Ksiazki, czyli co czytacie

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
Hydroxizina

Post autor: Hydroxizina »

[quote:3d2f99f70a="jaromir"]Wczoraj kupiłem książkę nie nową TANCERZ - biografia R Nurjeva - zaczynam czytać.[/quote:3d2f99f70a]

Książka jest świetna, ale to nie biografia! To fikcja literacka, trochę tylko oparta na faktach. Ale i tak czyta się ją świetnie :)

Z książek o tancerzach czytałam również klasyczną już autobiografię Plisieckiej, którą się świetnie czyta oraz autobiografię Margot Fonteyn, którą uwielbiam jako tancerkę, ale niestety, nie jako pisarkę
Kawka

Post autor: Kawka »

Z lektur kształcących będę niedługo czytać Więcej niż taniec - Rozmowy z Ewą Wycichowską :)
kaarolinka

Post autor: kaarolinka »

czytał ktoś może książki z serii Gone Zniknęli? Ja miesiąc temu sie wkreciłam i do dziś mnie trzyma. Jestem przy 3 części. Oprócz tego wszystkie książki Harlana Cobena, ksiązki Linwooda Barclaya czyli ogólnie sensacja.
nin(j)a

Post autor: nin(j)a »

[quote:0b5f7c7857="julianka"]Ja czytam książki Jacqueline Wilson.....

Na razie przeczytałam "Bad girls" i czytam teraz "Best friends"..... książki na prawdę świetne.[/quote:0b5f7c7857]

ja też je czytalam,chyba nawet wszystkie dostepne w bibliotece,ogólni fajna jest seraia media rodzinne, moze troche dziecinne,ale madre, zwlaszcza [i:0b5f7c7857]Dziecko ze śmietnika[/i:0b5f7c7857] a takie baletowe to [i:0b5f7c7857]Szkoła,balet...- [/i:0b5f7c7857]seria
Chiaranzana

Post autor: Chiaranzana »

Moze komus sie przyda:

Alain Bernard Polski Rozdział
[URL=http://www.empik.com/alain-bernard-polski-rozdzial-chojnowski-grzegorz,prod59326168,ksiazka-p]http://www.empik.com/alain-bernard-polski-rozdzial-chojnowski-grzegorz,prod59326168,ksiazka-p[/URL]
Elliot

Post autor: Elliot »

ja ostatnio w końcu się zabrałam za i przeczytałam The Dancer's Way. poradnik z NYC Ballet odnośnie żywienia, stresu i takich tam takich. niby dużo cennych wskazówek i porad, ale tak naprawdę nie mają odniesień do naszych polsich realiów tanecznych. co jest zresztą napisane na wstępie; że książka nie koniecznie może zmienić życie tancerza poza NYCB, ale może udzielić mu parę wskazówek :)
można ją kupić w empiku:
http://www.empik.com/the-dancer-s-way-the-new-york-city-ballet-guide-to-mind-body-and-nutrition-hamilton-linda-h-new-york-city-ballet,2820796,ksiazka-p
Odetta

Post autor: Odetta »

Ja jaki czas temu przeczytałam zakupioną w internecie książkę o tancerzu z Chin: "ostatni tancerz mao (jest również film na podstawie książki, ale wiadomo że to drugie jest zawsze lepsze) i się w niej zakochałam. Książka jest wspaniała i momentami bardzo wzruszająca. Pokazuje że bez ciężkiej pracy nic nie osiągniemy.
Kasiek

Post autor: Kasiek »

Ze mnie się trochę śmieją bo lubię powieści historyczne.. moim bossem w tym dziale jest Henryk Sienkiewicz.Uwielbiam jego Trylogie "Ogniem i mieczem", "Potop" i "Pana Wołodyjowskiego"..Ale uwielbiam także "Trędowatą" i "Magnesy serc" Heleny Mniszkównej.;p
Kasia G

Post autor: Kasia G »

super! Jesli jesteś fanką powieści historycznych to polecam wszystko Gąsiorowskiego i Panny z kamienicy Pod Fortuną Hanny Muszyńskiej-Hoffmannowej i inne jej powieści o kobietach w czasach Stanisławowskich i innych :)
Megara

Post autor: Megara »

Uwielbiam romantyzm i czarny romantyzm:) Czyli Edgar Allan Poe, J. W. Goethe( tak tak, Werter to jest to!:D), Słowacki i Mickiewicz(no dobra, oprócz Pana Tadeusza....).
Potem to już nie mam jakiś ulubionych autorów. Polecam Szklany klosz Sylvii Plath, Zbrodnię i karę, ...
ODPOWIEDZ