Pierwsze pointy

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
madziadziama5

Post autor: madziadziama5 »

tzn. u nas w zespole nie ma zwyczaju tańczenia na pointach, bo ogólnie to tańczymy jazz, t.współczesny. Oni przygotowywują nas pod kątem tańczenia w teatrze.
madziadziama5

no to ponawiam pytania te co wcześniej :

Witam. Przybywam tu z kilkoma pytaniami
Tańcze od 9 lat. Wcześniej disco-dance. Teraz od 3 lat tańcze w Kieleckim Teatrze Tańca w zespole Impuls II. Zajęcia mamy 2 razy w tygodniu. W środę klasyke a w piątek jazz. Bardzo chciałabym się zacząć uczyć tańczyć na pointach. Tak dla siebie xd.
Ale troche mi głupio iść z tym do pani. A więc:
-Czy mogę się sama nauczyć i sobie nic nie zrobić.?
-Jakie będą dla mnie najlepsze pointy i jakieś nie drogie?

Z góry dzięki za odpowiedzi..

od 3 lat tańcze klasyke

u nas w zespole nie ma zwyczaju tańczenia na pointach, bo ogólnie to tańczymy jazz, t.współczesny. Oni przygotowywują nas pod kątem tańczenia w teatrze
Alleoya

Post autor: Alleoya »

Hm... musiałabyć BARDZO!! uważać żeby sobie czegoś nie zrobić, ale ja jestem najlepszym przykładem, że nie trzeba chodzić do SB, żeby robić cokolwiek na pointach, nie mówię o piruetach albo takich rzeczach.
No więc tak: chodzić na pointach chyba się nauczysz, ale to zależy od ciebie, siły stóp, samozaparcia i przede wszystkim UWAGI. Nie rób czegoś, czego wiesz, że nie zrobisz, bo jest za trudne (np. wskakiwanie na point na środku pokoju). Przy meblach, jakiejś stałej podporze, bardzo delikatnie i powoli.
Zależy od twoich stóp, ale polecam ogólnie Grishko Novice albo Sansha Recital. Miękkie, łatwe do wyrobienia.

Ah, no i na razie bez point, ćwicz coś takiego, żeby wzmocnić kostki: I pozycja>demi plie>wyprost>półpalce>zejść>demi plie> wyprost>półpalce>zejść itp. Bardzo pomaga.
madziadziama5

dziękuję ci bardzo rooni :)

a ty sama się uczyłaś?
Alleoya

Pół roku w ognisku baletowym, bez point. To pomogło. Ale pointy- sama samiutka. Wszyscy mówią, że się w końcu połamię, ale cóż :) Tylko tak jak mówię- nic na siłę! Wszystko powolutku i ostrożnie.
madziadziama5

aha
a gdzie kupowałaś pointy? w sklepie czy przez internet?
Alleoya

Internet... jakimś cudem udawało mi się zawsze kupić dobre pointy na moją stopę. Jednak polecałabym wybrać się do sklepu baletowego (Kielce... To chyba Łódź- Elite albo Kraków- Paquita, Etiuda) żebyś nie miała później przykrych niespodzianek.
madziadziama5

niesamowita rzecz się dzisiaj zdarzyła xd
Ja i mój zespół tańczyłeśmy u nas w Kielcach na Targach Tańca i Muzyki ShowExpo 2010 Kielce
Były tam różne stoiska itp.
Jedno z nich to było stoisko INTERMEZZO. Z Hiszpani.
Noi ja tam mierzyłam pointy i takie tam
Moja koleżanka chciała zamówic i powiedzieli jej że przyślą jej za darmo i nic nie musi płacić. To ja sobie dalej przymierzam i mi powiedział to samo.
I będe mieć pointy za darmo. Faza xd
Agne$

Post autor: Agne$ »

Jakie szczęście was spotkało :) Jak je będziesz miała powiedz coś więcej o nich bo, po raz pierwszy słyszę o pointach z tej firmy.
madziadziama5

spoko, mam nadzieje że je szybko przyślą :D
ODPOWIEDZ