Choreografia i techniki tańca - nowe studia w Łodzi!

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

We wspolczesnym klasyka jest bardzo wazna. Czesto sa takie wersje t. wspolczesnego gdzie np trzeba podniesc noge na 180 stopni. Malo ludzi to portrafi a jeszcze mniej tych z "ulicy". Tance dworskie? Hmm klasyka wywodzi sie z tancow dworskich - wystarczy przeczytac pierwszy lepszy artykul w internecie na ten tamat, a co dopiero w roznych ksiazkach. Jedyna technika ktora nie potrzebuje klasyki to HH tam faktycznie to przeszkadza.
Jedynie klasyka da odpowiednia wytrzymalos, postawe, ulozenie, sile miesni, gracje itp. Bez tego w kazdej technice jest ciezko.
Kiedys tez myslalam ze mozna tanczyc wspolczesny bez podstaw klasyki, dopiero teraz wiem ze sie mylilam.
Z reszta co to za choreograf ktory nie ma lub nie mial doczynienia z klasyka.
Joanna

Post autor: Joanna »

W tancu wspolecznym bywa roznie. Jest ogromna roznorodnosc technik i styli, w niektorych klasyka jest punktem wyjscia, w innych jest niepotrzebna, lub nawet przeszkadza. Aby ustawic cialo, niekoniecznie potrzebny jest do tego balet - zalezy, co sie chce osiagnac. Sa tancerze wspolczesni, ktorzy na lekcji baletu byli moze raz w zyciu - wszystko zalezy od stylu, w jakim sie poruszaja (lub tez fakt, ze nie mieli podstaw klasyki wymusil pewne inne rozwiazania, ktore jak sie okazalo, dobrze funkcjonuja w swiecie tanca wspolczesnego i teatru tanca).
Tranquility

Post autor: Tranquility »

[color=darkblue:d507aea0e4]Przypominam, że jest to temat o studiach na AM w Łodzi.[/color:d507aea0e4]
TaNcErKa.kk

Post autor: TaNcErKa.kk »

Chciałam zapytać jakie przedmioty radzicie zdawać na maturze aby dostać sie do takiej szkoły? :D
Tranquility

w rekrutacji brany jest pod uwagę chyba tylko egzamin praktyczny, czyli nie liczą się wyniki z matury.
przyjaciolka

Post autor: przyjaciolka »

...aczkolwiek historii tańca nie zaszkodzi chyba zdawać? :)

[quote:adf86fc9ad="przyjaciolka"]...aczkolwiek historii tańca nie zaszkodzi chyba zdawać? :)[/quote:adf86fc9ad]

Raczej wot, nie historie tanca.
Tranquility

nie zaszkodzi, ale nie jest to i tak brane pod uwagę przy rekrutacji.
TaNcErKa.kk

Post autor: TaNcErKa.kk »

A ja pewnie WOT bym nie zdała bo nie chodze do OSB , a w mojej szkole nie ma mnie kto przygotowac do takiej matury :(

To przygotowujesz sie sama. Wiele osob na tym forum zdawalo mature z wot-u nie chodzac do OSB i pewnie jeszcze wiele takich osob bedzie ja zdawac (o ile wczesniej nie zostanie wycofana).
Jak Ci zalezy do przygotujesz sie do niej.
ODPOWIEDZ