Jak robić gwiazdy, mostki, stanie na rękach

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Goosia

Post autor: Goosia »

jakie ćwiczenia można wykonywac zeby robić gwiazde bez odchylania tułowia od pionu w "przelocie"??
Czajori

Post autor: Czajori »

Goosiu, jeżeli tułów odchyla Ci się od pionu, to możliwości są dwie - albo masz trochę za słabe ręce (bo to na nich opiera się Twoja waga w przelocie) albo masz za małą siłę przerzutu, za słabo odbijasz się nogami od ziemi i nie możesz się "wyprostować" :) Zastanów się, na czym polega problem, i jakoś zaradzimy :)
sisi

Post autor: sisi »

robiąc gwiazdę myśl o tym zeby "wyrzucić" miednicę nad głowę, a nie zeby wyprostowac nogi - to sie samo zrobi. robiłam tak zanim nauczyłam sie porządnej gwiazdy i bardzo to pomogło :)
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

Ja już nie pamiętam jak się nauczyłam gwaizdy, bo było to dawno (jak miałam jakieś 4-5 lat...) No i teraz gwiazda jest dla mnie czymś naturalnym... ale tylko na lewą strone... Bo na prawą to w ogóle trudno mi sobie wyobrazic jak ja mam ją zrobic, a co dopiero zrobic...
Goosia

to chyba za słabe ręce, tak stwierdziła moja mama :> bo boje sie ze rece mi sie przegną i polece.... na zeby... to problem psycho-fizyczny :? ale moim wieku to juz chyba raczej rąk nie wzmocnie :(
Nusia

Post autor: Nusia »

To chyba już raczej tylko psychiczny. Ja mam bardzo słabe ręce - w staniu na rękach wytrzymuję 3-4 sekundy, a z gwiazdą nie mam problemów; poza tym weź pod uwagę, że niektórzy robią gwiazdę w ogóle bez podpierania się na rękach, więc ważniejsze jest tu np. wybicie z nóg i inne czynniki.
Ale może jak poćwiczysz trochę ręce, to prędzej im zaufasz ;)
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

Ja też mam słabe ręce, a gwiazde zrobie bez problemu. Ja się Goosiu boisz to spróbuj uczyc sie na jakimś mataracu czy czymś miękkim...
asias

Post autor: asias »

A ja ćwiczyłam gwiazde w troche smieszny sposob :P Robilam ja na tyle na ile umiałam, a kiedy nogi wyrzucalam, to ktos mnie łapał i doprowadzal do prawidlowej pozycji i tak sobie chwile zawsze z asekuracja stalam. Po kilku razach juz czulam jak musze sie w gwiezdzie "ustawic" i jakos juz tak samo poszlo :)
Ale za to teraz mam problem z gwiazda na jedna reke :?. Kiedys robilam, a teraz nei moge sie jakos przełamac i sie boje taką zrobic :(
Czajori

Post autor: Czajori »

Goosiu, absolutnie nie jesteś za stara, żeby wzmocnić ręce. :) I rzeczywiście, odpowiednie nastawienie do zrobienia gwiazdy tez może Ci pomóc ...no i materac się przyda. :)
Goosia

he, dzięki za otuche :) odchylenie od pionu to mam chyba ze 20*, ale już nad tym pracuje :D a do gwiazdy bez rąk, to trzeba miec też bardzo silny i elastyczny kręgosłup...... i pokonac okropny strach. A któś umie gwiazde ze szpagatem? bardzo trudno jest takową zrobić?
ODPOWIEDZ