Pointy - rozrabianie

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Susanna

Post autor: Susanna »

A ile to mniej więcej trwa ? Takie rozrabianie ?
nin(j)a

Post autor: nin(j)a »

ja po 2-3 dniach rozrabiania miałam okey, ale nie mogę jeszcze do końca rozrobić na półpalce(bo nie mmam wszytych gumeczek :D ) ja robiłam od 5-15 min na jedną pointę, najlepiej "rozgrzaną" pointę połóż na czymś stabilnym i twardym, np. parapet i pięte rękoma w górę i w dół ( opieraj się całym ciężarem ciała) w końcu się wyrobi po tym postój przez kilka min w pointach, u mnie po pierwszym dniu było widać poprawę :D
JustDance.

Post autor: JustDance. »

Mhmmm. U mnie też.
Tylko muszę teraz popracować nad prawą, bo lewą mam bardziej wyrobioną i dziwnie to wygląda. ; ]
A sposób z drzwiami... Próbowałam, ale jednak wolę bardziej tradycyjne sposoby. : p
Wyrabiam rękoma, na nogach.
Też drążkiem sobie pomagam.
Zginam pointy na drążku xP
Susanna

Post autor: Susanna »

Mi jakoś właśnie dobrze idą pół-palce a nie mam ich zbytnio rozrobionych
nin(j)a

Post autor: nin(j)a »

wiesz, susanna, nie ma idealnego sposobu na wyrobienie wszystkich point, to zależy od wielu czynników,

nie próbuję drzwiami, szkoda mi point, ale rękoma naprawdę pomaga, nawet nie pochłania tyle czasu
GwiazdkaNadia

Post autor: GwiazdkaNadia »

Nie pochłania, można to robić rozciągając się na przykład:) I jest chyba najlepsze pod wszystkimi względami. Bezpieczne. czujemy, ile siły w to wkładamy. Wszelkie metody młotkowe, drzwiowe, szufladowe i inne mogą spowodować, że zanim sobie pointę dobrze rozrobimy po prostu ją złamiemy. Jasne, że rozrobienie ręką powiedzmy jakiegoś modelu SH Grishko nie jest łatwe i lżej uży tych drzwi czy szuflady, ale...
[quote:5b5fff46bf="nin(j)a"]

szkoda mi point[/quote:5b5fff46bf]
veronik@

Post autor: veronik@ »

Do mnie za kilka dni przyjdą pointy i mam do Was pytanie, co zrobić, żeby ich od razu nie złamać przy rozrabianiu ?
Czego nie wolno robić, bo istnieje takie ryzyko ? Chciałabym od razu zacząć rozrabiać, ale się boję nawet je wygiąć , żeby się nie złamały ..
GwiazdkaNadia

Post autor: GwiazdkaNadia »

veronik@, przede wszystkim nie rozrabiaj "zimnych"point. Włóż je na stopy, rozgrzeją się, podeszwa będzie bardziej miękka a co za tym idzie elastyczna i w praktyce ręką raczej point nie złamiesz.

Pointerka, nie można w stosuknu do przyszwy stosować terminów "lepsza", "gorsza". Zależy jak kto woli. Nie wiem jaki wpływ ma przyszwa na pracę stopy, sama mam średnią. Ale na przykład na szerokiej stopie chyba lepiej wygląda wysoka, wydaje mi się, że ją zwęża optycznie. A niska skraca długą stopę. Ale w końcu nie to jest najważniejsze.
Na stronie Grishko, tej polskiej, są zdjecia. Porównaj model Vaganova i Elite. Przy okazji, poza przyszwą, te modele różnią się też skrajnie szerokością czubka.

(Mam nadzieję, że post nie zostanie usunięty, przynajmniej jego część dotyczy rozrabiania) ;)
Giselle12

Post autor: Giselle12 »

mam pytanie
przymierzam się do kupienia nowych point z Blocha
zanalazłam coś takiego jak typy łamania point (jeśli dobrze rozumiem)
ktoś wie o co chodzi?
http://www.blochworld.com/shop/p-162-aspiration.aspx
tu jak się kliknie w pdf i przewinie na drugą kartkę można o tym poczytać
Czajori

break in - techniki rozrabiania point w zależności od modelu

Post autor: Czajori »

"Break in" oznacza "wyrobić". Pointy, które należy wyrabiać techniką A według ich standardów, to takie, które można wyrobić szybko i "siłą", a pointy przeznaczone do wyrabiania techniką B trzeba wyrabiać stopniowo, inaczej można je zbyt szybko złamać.

Trochę rozdzielanie włosa na czworo, jak na mój gust.
ODPOWIEDZ