Jak dopasować pointy?
Czy ten rozmiar point jest OK?
Cześć wszystkim!
Przepraszam, że zakładam nowy wątek o pozornie oczywistych sprawach. Admina proszę o przeklejenie tematu tam gdzie uzna za stoswne gdy otrzymam odpowiedź. Potrzebuję pilnej odpowiedzi na moje wątpliwości.
Mam pytanie dotyczące nowo zakupionych point.
Czy po założeniu nowych point dobrze jest gdy:
- największy palec lekko samym czubeczkiem dotyka czubka pointy
- pointa ciasno się zakłada tzn. z pewnymi oporami
- dosyć ciężko nasuwa się "cholewkę" na piętę i ma się wrażenie, że ona troszkę za mało na nią weszła? To pointy kupione wysyłkowo i nie wiem czy rozmiar jest odpowiedni.
Dziękuję za odpowiedzi :smile:
mika
Przepraszam, że zakładam nowy wątek o pozornie oczywistych sprawach. Admina proszę o przeklejenie tematu tam gdzie uzna za stoswne gdy otrzymam odpowiedź. Potrzebuję pilnej odpowiedzi na moje wątpliwości.
Mam pytanie dotyczące nowo zakupionych point.
Czy po założeniu nowych point dobrze jest gdy:
- największy palec lekko samym czubeczkiem dotyka czubka pointy
- pointa ciasno się zakłada tzn. z pewnymi oporami
- dosyć ciężko nasuwa się "cholewkę" na piętę i ma się wrażenie, że ona troszkę za mało na nią weszła? To pointy kupione wysyłkowo i nie wiem czy rozmiar jest odpowiedni.
Dziękuję za odpowiedzi :smile:
mika
[quote:e900728119="Muguet"]Ekspertem nie jestem, ale jakieś tam pojecie na temat dopasowywania point mam, także, co ja zawsze robię, nawet kupując kolejna parę tego samego modelu, stań w pierwszej pozycji i zrób plie
- jeśli czujesz lekki opór na czubki, jest w porządku, jeśli odczuwasz ból - są zbyt małe.[/quote:e900728119]
[b:e900728119]Muguet[/b:e900728119] dziękuję za poradę :)
- jeśli czujesz lekki opór na czubki, jest w porządku, jeśli odczuwasz ból - są zbyt małe.[/quote:e900728119]
[b:e900728119]Muguet[/b:e900728119] dziękuję za poradę :)
-
Baletnica143
Co jest nie tak z moimi pointami???
Hej ;)
Tańczę w pointach od września. Mam pointy Grishko Elite, twardość H. Cały czas wszystko było z nimi okej ale od kilku dni coś się dzieje z lewą pointą. :/ W ogóle nie mogę na niej stanąć bo się tak jakby wykrzywia (?) i wykrzywia mi się cała noga i od razu tracę równowagę. :/ Nie wiem czy dobrze to wyjaśniłam... Mam nadzieję, że tak. Dlaczego tak się dzieje? Czy możliwe że pointa się złamała i przez to tak się dzieje?
Tańczę w pointach od września. Mam pointy Grishko Elite, twardość H. Cały czas wszystko było z nimi okej ale od kilku dni coś się dzieje z lewą pointą. :/ W ogóle nie mogę na niej stanąć bo się tak jakby wykrzywia (?) i wykrzywia mi się cała noga i od razu tracę równowagę. :/ Nie wiem czy dobrze to wyjaśniłam... Mam nadzieję, że tak. Dlaczego tak się dzieje? Czy możliwe że pointa się złamała i przez to tak się dzieje?
Trudno będzie cokolwiek powiedzieć i wywnioskować tylko z opisu.
Najlepiej byłoby jakbyś wkleiła zdjęcie samej pointy i Ciebie stojącej w niej.
Obejrzyj dokładnie swoją baletkę. Może w środku coś się przesunęło, odkleiło. Może się złamała? Może ubrałaś lewą pointę na prawą nogę i stąd gorzej się stoi?
Najlepiej byłoby jakbyś wkleiła zdjęcie samej pointy i Ciebie stojącej w niej.
Obejrzyj dokładnie swoją baletkę. Może w środku coś się przesunęło, odkleiło. Może się złamała? Może ubrałaś lewą pointę na prawą nogę i stąd gorzej się stoi?
-
Baletnica143
Chodzi o to, że gdy staję w poincie lub chociażby robię point mając na nogach pointę, wykrzywia się w niej podeszwa przy pięcie.
Tutaj jest zdjęcie prawej pointy, która jest normalna i prosta:
http://oi46.tinypic.com/1pysmq.jpg
A tutaj lewa pointa, ta, która się wykrzywia:
http://oi49.tinypic.com/2cqeg5z.jpg
Jakby coś to mogę zrobić jeszcze jakieś zdjęcia. ;)
Tutaj jest zdjęcie prawej pointy, która jest normalna i prosta:
http://oi46.tinypic.com/1pysmq.jpg
A tutaj lewa pointa, ta, która się wykrzywia:
http://oi49.tinypic.com/2cqeg5z.jpg
Jakby coś to mogę zrobić jeszcze jakieś zdjęcia. ;)
-
Baletnica143
Rozmiar butów noszę 40-41. Pointy faktycznie są o około pół rozmiaru za duże. :/
Pointy nie są za twarde. Podbicie mam całkiem spore, silną stopę i zanim kupiłam pointy moja nauczycielka baletu doradzała mi jaką twardość wybrać i powiedziała że H. I ogólnie żadnego problemu z twardością nie mam i nie miałam od początku.
Pointy nie są za twarde. Podbicie mam całkiem spore, silną stopę i zanim kupiłam pointy moja nauczycielka baletu doradzała mi jaką twardość wybrać i powiedziała że H. I ogólnie żadnego problemu z twardością nie mam i nie miałam od początku.