Jak dopasować pointy?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
mika

Czy ten rozmiar point jest OK?

Post autor: mika »

Cześć wszystkim!

Przepraszam, że zakładam nowy wątek o pozornie oczywistych sprawach. Admina proszę o przeklejenie tematu tam gdzie uzna za stoswne gdy otrzymam odpowiedź. Potrzebuję pilnej odpowiedzi na moje wątpliwości.

Mam pytanie dotyczące nowo zakupionych point.

Czy po założeniu nowych point dobrze jest gdy:
- największy palec lekko samym czubeczkiem dotyka czubka pointy
- pointa ciasno się zakłada tzn. z pewnymi oporami
- dosyć ciężko nasuwa się "cholewkę" na piętę i ma się wrażenie, że ona troszkę za mało na nią weszła? To pointy kupione wysyłkowo i nie wiem czy rozmiar jest odpowiedni.

Dziękuję za odpowiedzi :smile:
mika
Muguet

Post autor: Muguet »

.
.
.
mika

Post autor: mika »

[quote:e900728119="Muguet"]Ekspertem nie jestem, ale jakieś tam pojecie na temat dopasowywania point mam, także, co ja zawsze robię, nawet kupując kolejna parę tego samego modelu, stań w pierwszej pozycji i zrób plie
- jeśli czujesz lekki opór na czubki, jest w porządku, jeśli odczuwasz ból - są zbyt małe.[/quote:e900728119]
[b:e900728119]Muguet[/b:e900728119] dziękuję za poradę :)
Baletnica143

Co jest nie tak z moimi pointami???

Post autor: Baletnica143 »

Hej ;)

Tańczę w pointach od września. Mam pointy Grishko Elite, twardość H. Cały czas wszystko było z nimi okej ale od kilku dni coś się dzieje z lewą pointą. :/ W ogóle nie mogę na niej stanąć bo się tak jakby wykrzywia (?) i wykrzywia mi się cała noga i od razu tracę równowagę. :/ Nie wiem czy dobrze to wyjaśniłam... Mam nadzieję, że tak. Dlaczego tak się dzieje? Czy możliwe że pointa się złamała i przez to tak się dzieje?
Olimpia

Post autor: Olimpia »

Trudno będzie cokolwiek powiedzieć i wywnioskować tylko z opisu.
Najlepiej byłoby jakbyś wkleiła zdjęcie samej pointy i Ciebie stojącej w niej.
Obejrzyj dokładnie swoją baletkę. Może w środku coś się przesunęło, odkleiło. Może się złamała? Może ubrałaś lewą pointę na prawą nogę i stąd gorzej się stoi?
Baletnica143

Chodzi o to, że gdy staję w poincie lub chociażby robię point mając na nogach pointę, wykrzywia się w niej podeszwa przy pięcie.

Tutaj jest zdjęcie prawej pointy, która jest normalna i prosta:
http://oi46.tinypic.com/1pysmq.jpg

A tutaj lewa pointa, ta, która się wykrzywia:
http://oi49.tinypic.com/2cqeg5z.jpg

Jakby coś to mogę zrobić jeszcze jakieś zdjęcia. ;)
Olimpia

Jaki nosisz rozmiar butów? Widzę na zdjęciu, że masz rozmiar point 6 i 1/2. Może masz troszkę zbyt duże pointy i stąd się wykrzywia?
Piszesz, że tańczysz w pointach od września a masz twardość H. Nie wiem jakie masz podbicie, ale wydaje mi się, że te pointy są trochę zbyt twarde dla Ciebie...
Baletnica143

Rozmiar butów noszę 40-41. Pointy faktycznie są o około pół rozmiaru za duże. :/

Pointy nie są za twarde. Podbicie mam całkiem spore, silną stopę i zanim kupiłam pointy moja nauczycielka baletu doradzała mi jaką twardość wybrać i powiedziała że H. I ogólnie żadnego problemu z twardością nie mam i nie miałam od początku.
Olimpia

Ja bym obstawiała, że to dlatego że są za duże.
Ale to ciężko stwierdzić, bo na tych zdjęciach nie widać żadnych skrzywień tak naprawdę.
Może zrób zdjęcia jak stoisz en point?
Lorenzo

Post autor: Lorenzo »

Te pointy wyglądają na zdecydowanie za duże...
ODPOWIEDZ