...nie tylko balet jest na świecie...

Dyskusje poświęcone innym formom tańca (jazz, hip hop, funky, break, orientalny, ludowy, irlandzki/szkocki, rewia, etc.)
Natashy

Post autor: Natashy »

Kurcze, te bluzy...
No i ja właśnie nie zgadzam się z tą opinią za bardzo, bo mam zaszczyt obserwować kilka tancerek hip-hopowych, no i one jednak ubierają się zwyczajnie...
Ale... rzeczywiście, taka bluza, takie "luźne" spodnie to z jednej strony jest taki znak rozpoznawczy, bo jak ktoś idzie tak ubrany to mamy niemal 90% pewności, że tańczy hh...
Ale mi tylko chodzi o to, że to nie jest r e g u ł a !

A z resztą się raczej zgadzam.
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

Fajne jest - jak dla mnie- wplatanie do baletu nowych form (np. Mewa) i odwrotnie, to znaczy wplatanie do rzeczy nowych elementów baletu. Przekaz jest wtedy silniejszy i wrażenie spotęgowane.
sisha945

Post autor: sisha945 »

przede wszystkim nie ma takiego tańca jak hip hop. hip hop to kultura. (b-boing, rap, grafiti,beat boxing)
"hip hop" to tak na prawde hip hop dance,i samo "hip hop" tu nie starcza :P , locking (tańczony do np james"a browna) popping (spięcia, falki, robor) house (powstały na domowych imprezkach bierze swoj początek w stepowaniu)
break dance i krumping (taniec klaunów- zaj[color=darkblue:c5b6d6e377][b:c5b6d6e377][cenzura moderatorska][/b:c5b6d6e377][/color:c5b6d6e377]y i najlepszy, można sie w nim wyżyć i pokazac swoje emocje. mozna krzyczec nie otwierając ust. poczuć zze sie żyje!)(polecam film rize up)
przepraszam za ten mały :D wykład
HIP HOP 4EVER!!
Chiaranzana

Post autor: Chiaranzana »

We Flamenco tez można pokazywać swoje emocje, w balecie też, w tańcu współczesnym również, jaki obrzędowym i ludowym, więc każdy taniec jest najlepszy, każdy wyzwala emocje, argument dla mnie, ze hip hop wyzwala emocje jest nie trafiony. :shock:
sisha945

Chiaranzana :)
po pierwsze nie napisałam ze " hip hop wyzwala emocje", masz racje ze taniec ogółem je wyzwala ,tylko ze krumping jest szczególnym stylem "hip hopu" w ktorym wszystko opiera sie na emocjach.
jednak zastanowiłabym sie nad tym czy KAŻDY taniec np ludowy wyraza tyle emocji co krump
pozdrawiam :)
Father

Post autor: Father »

Ludzie!
Każdy rodzaj tańca jest wyrazem emocji inaczej nie miałby sensu.
Wg mnie hip hop spełnia obecnie rolę żywiołowego tańca ludowego i jest wyrazem tych szczerych emocji nawiedzajacych młodych ludzi.
Wysoko cenię ten rodzaj tańca. wyżej od np: tańca towarzyskiego, chociaż za nim nie przepadam bom już leciwy :)
Maron

Post autor: Maron »

X.
sisha945

pięknie napisane princes Maron :D
właściwie to właśnie o to i chodziło, tylko moze troszke zle to ujęłam i troszke żle zostały moje słowa zrozumiane :D . ale cóż , bywa :smile:
a jeszcze prywatne pytanko Princess Maron; w jakim klubie/ szkole tańczysz hh?
jesli mozna spytać ;)
Maron

Post autor: Maron »

nie no spoko, dzięki :)
a tańczę w Studiu Balance w Słupsku :)

hehe a żeby było śmieszniej to teraz akurat mamy choreografię krumpową na zajęciach... xD
JustynaLopata

Post autor: JustynaLopata »

Moim skromnym zdaniem ( i mojej pani od baletu :D ) Każda technika taneczna jest oparta na balecie , zresztą każdy kto chodził kiedyś w swoim życiu na balet chyba to potwierdzi . Ja na balecie raz w semestrze mam ułożyć układ (jak reszta klasy ) ostatnio ułożyłam z hip - hopu . Nie chwaląc się mojej p. bardzo się spodobał . A balet daje nam furtkę do każdego tańca bo może w starszych klasach ale mamy przynajmniej podstawy np . hip-hopu . :wink:
ODPOWIEDZ