Sezon baletowy 2006/07

Dyskusje o spektaklach, programach TV, książkach, artykułach, nagraniach CD/video/DVD, fotografii, stronach internetowych;
Rotbart

Sezon baletowy 2006/07

Post autor: Rotbart »

Na stronie TW-ON pojawił się repertuar na pażdziernik - co ciekawe nowy sezon rozpocznie premiera wieczoru baletowego Karola Szymanowskiego (była już o tym mowa na tym forum) - choć właściwie tylko 1/3 będzie premierą ;) Ale dobre i tyle. Poza tym 6 na 13 wszystkich spektakli to właśnie balety. Czyżby dyrekcja nieco zmieniła front działania? Jednak patrząc na to ogólnie 13 spektakli na miesiąc to niewiele jak na europejski teatr operowy :? A jeśli idzie o balety są to spektakle dosyć tanie w "eksploatacji".

A jak zapowiada się przyszły sezon w innych miastach? Niechaj wypowiedzą się inne filie forumowiczów ;)
Joanna Bednarczyk

Post autor: Joanna Bednarczyk »

co do repertuaru na sezon 2006/07 Teatru Wielkiego w Łodzi na razie wiadomo co mozna obejrzeć w X i XI, na ten okres pemier nie przewidziano.3 pozycje baletowe :wieczór baletowy, Spiąca Królewna,Giselle

ale najważniejsza impreza i związane z nią informacje jeszcze przed nami- myślę o XIX Łódzkich Spotkaniach Baletowych maj/ czerwiec 2007.
Kasia G

Post autor: Kasia G »

świetnie ze w Łodzi bedzie Śpiaca - na pewno tym razem sie wybiorę!
Własciwie to bardzo dobrze swiadczy o łodźkim teatrze - juz repertuar na 2 miesiące,a w stolicy tylko n październik... W Warszawie wydarzeniem bedzie bez wątpienia Oniegin Cranko, no i ogólnie zobaczymy jak bedzie pracował zespół pod nowym kierownictwem...
Nefretete

Post autor: Nefretete »

[quote:d4f22b5ec0="Kasia G"]
Własciwie to bardzo dobrze swiadczy o łodźkim teatrze - juz repertuar na 2 miesiące,a w stolicy tylko n październik... [/quote:d4f22b5ec0]

a w poznańskim ani słowa o przyszłym sezonie :(
raisa

Post autor: raisa »

Tez sprawdzałam i się zdziwiłam...
Może jeszcze jakieś informacjie się pojawią... czekam i doczekać się nie mogę...
Paula

Post autor: Paula »

[quote:7c6d017e00]Zapowiedzi Makroconcertu

[07.07.2006] Dariusz Korczyński, szef agencji koncertowej Makroconcert Media zapowiedział na kolejny sezon zaproszenie do Polski na pokazy następujących grup: Chipendales, Gruziński Balet Narodowy, Les Ballets Trockadero de Monte Carlo oraz Moscow City Ballet.[/quote:7c6d017e00],

A w Szczecinie mamy zaplanowanego "Kopciuszka". Premiera 5 października.
W związku z tych Opera poszukuje 4 młodych tancerzy do tego właśnie spektaklu: http://www.opera.szczecin.pl/images/tancerze_popup.gif
Rotbart

Na stronie Teatru Wielkiego pojawił się repertuar na wrzesień. 13 września w ramach Dni Litwy w Polsce wystąpi gościnnie Litewski Balet Narodowy z baletem "Desdemona" Anatolijusa Senderovasa. Ktoś moze słyszał coś o tym spektaklu? Czy warto się wybrać?

A zmieniono także tytuł wieczoru baletowego Szymanowskiego na "Szymanowski i taniec" :) Brzmi to dość infantylnie, ale może o to chodzi?:)
Joanna Bednarczyk

Post autor: Joanna Bednarczyk »

o samym balecie nic nie wiem, ale litewski zespół widziałam 99 roku i bardzo podobała mi się primabalerina Egle Spokaite - swietna tancerka,bardzo charyzmatyczna, takze moim zdaniem ją warto zobaczyć.
Jan

Post autor: Jan »

a w poznańskim ani słowa o przyszłym sezonie [/quote]

No jednak już coś wiadomo. Premiery baletowe będą dwie:
1) 11 listopada 2006 r.: Polski wieczór baletowy, na który składać się będą trzy części - Paw i dziewczyna (Szeligowski/Woźniak), Powracające fale (Karłowicz) i Harnasie (Szymanowski/Wesołowski, chyba wznowienie)
2) 12 maja 2007 r.: Sen nocy letniej Feliksa Mendelssohna w choreografii Graya Veredona.
Z ciekawostek z Poznania, 30 grudnia ma być premeira Strasznego dworu Moniuszki w reżyserii Emila Wesołowskiego (sprawdze to jeszcze, bo nie wiem, czy dobrze sposałem, ale chyba tak).

Natomiast Bydgoszcz zapowiada premierę Pana Twardowskiego na rozpoczęscie Festiwalu Operowego.
Rotbart

Nareszcie pojawił się repertuar TW-ON na listopad i grudzień. W listopadzie 6 baletów, w grudniu - 9 i wieczor skzoły baletowej. Z ciekawostek - powraca "Czajkowski - misterium życia i śmierci" i "Dziadek do orzechów" - "aż" 5 spektakli - nie będzie przynajmniej dantejskich scen przy kasach. Nie jest najgorzej, ale bywało lepiej.
ODPOWIEDZ