Gimnastyka artystyczna/sportowa

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
Julie

Post autor: Julie »

i poza baletem i gimnastyka w jakich sportach trenuje sie i nie przybywa kg :)) ?oczywiscie chodzi mi o sporty typowo ruchowe (nie szachy, rzutki itp.:P)
Maron

Post autor: Maron »

nie rozumiem troche pytania, Julie?

w każdym sporcie przybywa kg... i jak przybędzie odpowiednia ilość tej masy mieśniowej, to trzeba wagę tą utrzymać...
Julie

no wlasnie ale czy aby w kazdym? jak w balecie albo w GA moze przybyc kg jesli dziewczyny majace po 170 cm waza 45 kg?
Maron

no jak zaczynasz trenować lub z czasem więcej pracujesz to ci chyba przybywa masy mięśniowej, a pozatym mając 3-18 lat chyba się również rośnie, nieprawdaż? :roll:

wagę trzeba utrzymać proporcjonalnie do wzrostu, tzn żeby owa waga równomiernie rosła wraz z wzrostem, a następnie - po minięciu już okresu dojrzewania - była utrzymana.

trenujac każdy sport przybywa ci masy i jest to nieuniknione, ponieważ wysiłek wzrasta, a wraz z nim masa mieśniowa.
i tak przykładowo, ćwicząc balet i po pewnym czasie zaczynasz dodatkowo trenować jakiś sport to ci przybędzie tej dodatkowej masy.

są sposoby by owa masa była niezauważana, a mięśnie rosły wzdłuż, a nie wszerz. jednak się niestety nie za bardzo na tym znam.
Father

Post autor: Father »

Są sposoby, a już ci ,że są np: pręgierz. Tylko coś ostatnio wyszedł z użycia.
Julie

czyli jesli waze 44 kg przy wzroscie 166 i nic nie trenuje i zaczne zalozmy biegac dlugie dystanse a codziennie sie w domu rozciagama i bede chodzila na treningi tak 2 razy w tygodniu to przybedzie mi kg? to jest dla mnie wazne :)
i jeszcze dodam ten filmik [URL=http://www.smog.pl/wideo/9940/rosyjskie_gimnastyczki/wszystkie_komentarze/]gimnastyczki[/URL]
i czy one sa umiesnione? nie sa bardzo chude i wlasnie chodzi mi o to ze boje sie zapisac na cokolwiek zeby nie przytyc przez przyrost masy miesniowej i kocham gimnastyke a jeszcze dodatkowym plusem ejst to ze one sa chude wiec dziwi mnie jak one to robia jesli maja tyle godzin treningow :)
Torin

Post autor: Torin »

[quote:2cc22261cd="Julie"]czyli jesli waze 44 kg przy wzroscie 166 i nic nie trenuje i zaczne zalozmy biegac dlugie dystanse a codziennie sie w domu rozciagama i bede chodzila na treningi tak 2 razy w tygodniu to przybedzie mi kg[/quote:2cc22261cd]

Nie da sie tego ocenić nie znając Cię. Nie wiedząc jaki procent twojej "masy" to tłuszcz itp.
Zwykle jest tak, że najpierw przy intensywnym treningu spadasz z wagi - bo wypalasz tłuszcz, jak byś go mało nie było. A dopiero później zaczyna przybierać masa mięśniowa i zwiększa Ci sie waga. Ale zwykle ta waga suuuper wygląda ;) Taka dygresja.
Co prawda z 44 kilo to faktycznie może nie być co spalać, bo zdaje się że z tym tłuszczykiem to nie bogato. Więc podstawą dobre odżywianie coby Ci organizm nie spalał mięśni bo to katastrofa :D

Torin już w zasadzie śpiący
Hrrr Hrrrr Hrrrrrrrrr
Julie

dzieki Torinie ale ja nadal nie uzyskalam odp na pytanie dlaczego intensywnie trenujace gimnastyczki waza po 40 pare kg a intensywnie trenujace tenisitki po 65 :)
A ja za nic nie przytyje :) taka waga do konca zycia:)
Maron

matematyka jest prosta - głodzenie przez trenerki + ostre treningi = wniosek nasuwa się sam xD

no jak już mówiłam 1. albo ze względu na rozciągnięcie są takie szczupłe [mięśnie są wydłużone] 2. albo przez specjalne treningi nie rośnie im tkanka mięśniowa [czyli utrzymują stałą wagę]
Father

Post autor: Father »

Tenisistki ważą więcej bo muszą mieć muskulaturę zwłaszcza ramion co jest chyba zrozumiałe. Motoryka tego sportu jest podobna jak w boksie. Baletnice i gimnastyczki natomiast muskulatury nie potrzebują wyłączywszy mięśnie nóg. W naszym ciele największy ciężar właściwy mają kości i mięśnie zwłaszcza krótkie które w balecie nie są potrzebne. A zatem to tłumaczy dlaczego nie zwiększa im się waga.
ODPOWIEDZ