Pointy - rozrabianie
ja po 2-3 dniach rozrabiania miałam okey, ale nie mogę jeszcze do końca rozrobić na półpalce(bo nie mmam wszytych gumeczek :D ) ja robiłam od 5-15 min na jedną pointę, najlepiej "rozgrzaną" pointę połóż na czymś stabilnym i twardym, np. parapet i pięte rękoma w górę i w dół ( opieraj się całym ciężarem ciała) w końcu się wyrobi po tym postój przez kilka min w pointach, u mnie po pierwszym dniu było widać poprawę :D
-
JustDance.
-
GwiazdkaNadia
Nie pochłania, można to robić rozciągając się na przykład:) I jest chyba najlepsze pod wszystkimi względami. Bezpieczne. czujemy, ile siły w to wkładamy. Wszelkie metody młotkowe, drzwiowe, szufladowe i inne mogą spowodować, że zanim sobie pointę dobrze rozrobimy po prostu ją złamiemy. Jasne, że rozrobienie ręką powiedzmy jakiegoś modelu SH Grishko nie jest łatwe i lżej uży tych drzwi czy szuflady, ale...
[quote:5b5fff46bf="nin(j)a"]
szkoda mi point[/quote:5b5fff46bf]
[quote:5b5fff46bf="nin(j)a"]
szkoda mi point[/quote:5b5fff46bf]
-
GwiazdkaNadia
veronik@, przede wszystkim nie rozrabiaj "zimnych"point. Włóż je na stopy, rozgrzeją się, podeszwa będzie bardziej miękka a co za tym idzie elastyczna i w praktyce ręką raczej point nie złamiesz.
Pointerka, nie można w stosuknu do przyszwy stosować terminów "lepsza", "gorsza". Zależy jak kto woli. Nie wiem jaki wpływ ma przyszwa na pracę stopy, sama mam średnią. Ale na przykład na szerokiej stopie chyba lepiej wygląda wysoka, wydaje mi się, że ją zwęża optycznie. A niska skraca długą stopę. Ale w końcu nie to jest najważniejsze.
Na stronie Grishko, tej polskiej, są zdjecia. Porównaj model Vaganova i Elite. Przy okazji, poza przyszwą, te modele różnią się też skrajnie szerokością czubka.
(Mam nadzieję, że post nie zostanie usunięty, przynajmniej jego część dotyczy rozrabiania) ;)
Pointerka, nie można w stosuknu do przyszwy stosować terminów "lepsza", "gorsza". Zależy jak kto woli. Nie wiem jaki wpływ ma przyszwa na pracę stopy, sama mam średnią. Ale na przykład na szerokiej stopie chyba lepiej wygląda wysoka, wydaje mi się, że ją zwęża optycznie. A niska skraca długą stopę. Ale w końcu nie to jest najważniejsze.
Na stronie Grishko, tej polskiej, są zdjecia. Porównaj model Vaganova i Elite. Przy okazji, poza przyszwą, te modele różnią się też skrajnie szerokością czubka.
(Mam nadzieję, że post nie zostanie usunięty, przynajmniej jego część dotyczy rozrabiania) ;)
break in - techniki rozrabiania point w zależności od modelu
"Break in" oznacza "wyrobić". Pointy, które należy wyrabiać techniką A według ich standardów, to takie, które można wyrobić szybko i "siłą", a pointy przeznaczone do wyrabiania techniką B trzeba wyrabiać stopniowo, inaczej można je zbyt szybko złamać.
Trochę rozdzielanie włosa na czworo, jak na mój gust.
Trochę rozdzielanie włosa na czworo, jak na mój gust.