Filmy baletowe w Internecie (linki)

Dyskusje o spektaklach, programach TV, książkach, artykułach, nagraniach CD/video/DVD, fotografii, stronach internetowych;
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

[quote:047b00927b="Joanna"]Moim zdaniem trochę za dużo stawia się na rozciągnięcie, kosztem małych, subtelnych detali, jak np. linia korpusu, głowy, dłonie, czy np. linia jaką dają ręce w relacji do linii nóg, itp.; a ciało zaczyna za to się bardziej wyginać - dla mnie momentami jest to zbyt gimnastyczne, zbyt mało baletowe.
No ale cóż, już od dawna wiadomo, że takie są teraz trendy/standardy.[/quote:047b00927b]

Nie moge na to patrzec. Dlaczego teraz najwazniejsze jest to ile kto zakreci obrotow, jak ktos wysoko podniesie noge?
Brak wyrazu, same nogi latajace w powietrzu, straszne.
milton

Post autor: milton »

Użas!!!
To jakaś tragedia jest. Połączenie cyrku i gimnastyki. Baletu, sztuki i artyzmu tu praktycznie w ogóle nie ma. I czemu mnie nie dziwi że takie sytuacje są ze stanów??
btw.....często na forum słyszę krytykę rosyjskich szkół ( z Waganowką na czele) że niby tancerki tylko na technikę, kto ile podniesie itd. I teraz jaskrawo widać że tak nie jest....Proponuję przy okazji przejrzeć dyplomy z tego roku (z Waganowej). Ja tam widzę sztukę i emocję. Na tym (ch)amerykańskim konkursie widzę tylko sport (i to jest bardzo duży zarzuti wada)...nic pozatym
Basia

Post autor: Basia »

Mam pytanie: z jakiego baletu pochodzi wariacja w około 1:30 minucie, oczywiście w nagraniu Youth America Grand Prix 2007?
Columbina

Post autor: Columbina »

Hmmmm.... czy to nie jest przypadkiem Bayadera?
milton

Post autor: milton »

Korsarz. Akt 3. Wariacja pochodzi z "Pas de Trois de Odalisque". Które jest tańczone przed "Le Jardin animee" (z którego wariacja Gulnary jest tańczona jako 3 wariacja na konkursie).
Pointerka

Post autor: Pointerka »

Czy w wyporzyczalnich jest Center stage- światła sceny? U mnie chyba nie ma
Cheryl

Post autor: Cheryl »

Myślę, że to zależy od wypożyczalni.
Poszukaj w jakiś większych ;]
Basia

Post autor: Basia »

Dziękuję Miltonie za odpowiedź :-) Obijała mi się ta muzyka po uszach, a nijak nie potrafiłam jej przyporządkować do określonego baletu :-)
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

[quote:b2487627c9="Pointerka"]Czy w wyporzyczalnich jest Center stage- światła sceny? U mnie chyba nie ma[/quote:b2487627c9]

Mozesz sprobowac znalezc film na serwisie youtube. Powinien byc podzielony na czesci - jeszcze jakis czas temu byl.
Pointerka

Post autor: Pointerka »

Ale to jest większa wypozyczalnia ( to Beveryl hills video)
ODPOWIEDZ