ten temat?
ODPOWIEDZ