Evgenia Obraztsova

Słynni tancerze, zespoły baletowe, choreografowie, pedagodzy, tancerze polskich scen, krytycy, etc.;
Katia

Post autor: Katia »

Mnie sie wydaje że nie ma co tak obskakiwać tej Obraztsovej, gdyż pewnie większość jej ruchów scenicznych, min, układu i wszystkiego, wszystkiego zależy od jednej osoby - choreografa, czy tam nauczyciela który ją wszystkiego dokładnie uczy. Mi się wydaje, że na 100% nie wypuściliby tancerki z podejściem "wyjdź sobie na scenę i tańcz, całą mimikę zaimprowizuj podobnie układy rąk. Ja nauczę Ciebie kroków, i to będzie na tyle" - Biorąc pod uwagę że to Rosja (surowa edukacja) wszystko jest ułożone idealnie jak w zegarku szwajcarskim. Nie wiem, nie patrzycie na plusy tancerek, tylko od razu z jak najgorszej strony... Dziwne macie podejście. Zauważył może ktoś jaki ona ma wspaniały skok? Wszystkie jetes wykonuje tak naturalnie, bez żadnego wysiłku.

Nie zmienia to jednak faktu, że mi również się to nie podoba. Ale pewna jestem, że wykonanie nie zależało od Obraztsovej, jakiś jej wkład jest ale nie w tak wielkim stopniu.
agata31

Post autor: agata31 »

no nie sadze żeby jej miny układ rak zależał od choreografa,to ze nie wymieniłam plusów tego wykonania nie znaczy ze ich nie ma :lol: :D
Katia

Ale skoro jej miny i układ rąk zaakceptował choreograf? To znaczy, że po prostu hmm... Choreograf ma bardzo wytrawny gust mimiczny (?) a z tego co wiem, to choreograf, czy tam nauczyciel (wybaczcie, nie wiem jak to bardziej profesjonalnie określić) w hierarchii to on jest szefem i to on musi zadbać o to, by wszystkie ruchy tancerki były idealne... Przecież on odpowiada za całokształt. Weźcie pod uwagę jeszcze to, że role Odetty i Odylli są główne. Obraztsova to dobra tancerka, na pewno nie z jej strony te błędy. (Chyba że sie tak bardzo zestresowała... Bo rzeczywiście, chyba Sisha napisała, że jej ręce jakoś tak nie pasują do całości - racja, są jakby "nie jej", poza tym w końcowym momencie gdy robi pique i na końcu chaines to no... Nieładnie układa ręce. poza tym, wydaje mi się, że chowa głowę w ramiona czasem)
agata31

tez mialam takie wrazenie i taki wytrzeszcz xD taki mi sie to skojarzylo : :roll:
Katia

No też fakt, strzela miny czasem, może miała zły dzień :D
(zrobie ładny offtop i powiem, że ładny masz podpis pod postem Agata ;) )
agata31

dziekuje :D
Blanche

Post autor: Blanche »

[quote:de3345beb6="sisha945"]strasznie nie podobają mi się jej ręce, sa jakby tylko dodatkiem do nóg, bezwyrazową siłą napędową.[/quote:de3345beb6]
Świetne określenie ;).

[quote:de3345beb6="Katia"]Ale skoro jej miny i układ rąk zaakceptował choreograf? To znaczy, że po prostu hmm... Choreograf ma bardzo wytrawny gust mimiczny (?) a z tego co wiem, to choreograf, czy tam nauczyciel (wybaczcie, nie wiem jak to bardziej profesjonalnie określić) w hierarchii to on jest szefem i to on musi zadbać o to, by wszystkie ruchy tancerki były idealne... [/quote:de3345beb6]
Choreograf nie, bo nie żyje ;). A czy to idea choreografa - wątpię - [URL=http://www.youtube.com/watch?v=Aunpg7fbkGo]tu dla porównania[/URL] inna tancerka wykonująca tą choreografię, w tym samym teatrze. To musiał być pomysł albo Evgenii, albo jej pedagoga, bo nawet na nagraniu z prób widać podobny "wytrzeszcz" ;), choć może w trochę mniejszym stopniu. Ogólnie stawiam, że na ten mało sukcesywny debiut w roli Odylii (bo tylko tyle mogę na razie powiedzieć) złożyła się być może nie do końca dopasowana do charakteru Obraztsovej interpretacja, plus stres, który ją "usztywnił" - ramiona i plecy rzeczywiście są mało miękkie, mało plastyczne. Czytałam też opinie, że pod koniec tego aktu widać było, że nie wytrzymała kondycyjnie, dlatego też może nie była w stanie dać z siebie wszystkiego.
Biedronka

Post autor: Biedronka »

To nie tyle "układ rąk" był nieciekawy, co fakt, że te ręce były jak flaki - co z tego, że podnoszone i opuszczane we właściwych momentach, do właściwej wysokości, czyli zgodnie z zamysłem choreografa. Przyjrzyjcie się dłoniom - wyglądają tak, jakby E.O. zapomniała, że w ogóle ma je jakkolwiek układać.
Katia

Wybaczcie, że zapytam, ile ona ma lat?
Biedronka

Post autor: Biedronka »

Skończyła Waganową w 2002, więc pewnie to rocznik 1983 lub '84. Czyli około 27.
ODPOWIEDZ