Czy mam jeszcze szansę dostać się do szkoły baletowej?
Jak mi wiadomo (poczta pantoflowa), warszawską OSB ukończyły właśnie bodaj dwie (a może jedna, nie chcę skłamać)dziewczyny, które dostały się do klasy ósmej - to taka ciekawostka.
Jeżeli zaś chodzi o szanse na dostanie się do ósmej klasy OSB, znając zakres i poziom nauczania większości prywatnych szkół baletowych w Polsce, są mniej niż marne. Aby dostać się do ósmej klasy OSB potrzeba albo umieć tyle samo, co tamtejsi rówieśnicy, albo więcej - szkoła nie zaryzykuje (a, wiadomo, za każdego przyjętego bierze odpowiedzialność, także to b. poważna decyzja).
Jeżeli zaś chodzi o szanse na dostanie się do ósmej klasy OSB, znając zakres i poziom nauczania większości prywatnych szkół baletowych w Polsce, są mniej niż marne. Aby dostać się do ósmej klasy OSB potrzeba albo umieć tyle samo, co tamtejsi rówieśnicy, albo więcej - szkoła nie zaryzykuje (a, wiadomo, za każdego przyjętego bierze odpowiedzialność, także to b. poważna decyzja).
Nie wiem. w każdym razie otrzymały/a dyplom tancerza - wiem to od pewnej Pani, która zna Panią, która zna Panią, która jest w w Warszawie :D (w ogóle jest tu nie mało polskiej społeczności, ale i tak zachwyca mnie, jak wiele informacji i z jaką prędkością krąży po baletowym światku - ja polski nie widziałam od kilku dobrych lat, a dociera do mnie tyle szczególików!) To była dość długa rozmowa, dla mnie fascynująca, ale wszystkich szczegółów zdradzać nie będę, ponieważ nie chcę zrobić jakiegoś tam zamieszania, no i nie wezmę odpowiedzialności za prawdziwość wszystkiego, czego się przypadkiem dowiedziałam. Ale byłam w szoku kiedy usłyszałam, że ta jedna absolwentka (która może okazać się dwoma) dostała piątkę z plusem na egzaminie.
I właśnie też słyszałam o fatalnym braku uczniów, zwłaszcza chłopców. Podobno TW nie przyjmuje do zespołu kobiet :shock: Przynajmniej w tym sezonie, a to już nie jest plotka (ze znakiem zapytania. bo to również wiem od kogoś, choć w prawdziwość faktu ufam). Trochę to dla mnie dziwne, bo tutaj dzieciaki walą jak w dym (we wszystkich tych krajach) chociaż dobrych szkół jest jak na lekarstwo...
I właśnie też słyszałam o fatalnym braku uczniów, zwłaszcza chłopców. Podobno TW nie przyjmuje do zespołu kobiet :shock: Przynajmniej w tym sezonie, a to już nie jest plotka (ze znakiem zapytania. bo to również wiem od kogoś, choć w prawdziwość faktu ufam). Trochę to dla mnie dziwne, bo tutaj dzieciaki walą jak w dym (we wszystkich tych krajach) chociaż dobrych szkół jest jak na lekarstwo...
Dokładniej jest tak ze TW nie przyjmuje bo nie potrzebuje zapewne-domysł - dziewczym do zespołu czyli corps de ballet. Oprócz BRAKU potrzeb wynika to pewnie z braku etatów. Natomiast wydaje mi się ze casting jest ogłoszony m.in. dla solistów do konkretnych ról w repertuarze zaplanowanym na najbliższe sezony. Jesli znajdzie się absolwentka polskiej OSB która będzie się nadawała na solistkę to zapewne nie pominą takiej okazji ...
EDIT: TAK, jest napisane: POLSKI BALET NARODOWY (www.polskibaletnarodowy.pl ), czołowy polski zespół baletowy i jego dyrektor KRZYSZTOF PASTOR (stały choreograf Holenderskiego Baletu Narodowego w Amsterdamie) poszukują nowych [b:1df35e7962]solistów i solistek [/b:1df35e7962]oraz [b:1df35e7962]tancerzy zespołowych [/b:1df35e7962]o dobrej technice klasycznej i współczesnej na sezon 2010-2011.
ale to offtop - wracajmy do tematu o 8 klasie OSB
EDIT: TAK, jest napisane: POLSKI BALET NARODOWY (www.polskibaletnarodowy.pl ), czołowy polski zespół baletowy i jego dyrektor KRZYSZTOF PASTOR (stały choreograf Holenderskiego Baletu Narodowego w Amsterdamie) poszukują nowych [b:1df35e7962]solistów i solistek [/b:1df35e7962]oraz [b:1df35e7962]tancerzy zespołowych [/b:1df35e7962]o dobrej technice klasycznej i współczesnej na sezon 2010-2011.
ale to offtop - wracajmy do tematu o 8 klasie OSB