Pierwsze pointy

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
lily91

Post autor: lily91 »

Ostatnie pytanie : ) zatem jakie pointy pasują najlepiej do szerokiego śródstopia, małego podbicia, braku halluksów i najdłuższym drugim palcem? :roll: jak to połaczyć; pointą V czy U?
lj

Post autor: lj »

http://www15.plala.or.jp/miagolare/Eng_Fitting_Chart.html już się tu kilka razy przewinęło, pomocne.
Lorenzo

Post autor: Lorenzo »

Lily ja bym celowała w 2007, Ulanova I, Maya I / Fouette :-) z Grishko
Ja mam podobnie:
szerokie śródstopie, najdłuższy duży palec, podbicie średnie, ale silna stopa i obecnie najlepiej mi w Russian Pointe Entrada, są po prostu idealne!
Ale w Polsce chyba nie ma Russian Pointe. Przed tem tańczyłam w Fouette/Vaganova.
Jeszcze bardzo pasują mi Grishko Triumph, ale z małym podbiciem może być ciężko wyjść poza box i też trochę stracisz na wyglądzie stopy.
Btw. spróbuj też Sanshe - mnie zupełnie nie pasują, ale niektórzy je lubią!

Och, jeszcze Bloch Amelie możesz sprawdzić:))
lily91

Porównując polski rynek z zagranicznym aż przykro się robi... Bo u nas dużego wyboru point nie ma.
Lorenzo, ja jednak mam tak samo jak Ty, najdłuższy duży a nie drugi ;P jedynie podbicie nas różni w stopie (no i siła, ehh). Myślałam o 2007 chociaż marzy mi się Fouette... :lol: aj, wybrzydzam jak na pierwsze pointy ; ) a jak tańczyło sie w Fouette?

Sansha wg mnie nie wygląda na nodze tak zgrabnie, mówię tu o recitalach... A mój pech chciał, że akurat one obecnie są w decathlonie za jedyne 119 zł.
Dzięki, na razie chyba kupię tańsze, czyli na pewno nie Blocha : D chociaż Amelie są śliczne.
btw, Ulanova I nie są chyba dostępne w polskich sklepach internetowych, czy się mylę...?
Lorenzo

2007 ślicznie wyglądają na stopie.
Fouette są bardzo "sprężyste",do "rosyjskiej szkoły" wskakiwania en pointe, czubek jest bardzo stabilny, to, o mi przeszkadzło to brak anatomicznie dopasowanego boxu do mojego śródstopia i halluksów, co przy 6 godzinach point dziennie bywało bardzo bolesne. Dobrze się w nich kręci, nieźle "czuć" podłogę, długość życia mają różną, zależy na jaką parę się trafi, ale u mnie służyły stosunkowo długo do innych point. Niestety zaczęłam "przelatywać" prze box i teraz moja nauczycielka kazała mi zaszywać wycięcie nitką dentystyczną. Pomaga, ale bardzo "zaciska" moje śródstopie i bolą mnie halluksy, dlatego "przezuciłam się" na RP i Grishko Triumph.

Heh u mnie Bloch jest najtańszy ze wszystkich point. Ale w mojej szkole jakoś nikt nie przepada za tymi pointami, Grishko ma około 70% dziewczyn:)

To, jak dana pointa wygląda na stopie zależy gównie od stopy:P Ale rzeczywiście rosyjskie pointy wyglądają zgrabniej niż te zachodnie. I dłużej żyją;)
lily91

Lorenzo, gdzie kupujesz pointy?
Lorenzo

Obecnie tutaj:
http://www.russianpointe.com/

Czasami, jak jestem w Polsce to w Sawarcie, kiedyś też kupowałam od tancerzy PBN.
lily91

oooj, a już myślałam, że kupię tak gdzie Ty, ale przesyłka mnie chyba zrujnuje finansowo : P Ja z Sawartu mam baletki ( :
Lorenzo

Przez Internet jako pierwszy zakup - odradzam.
Generalnie u nas (w USA) point nie opłaca się kupować (oprócz Gaynor Minden - te są bardzo tanie), bo kosztują 2 x tyle, co w Polsce (Grishko np.). Przesyłka pewnie jeszcze więcej + tax = bez sensu.

A na tej stronie, którą podałam są tylko RP, ja w nich obecnie śmigam, nie ma Grishko.
Grishko możesz kupić właśnie w Sawarcie lub grishko.pl
Ale naprawdę radzę jednak przymierzyć w sklepie niż zamawiać w ciemno przez Internet.
Novice

Post autor: Novice »

Tym razem ja potrzebuję pointowej porady- aktualnie ćwiczę w Grishkach Fouette 5M XXX. Szerokość w porządku. Na długość są dobre tylko, kiedy założę wkładki. Problem w tym, że mimo, iż mam duże podbicie, bo ćwiczę je od małego (początkowo nieświadomie), moje stopy nie są zbyt silne i ciężko mi przejść z demi -> en pointe z jednej stopy. Następna sprawa- Fouette nie mają ściągaczy i, mimo że je przeszyłam, nadal nieładnie odstają jak takie człapcie. Jakie pointy byście mi poradziły? Co myślicie o kupnie Sansha Legende / Recital? Jakie w tym przypadku byłyby odpowiednie: szerokość, długość, tęgość (odpowiednik, powiedzmy, Grishko M)? Może ktoś poleciłby inny, przetestowany model Grishko.
Dodam, że wolałabym tańczyć/ ćwiczyć w pointach, które pomogą mi utrzymać równowagę. Nie mam zbyt długich palców, lekki halluks palucha (kciuka).
ODPOWIEDZ