Czy mam jeszcze szansę dostać się do szkoły baletowej?

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
martini_rosso

Post autor: martini_rosso »

Popieram [ba6]lj [/ba6]w zakresie opinii o pracy z nauczycielem baletu - nie ma żadnego porównania samodzielnej pracy z edukacją prowadzoną przez nauczyciela. To nie przypadek, że najlepsi na świecie baletowi tancerze nieustannie pracują z pedagogami, a inni, wybitnie utalentowani - jak np. Plisiecka - na brak tak solidnej edukacji do ostatnich dni swej kariery narzekali ;)
lj

Post autor: lj »

Suzanne Farrell powiedziała kiedyś mądre zdanie "plie jest pierwszą rzeczą, jaką się uczysz i ostatnią, którą opanujesz mistrzowsko" (Plié is the first thing you learn and the last thing you master). Nie bez powodu podstawowe ćwiczenia robią na lekcji dzieci w pierwszej klasie jak i słynne primaballeriny.

Warto nabrać dystansu do siebie i chęci ciągłego rozwoju- stwierdzenie, że jest się perfekcyjnym już w pewnym sensie likwiduje możliwość dalszego rozwoju (a przecież on jest szalenie ważny, bez tego nic się nie zdziała. Nie tylko w balecie).

Kaja, powtórzę, uważaj z pointami. Masz młode stopy, a samej możesz sobie "wgrać" błędy, które będzie Ci trudno odkręcić jak się dostaniesz do szkoły baletowej (czego oczywiście bardzo Ci życzę). Powodzenia! :)
kaja7717

Post autor: kaja7717 »

przepraszam, chciałam to określić w inny sposób bo pisałam to na szybko chodziło mi raczej o to że gdyby ktoś kazł mi zrobić no battement fondu to zrobiła bym bez problemu...

co do point nigdy nie wymyślam własnych ćwiczeń co dopiero układów jeżeli ktoś chciałby zobaczyć to tu są ćwiczenia które wykonuję:

http://www.youtube.com/watch?v=mJEzExfGqdg
kaja7717

przepraszam za błędy w powyższym
balletlover

Post autor: balletlover »

[b0b]kaja7717[/b0b], zazwyczaj jest tak, że ucząc się sama wydaje Ci się, że już coś świetnie umiesz tak jak np. napisałaś, że fondu zrobiłabyś bez problemu. Pewnie wiesz jak to ćwiczenie wygląda, ale to wcale nie oznacza, że robisz je dobrze tak w 100%. Ucząc się samemu, najczęściej nie widzisz własnych błędów. Za to nauczyciel je zauważa. Poza tym, tak jak dziewczyny już wcześniej pisały - jak się czegoś źle nauczysz robić, to ciężko jest to odkręcić. Ja tak miałam jak się źle nauczyłam kręcić fouette. Musiałam później duuużo nad tym pracować, żeby nie popełniać tych samych błędów.
kaja7717

bo to są proste rzeczy poza tym ćwiczę tylko kilka rzeczy
kaja7717

i to kilka naście razy dziennie poza tym wiadomo że nie zrobiłabym tego jak ktoś kto ćwiczy parę lat po prostu wiem na czym polega battement fondu mam książkę z której uczę się wszystkiego pt Podstawy tańca klasycznego

napisali:
B.Kowalik
A.Fryderyk
L.Barańska-Grabara

uczę się na razie tylko demi plie, battement fondu ,btattemen tendu ,battement tendu jete
kaja7717

co do tego kiedy zamierzam udać się do szkoły baletowej mam zamiar to zrobić we wrześniu w osb w Tychach tylko mam pytanie właściwie dwa:

czy będę mogła iść do klasy "en pointe" jeżeli zrobię wszystko na czas [ będę szła na zapisy a jeśli mi pozwolą to i tak będą chcieli sprawdzić moje umiejętności]

czy jeżeli nie będę spełniała kryteriów będę miała możliwość nadrobienia tematu i jak najszybszego wejścia do klasy "en pointe"
balletlover

Post autor: balletlover »

Pointy pojawiają się w II semestrze pierwszej klasy szkoły baletowej. Nie wiem do której klasy chcesz zdawać, ale np. jak do drugiej to będziesz miała pointy na lekcjach. Na rekrutacji do OSB czy do pierwszej klasy czy do starszych sprawdzają predyspozycje. Jeżeli ich nie masz to Cię nie przyjmą. Jeżeli zdajesz do starszej klasy niż pierwsza to będziesz miała jakiś egzamin z umiejętności na pewno. Skoro masz 11 lat to raczej nie masz się czego bać, w takim wieku to jeszcze zbyt dużo do nadrobienia nie masz.
kaja7717

mam 11 lat więc chyba będę zdawać do 2 klasy więc będę chyba musiała mieć jakiś egzamin. Zapisy do osb w Tychach [bo tam się wybieram] są od 20 sierpnia i wdedy też będę musiała im pokazać czy nie mam nic do nadrobienia[o ile przyłożę się w domu] lecz wtedy jestem nad morzem planuę więc zrobić to za 2 miesiące

trzymajcie kciuki obym się dostała teraz wystarczy się tylko porządnie przyłożyć do nauki [ będę tam pisać jakiś egzamin pisemny taki na kartce?]
ODPOWIEDZ