Jak to jest z tą wagą?!
[quote:6d175edf35="Blanche"]
Czasami tancerka może wyglądać chorobliwie chudo podczas gdy inna, o takim samym wzroście i wadze, zdrowo i estetycznie - wszystko zależy od budowy ciała, proporcji itp. Nie wiem, jak złożona by musiała być tabelka, by to wszystko ująć ;).[/quote:6d175edf35]
Święta racja. . :D
Prawdę mówiąc ja nigdy nie sugerowałam się BMI,bo zawsze mi wychodziło że mam chorobliwą ,niezdrową ,nienaturalną itp. . ;) niedowagę. no ok,z tym szczegółem, że jestem w pełni zdrowa :smile:
Czasami tancerka może wyglądać chorobliwie chudo podczas gdy inna, o takim samym wzroście i wadze, zdrowo i estetycznie - wszystko zależy od budowy ciała, proporcji itp. Nie wiem, jak złożona by musiała być tabelka, by to wszystko ująć ;).[/quote:6d175edf35]
Święta racja. . :D
Prawdę mówiąc ja nigdy nie sugerowałam się BMI,bo zawsze mi wychodziło że mam chorobliwą ,niezdrową ,nienaturalną itp. . ;) niedowagę. no ok,z tym szczegółem, że jestem w pełni zdrowa :smile:
jeśli chodzi o BMI jest to skala miarodajna i lekarze posługują się nią podczas diagnozowania różnych zaburzeń. nie jest to więc żaden wymysł i jeśli wychodzi że masz niedowagę czy otyłość to faktycznie ją masz(oczywiście wiek jest brany pod uwagę). jasne że jeśli chodzi o taniec, szczególnie klasyczny, to kryteria są nieco inne, co zrobić. dla mnie osobiście wzrost 170 i waga 45 to przeginka, ale na szczęście mnie osobiście nie dotyczy;p dziewczyny tańczące które mają niedowagę to nie są od razu anorektyczki, najczęściej jest też tak że nie mają problemów z utrzymaniem takiej wagi(metabolizm, budowa). gorzej kiedy zaczyna się paranoja w stylu "muszę schudnąć, bo jestem gruba" a ważę poniżej 50 kilo. z drugiej strony nie dziwię się lekarzom, że mogliby mieć obiekcje. zazwyczaj ludzie spoza środowiska baletowego nie rozumieją kryteriów wagowych, cielesnych (w sensie warunków) jakie są niezbędne do tego żeby tańczyć klasykę.
ja mam 168 wzrostu i ważę mniej wiecęj 55-56 kg i uważam się za osobę z tych tzw. normalnych;p
ja mam 168 wzrostu i ważę mniej wiecęj 55-56 kg i uważam się za osobę z tych tzw. normalnych;p