Wnętrze szkoły baletowej!!!!pomóżcie

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
Paula

Post autor: Paula »

W sumie to czemu nie. Moge opisać jak to wygląda u nas. A więc:
W pierwszej części ( w piwnicy przerobionej na potrzeby ogniska) jest mały magazyn w którym mieszczą się większe gabaryty (czyt. dekoracje) no i jakieś tam np. buty do krakowiaka itp., bufet (z p. Sabinką), dwie sale do ćwiczeń (zasadniczo dość małe wiec z reguły mają tam zajęcia małe dzieci) i sala do teorii z tablicą i TV. W drugiej części Ognsika znajduje sie: na parterze kantorek dla pań sprzątaczek, szatnia dla nauczycieli z prysznicami, sekretariat + pokój dyrektora, pokój księgowej, szatnia dla dzieci z klas III-VI, pokój nauczycielski, szatnia dla dzieci z klas od przygotowawczej - II, dwie toalety, nieużywana łazienka
, mała sala tzw. rytmika z tablicą i z szafą na instrumenty muzyczne, z podwójnym drążkiem i gumową podłogą, i większa sala z drażkeim i podłogą drewnianą.
Na pierwszym piętrze jest szatnia dla klas VII-IX, dwie toalety, czasem używana łazienka (np. na dyplomie), dwie sale do ćwiczeń tzw. duża i kiszka. Drugie piętro zajmuje p. Danusia z magazynem i toaletą.

A wiec to jest opis wnętrze Ogniska Baletowego w Szczecinie.
diomeda

Post autor: diomeda »

No właśnie to jest myśl małe pomieszczenia dla małych dzieci :) W jakim wieku można zacząć tańczyć? To znaczy mam na myśłi minimalny wiek.
sisi

Post autor: sisi »

do szkoły baletowej przyjmuje się (generalnie) dzieci w wieku 10 lat. czasem prywatne szkółki przyjmują wcześniej, ale nie może być zbyt wcześnie ze względu na kości.
diomeda

Pozatym jak ogladam czasem te piekne fotki baletnic w jakich sa uchwycone pozach........z taka gracją. Czy tedo przypadkiem was też nie uczą?? Postawy???gracji ruchow???itp.????
Kasia G

Post autor: Kasia G »

oczywiście, to sie wyrabia wraz z latami nauki (oczywiście to COS trzeba mieć) ale wraz z pogłębianiem się swobody technicznej i opanowania układy głowy i rąk powstaje własnie to cos co charakteryzowa powinno tancerkę- ta postawa
diomeda

a od takiej techniki są specjalne zajecia> czy to w trakcie tańca sie nabywa? czy ktos musi pokazac ???nauczyc?
diomeda

czy ktos mi powie dokladnie co to za linoleum baletowe? czy to jest jakies specjalne linoleum do tanca??? czy po prosu na podlodze jest linoleum ktore mozna nabyc u kazdego producenta wykladzin podłogowych?? interesuje mnie dokładna nazwa.
sisi

nie, jest to specjalna podłoga baletowa. nie wiem z czego to jest zrobione, ale wygląda jak gruba guma.... poszukaj w internecie, na pewno znajdziesz szczególowy opis co to jest.
diomeda

no właśnie mam z tym wielki problem :( POwiedz mi czy ko jest ślikie?co czujesz jak po tym tańczysz? jakie odczucia daje?mniej wiecej żebym wiedziała jak to opisać jak bede szukać
sisi

podłoga jest twarda ale nie jak beton - bo jest sprężysta, choć nie tak, zeby się załamywać pod nogami. na początku guma jest trochę tępa, ale w miarę używania "wyślizguje się" i juz idzie łatwiej. nie może być zbyt śliska (jak parkiet) bo inaczej lądując ze skoku możnaby się pośliznąć i upaść. nie moze być też zbyt tępa, bo wtedy kręcenie piruetów byłoby niemal niemożliwe. mam nadzieje ze nie zamieszałam zbyt mocno. poszukam w necie jakiś stron odpowiednich.

a moze jeśli mieszkasz w większym mieście wybierzesz się do szkoły baletowej i poprosisz zeby cię wpuścili na chwilę na salę, bys mogła sobie wszystko obejrzeć? myslę, ze nie powinni robić problemów...
ODPOWIEDZ