Forumowe korepetycje baletowe
na logikę to takie jak w dużej, tylko ta ręka, która w dużej jest w III, w malej jest w I...chociaż sama nie mam pewności - tak nie do końca mi się taka poza "podoba", coś mi w niej nie pasuje [size=9:5f84519654](ale mam już sporą przerwę w klasyce, więc pewne rzeczy mogły zniknąć z mej pamięci :oops: )[/size:5f84519654]...
ustawienie bioder
A czy ktoś może mi powiedzieć co robić żeby przy battement tendu, jete, develope, altitude itd. w tył biodro się nie otwierało...
Moja nauczycielka mówi, że mam się rozciągać... a ja to robię :?
Staram się jak mogę, ażeby nie otwierać biodra i tylko noga robi się mniej wykręcona.....
Zna ktoś może jakieś dobre ćwiczenia na mój w.w. problem?
Bardzo proszę, bo to jedyny błąd, którego poprawić nie umiem.... :cry:
POMOCY!!!
Moja nauczycielka mówi, że mam się rozciągać... a ja to robię :?
Staram się jak mogę, ażeby nie otwierać biodra i tylko noga robi się mniej wykręcona.....
Zna ktoś może jakieś dobre ćwiczenia na mój w.w. problem?
Bardzo proszę, bo to jedyny błąd, którego poprawić nie umiem.... :cry:
POMOCY!!!
Moim zdaniem musisz po prostu rozciągać się w szpagacie francuskim, jak będziesz potrafiła taki idealny, to nie będzie mowy o odkręcaniu biodra przy tych ćwiczeniach, do tego siedząc w takim szpagacie możesz odchylać tułów do tyłu jakbyś chciała się położyć na tylnej nodze.
Natomiast jeśli nie jesteś na tyle rozciągnięta, to najlepiej, żebyś np. attitude, wykonywała z kimś, kto trzymałby Twoją nogę w odpowiedniej pozycji, pilnował postawy i jednocześnie Cię rozciągał. - Na gim.art. nas tak trenerka wykręcała i rozciągała trzymając przez jakiś czas w danej pozycji - pomagało :)
Natomiast jeśli nie jesteś na tyle rozciągnięta, to najlepiej, żebyś np. attitude, wykonywała z kimś, kto trzymałby Twoją nogę w odpowiedniej pozycji, pilnował postawy i jednocześnie Cię rozciągał. - Na gim.art. nas tak trenerka wykręcała i rozciągała trzymając przez jakiś czas w danej pozycji - pomagało :)
-
Biedronkownia
pozycje - wykręcenie
A ja mam inny problem: zaczynam swoją przygodę z baletem i próbuję stawać w pozycjach. Nie potrafię wykręcić tak ładnie nóg. Gdy wykręcę lekko jedną, nie potrafię wykręcić drugiej. Nie wykręcam od kolan, bo kolano razem z nogą patrzy w kierunku wykecenia... jestem już staruszką, jak na balet (16 lat), ale chyba jest jeszcze możliwe wypracowanie wykręcenia ?? Jak mogę to zrobić?
nie wiem jak wygląda Twoje wykręcenie, ale musisz się liczyć z tym, że nie każdy jest w stanie wykręcić nogi, żeby utworzyć 180 stopni. wykręcenie idzie od biodra, potem wewnętrznymi mięśniami, kończąc na stopach. z każdym tendu czy plie musisz "wypychać" biodra. nie wiem czy to dobrze tłumaczę; na forum są wątki dotyczące wykręcenia. przede wszystkim nic na siłę i w szczególności uważaj na kolana.
-
Biedronkownia
Zaczynam dopiero przygodę z baletem, kiedyś naśladowałam te wszystkie ładne pozy, ale nie zwracałam uwagi na to w jakiej pozycji stoję. Teraz chciałabym, żeby to ładnie wyglądało. Stawanie w pozycjach zaczęłam ćwiczyć niedawno i daleko mi jeszcze do 180 stopni. Taki kąt osiąga niewielu, mnie wystarczy mniej, ale mimo to, że żabę na siedząco mam w miarę jak na kogoś kto nie ćwiczył nigdy wykręcenia, to przy stawaniu w obojętnie której pozycji wykręcę w miarę możliwości tylko jedną nogę, a z drugą mam problem. Dlaczego tak sie dzieje?
Gdy aparat wróci od naprawy zrobię zdjęcia jak to wygląda. Może ktoś wtedy mi powie czy robię dobrze?
Gdy aparat wróci od naprawy zrobię zdjęcia jak to wygląda. Może ktoś wtedy mi powie czy robię dobrze?