Ksiazki, czyli co czytacie

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
GwiazdkaNadia

Post autor: GwiazdkaNadia »

[quote:6f30e6d849="Joanna"][b:6f30e6d849]GwiazdkaNadia[/b:6f30e6d849], i co powiesz o Murakami? Ciekawa jestem jego ksiazek - ostatnio sporo ich w Empikach i sie zastnawialam, czy nie kupic.[/quote:6f30e6d849]

Przepraszam, ze nie odpowiedzialam od razu.
Czytalam tylka ta jedna. Jest na jedna noc. Nie powala na kolana, zaden majstersztyk, ale cos w niej jest. Kaze myslec, a nie zawsze zdazaja sie takie ksiazki. Moim zdaniem warto. W tej jednej akurat troche zbędnego erotyzmu, ktory sie rzuca w oczy i nie pasuje, ale da sie zniesc.
danceFORever

Post autor: danceFORever »

skonczylam niedawno ''zmierzch''- fantastyczna ksiazka! po prostu mnie ''zahipnotyzowala'', goraco polecam :)
baletqueen

Post autor: baletqueen »

a mnie powalają książki A. Christie (dobra, wiem, że to nie jakaś kultura wysoka, ale jestem od tych książek uzależniona...
Książe Benno

Post autor: Książe Benno »

A ja dziś w nocy ok. 1:30, przechodziłem przez przejscie pod ziemne nad skrzyżowaniem basztowej, lubicz, pawiej i westerplatte w krakowie. I stał tam taki Pan z mnóstwem ksiazkek, i tak przegladam, przegladam i co znalazłem Natalia Czernowa - "O balecie rosyjskim radzieckim" dałem za nia 5 zł. W/w ksiażka ma 108 stron, i rozdziały "Narodziny rosyjskiej Terpsychory, Pierwsze kroki, Rosyjski balet romantyczny, Petipa Gorski Fokin, Do rewolucji, Dokonania, Nowy etap, Panorama tańca, Młodość wzbudza nadzieje". Do tego wzbogacona jest fotkami.
Father

Post autor: Father »

[quote:69b90400cd="Torin"]Ostatnie lata życia Isadory specjalnie szczęśliwe nie były. A i postać Jesienina nie poprawiała jej życia.
Ale nie to mnie najbardziej uderzyło[/quote:69b90400cd]
Torinie! Nie dziw się albowiem wielu artystów w owym czasie było zafascynowanych bolszewizmem a wiekszość z nich przynajmniej sympatyzowała. Wynika to z faktu iż komunizm był nowością i swiat nieznał jeszcze ponurej prawdy o nim. Artyści jako społeczność oderwana od rzeczywistości łatwiej ulegali jego wpływom.
Obawiam się , że i teraz podobna sytuacja jest z reżimem chińskim którym świat pomimo okropności jakie z tamtąd przenikają, w duzym stopniu jest nim zafascynowany. Jedynie nadzieją napawa fakt iż jak narazie reżim ten powoli ewolułuje (mam nadzieję) ku demokracji. Ale jest to wielka niewiadoma ponieważ niepokojacy jest fakt posiadania przez Chiny broni nuklearnej a także wyrażająć po wojskowemu nieograniczonych zasobów siły żywej.
przyjaciolka

Post autor: przyjaciolka »

[quote:3039c53c8c="Książe Benno"]A ja dziś w nocy ok. 1:30, przechodziłem przez przejscie pod ziemne nad skrzyżowaniem basztowej, lubicz, pawiej i westerplatte w krakowie. I stał tam taki Pan z mnóstwem ksiazkek, i tak przegladam, przegladam i co znalazłem Natalia Czernowa - "O balecie rosyjskim radzieckim" dałem za nia 5 zł. W/w ksiażka ma 108 stron, i rozdziały "Narodziny rosyjskiej Terpsychory, Pierwsze kroki, Rosyjski balet romantyczny, Petipa Gorski Fokin, Do rewolucji, Dokonania, Nowy etap, Panorama tańca, Młodość wzbudza nadzieje". Do tego wzbogacona jest fotkami.[/quote:3039c53c8c]
ale super! :)
ten pan zawsze tam stoi?
Książe Benno

Post autor: Książe Benno »

A tego to nie wiem...
ChristianeDaae

Post autor: ChristianeDaae »

Ja jestem taki mól książkowy, że szok;D

-Upiór Opery Gastona Lerouxa [kochaam;*]
-Pachnidło - Patrica Suskinda
Te dwie niedawno przeczytałam i mi się spodobały;)
Z całych serii to jako dziecko książki Jaqueline Wilson, Ania z zielonego wzgórza i wszystkie inne jej części [kocham klimat tych książek], C.S Lewis wszystkie części Opowieści z Narnii, Hobbit i trylogia Tolkiena, Harry Potter J.k Rowling=)
No i kochana przeczytana wiele razy książka ,,My dzieci z dworca zoo''
To te które najbardziej zapadły w pamięć. :)
No i takie różne lekkie lekturki dla nastolatek:P [Ciao, Bella czyli w sidłach miłości. Ta książka mnie rozwala, za każdym razem. Niby taka głupiutka ale śmieszna;)] Oraz takie dla nastolatków fantastyczne np. [Niewidzialny Przyjaciel, Szkoła Duchów - Louise Arnold] i kochana Molly Moon [3 części] Georgi Byng, no i książki Blue Baliett [W pogoni za Vermeerem, i tajemnica domu Wrighta, świetne]

[Nie przeczytalam zadnych o balecie:( Ma ktoś ciekawe tytuły:)?]
Siunia

Post autor: Siunia »

Wątek zamarł, ale nie uwierzę, że nikt juz nic nie czyta :) Jestem całkowicie zakochana w książkach Joanny Chmielewskiej ( to po mamie ), w książkach Agaty Christie (po tacie) i w książkach Małgorzaty Musierowicz (po siostrze ciotecznej?? ). W rodzinie mam status mola książkowego, owa siostra cioteczna śmiała się, że na święta jako prezent wykupi mi roczną kartę do biblioteki jagiellońskiej. Szczerze mówiąc ucieszyłabym się ;)
ladybird

Post autor: ladybird »

A ja Wam się pochwalę, iż skończyłam Krzyżaków po 4 dniach i było to straszne, nie ukrywam, ale przeczytałam ;D. Teraz mam chętkę na Pachnidło ;)

Mi bardzo sie podoba pierwsza część mojej książki od historii :P o starożytnym Egipcie, Grecji, same ciekawe rzeczy ;).
Bardzo chętnie pochłaniam też książki Musierowicz.
ODPOWIEDZ