Jak to jest z tą wagą?!

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Agne$

Post autor: Agne$ »

Doma:) ... nie ważysz za dużo. To ja waże za dużo o około 3-4kg chociaż, nie jest najgorzej.

Dopisane:

Ja nie jestem gruba (chociaż na to wskazują moje wcześniej napisane słowa) mam płaski brzuch lecz chodzi o to że chciałabym być naprawdę szczupła, ; ) a mam za dużo o te kilka kg aby tak było.
nathaliye

Post autor: nathaliye »

zawsze mnie zastanawia o co ludzie pytają, czy ważą za dużo do czego??

jeśli ktoś marzy o byciu klasyczną tancerką to się uczy w OSB, a tam waga ma znaczenie drugorzędne gdyż ważniejsze są umiejętności a rygor szkoły i tak jako tako trzyma wagę, do tańczenia amatorskiego waga tym bardziej nie ma znaczenia, liczy się zapał i umiejętności.
Agne$

U nas od 13 lat jest podział na dwie grupy:

- współczesna
- klasyczna

Gdy ma się większe umiejętności i jest się w miarę szczupłym dostaję się do grupy klasycznej w, której jest wyższy poziom lecz, gdy jest się troszkę grubszym, sprawa losowa, lub przychodzi się w wieku np. 16 lat do naszej szkoły, dostaję się do grupy współczesnej. Dodam że w grupie klasycznej zawsze są występy w pointach, a w współczesnej zazwyczaj w baletkach.
nathaliye

Post autor: nathaliye »

w sumie napisałam to po ty by uzmysłowić ludziom że nie chodzi o to ile się waży tylko o coś więcej niż te 2 cyferki ale to pewnie walka z wiatrakami. zamiast liczyć kalorie lepiej trochę poćwiczyć a to od razu ludzi przybliży do lepszego tańca bo chyba w kontekście tańca tak na tym forum martwią się niektórzy o swoją wagę.
Agne$

Napewno lepiej trochę poćwiczyć niż, liczyć ile kalori się dzisiaj zjadło, a potem narzekać że za dużo ; ) Ludzie są ciekawi czy do osb nie są za grubi, dlatego się pytają. Wiadomo że aby tańczyć nie profesionalnie, nie trzeba być bardzo szczupłym lecz wystarczy mieć przeciętną wagę.
Elliot

Post autor: Elliot »

wydaje mi się, że jak się tańczy profesjonalnie, to naturalną rzeczą jest, że jest się szczupłym / chudym / na pewno nie grubym. przecież ćwiczy się godzinami, poci i traci kilogramy...
Kawka

Post autor: Kawka »

zależy od budowy ciała, niektórzy od intensywnych ćwiczeń i objadania mogą stać się masywni od mięśni, co nie jest wskazane
yum

Post autor: yum »

Łoboru, to ja patyczak w takim razie jestem :o.

Ważę 44 kilogramy przy 170 cm, a moje BMI wynosi 15,2. Nie mam zamiaru tyć. Nawet żeber za bardzo mi nie widać i kości mam dość grube, więc praktycznie nikt mi nie jęczy, że jestem za chuda.

Aż normalnie się dziwnie czuję. Pracować nad tą wagą? :(.
Kawka

Post autor: Kawka »

a przeszkadza Ci ona? :wink: jeśli taka Twoja uroda, to nie ma takiej potrzeby:), chyba, że źle się z nią czujesz
yum

Post autor: yum »

Właśnie czuję się nadzwyczaj dobrze :D.

Ale jak patrzę na to BMI to za zdrowo to nie wygląda... Ale mam zamiar się o to podpytać lekarza jak będę w poniedziałek w sprawie strzykania we wszystkim :D.
ODPOWIEDZ