Kanony piekna

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
.:Agga:.

Kanony piekna

Post autor: .:Agga:. »

Jak myslicie czym jest peikno (chodzi mi glownie o piekno fizyczne). Czy mozna i powinno sie umieszczac je w jakis ramach.
Jakie kobiety i jacy mezczyzni sa dla Was piekni? Czy uwazacie ze dzisiejszy wizerunek kobiety - jako chudej modelki jest tak naprawde ladny?
gonia

Post autor: gonia »

Ja myślę, że piękno to baaardzo umowna sprawa. Np. w niektórych krajach (zdaje mi się, że głównie afrykańskich) kobieta piękna, to kobieta z fałdkami tu i tam. "U nas" kobieta piękna to kobieta chuda. Więc jak tu piękno umieścić w ramach?
Modelki mogą być ładne- pomijając ich anorektyczną chudość. Ta chudość zabija... te kości wystające spod sukienek itp. są okropne. A przecież, jak gdzieś słyszałam, ludzie woleliby zobaczyć modną rzecz na osobie o podobnej posturze do swojej (tzn. nie tak chudej). Poza tym, w reklamie, jak mi się zdaje NIVEA (jak źle, to proszę mnie poprawić, bo nie pamiętam) kosmetyki tejże formy reklamują nie modelki, ale kobiety nawet troszenieczkę puszyste.
czekoladka

Post autor: czekoladka »

moze zeby ladnie brzmialo to ladna kobieta to kobieta szczupla :lol: .Kobieta moim zdaniem powinna mieć coś w sobie nie tylko uroda choć to też sie liczy i czasami przydaje, ale powinna byc takrze delikatna, zmyslowa, ale powinna czasami tez pokazac pazurki :twisted: ale to jest tylko moje zdanie :wink:
pozdrawiam wszystkie piekne baletnice na forum :wink: :P
Goosia

Post autor: Goosia »

[quote:3aa11e2dc1="gonia05"]Ja myślę, że piękno to baaardzo umowna sprawa. Np. w niektórych krajach (zdaje mi się, że głównie afrykańskich) kobieta piękna, to kobieta z fałdkami tu i tam. [/quote:3aa11e2dc1]

W afryce z wiadomych powodów raczej nie ma kobiet z fałdkami i absolutnie nie jest to ich kanon urody :P ([size=9:3aa11e2dc1]pomijam RPA i Tunezje, bo tam to inny poziom zycia[/size:3aa11e2dc1])

Ja uważam, ze kobieta poprostu nie może być otyła i odrazajaca, a reszta to rzecz gustu :)
Ladybirt

Post autor: Ladybirt »

Wg mnie wspołczesna piękna kobieta powinna byc zadbana!

Jeśli chodzi o inne kultury to w Afryce kobiete noszą specjalne obręcze w dolnych wargach ( im większa obręcz tym piękniejsza kobieta) albo w niektórych plemionach miedziane obrecze na szyji aby ją sobie wydłużyć (najdłuższa szyja świata ma 40 cm ), zas w Chinach kobiety do dzis krepuja sobie stopy, aby były mniejsze.
mirrorball

Post autor: mirrorball »

[quote:95b8f03488="gonia05"]. Poza tym, w reklamie, jak mi się zdaje NIVEA (jak źle, to proszę mnie poprawić, bo nie pamiętam) kosmetyki tejże formy reklamują nie modelki, ale kobiety nawet troszenieczkę puszyste.[/quote:95b8f03488]
o ile pamietam masz na myśli kampanie reklamową Dove, która bardzo spodobała się większości kobiet. ( „piękne kształty, kobiece kształty”)

a z tą chudością to koledzy mojej siostry twierdzą na przykład, że lepiej, żeby dziewczyna miałą 5 kilo więcej niż 5 kilo mniej ;)
Kobieta ma byc kobieca, a mężczyzna męski. ;) (odkrywcze ;) )

pozdrawiam
m.
Nefretete

Post autor: Nefretete »

[quote:4c056c4f03="mirrorball"]
a z tą chudością to koledzy mojej siostry twierdzą na przykład, że lepiej, żeby dziewczyna miałą 5 kilo więcej niż 5 kilo mniej ;)
[/quote:4c056c4f03]

moi koledzy podobnie, wcale im sie nie podobają chude kobiety.
a poza tym podobno nie ma brzydkich kobiet, sa tylko te niezadbane.

choc istnieje tez pewien kanon wyznaczników idealnej twarzy - idealnej tzn proporcjonalnej, usta powinny być pełne, oczy duże, nos wąski, kości policzkowe wystające, a na dodatek pomiedzy poszczególnymi elementami twarzy powinny być odpowiednie odległości i kąt nachylenia... ale kto sie bedzie przejmował takimi rzeczami :)
Nena

Post autor: Nena »

Chyba, że ktoś ma czas i ochotę stać przy modelkach z kątomierzem, Nefretete :lol:

Dla mnie kobieta piękna to kobieta czysta, pachnąca, zadbana. Odpadają zniszczone i tłuste włosy, jakikolwiek zarost (te starsze panie w kościołach... :?), no i oczywiście niechlujny, nieprzystosowany do okazji ubiór.

Każdy jest piękny - na swój sposób. Ja na przykład jestem ostatnią osobą, która mogłaby mieć "idealną" twarz. Dużo osób twierdzi, że ideałem urody jest blondynka o niebieskich oczach i oczywiście anorektycznej figurze. Ale przecież jednym podoba się to, innym tamto. Tak naprawdę ideał urody nie istnieje, niestety (a może stety?).
uleczka

Post autor: uleczka »

To czy coś jest piekne czyteż nie to kwestia gustu. Wiem że większosć mężczyzn woli panie troszeczke okrąglejsze niż bardzo sczczupłe/chude. Wraz z czasem gdy niestety przestałam tańczyc z powodów zdrowotnych przytyłam dosyc sporo, jednogłośnie moja męska część znajomych stwierdziła że o niebo lepiej wygladam z okrąglejszą pupą, biodrami niż jak byłam "tańczącym wieszaczkiem".
Nena

Post autor: Nena »

Zgadzam się z tobą. Mi nigdy nie groziło bycie "tańczącym wieszakiem" z powodu mojej nienajlepszej przemiany materii - "cokolwiek w usta, to w boczki". Ale wyglądam dobrze i cieszę się ze swojej figury bo moim zdaniem jest idealna (no, może oprócz przygrubych ud :roll: )
ODPOWIEDZ