Związek z tańcem: uczeń,miłośnik
Wysłany: Nie Sty 13, 2013 11:22 am Skurcze przy stawaniu na pointach :(
Witajcie! Otóż moim problemem są ciągłe skurcze podczas stawania na pointach. Ćwiczę w nich od niedawna (trenowałam 11 miesięcy w zwykłych baletkach) i myslę, że to ma jakiś związek. Znacie może jakieś ćwiczenia, które pomogą mi z nimi walczyć? Bardzo proszę o pomoc.
Związek z tańcem: tancerka
Wysłany: Nie Sty 13, 2013 2:22 pm
Moim zdaniem to jest jeszcze nie przystosowana stopa do takiego obciążenia (mięśnie stopy, bo to tu łapią skurcze). Poleciłabym na chwilę obecną zrezygnowanie z ćwiczeń w pointach, ale za to robienie bardzo dużo ćwiczeń wzmacniających stopy: releve, ćwiczenia z gumą (jest o tym temat, poczytaj:-)), battement tendus (takie wolne, bardzo dokładne). Jak już będziesz miała silniejszą stopę, bardziej "przystosowaną" do wymogów baletu to skurcze nie będą łapać. Ćwicz codziennie, dużo, ale nie przesadzaj, a efekty przyjdą szybko:)
_________________ Happiness only real when shared.
Nie wiem jak ćwiczysz, ale czy jesteś pewna, że masz dobrze rozgrzane mięśnie przed pracą w pointach? Może ocieplacze by też pomogły?
Polecam robić codziennie ćwiczenia. Lepiej zrobić trochę mniej, ale bardziej regularnie, da to lepsze efekty. A najlepiej robić mniej i z czasem zwiększać ilość/długość/intensywność wykonywanych ćwiczeń. Ja robię sobie przed spaniem takie krótkie ćwiczenia: zaczynałam od 10 point-flex z gumą na każda stopę, z czasem zwiększałam tą ilość, teraz (jakoś po pół roku) robię ok. 50 (30 razy powoli, potem drugą stopę, a następnie 20 razy szybko, chociaż co do ilości to często robię więcej na lewą stopę, bo niestety jest trochę słabsza od prawej). Oczywiście oprócz tego rozciąganie stopy, point-flex bez gumy, "kręcenie" stopami, zwykłe releve, tendu (tu możesz wykorzystać pointy i starać się tak zrobić, żeby platforma dotykała podłogi) i tym podobne. Przeglądnij sobie temat o gumie i o ćwiczeniach na podbicie
Związek z tańcem: uczeń,miłośnik
Wysłany: Nie Sty 13, 2013 8:18 pm
lj, przed wejściem w pointy ćwiczę jakoś 1,5 godziny. najpierw ćwiczę na stepperze, potem się rozciągam, następnie robię wszystkie ćwiczenia w baletkach. kiedy skończę biorę gumę i robię ćwiczenia po 30 powtórzeń na nogę, dopiero potem pointy.
Związek z tańcem: amatorski, z pasją
Wysłany: Nie Sty 13, 2013 10:01 pm
Ja ze swojej strony bardzo polecam battements tendu i jete w pointach, stopa musi się dużo bardziej napracować niż w baletkach, a przy okazji można też nieco oswoić się z samymi pointami.
Związek z tańcem: wciąż się kształcę
Wysłany: Pon Lut 09, 2015 6:46 pm
Proszę o pomoc!
Dzisiaj miałam próbę do występu i rozgrzałam się normalnie tak jak zazwyczaj około 20-30 minut, ale potem złapał mnie straszny skurcz w jednej łydce, założyłam za kulisami ocieplacz, przysunęłam nogę do grzejnika i masowałam, jednak to nie pomogło. Na próbie tańczyłam ze skurczem...
Po 4 godzinach skurcz dalej "trzyma", mam nogę pod kocem i robię point-flex, wypiłam koktajl ze świeżego szpinaku, siemienia, gruszki i imbiru [duuuużo magnezu] i nic nie pomaga
Czy miałyście kiedyś takie długotrwałe skurcze???
Czy to może być spowodowane przeziębieniem?? [od 2 dni jestem na Gripexach i innych wspomagaczach...]
PS występ już jutro i chciałabym mieć jako taki komfort na scenie...
Związek z tańcem: tancerka/uczennica
Wysłany: Wto Lut 10, 2015 9:46 am
A może to nie skurcz tylko jakiś mini-uraz, naciągnięcie albo coś takiego ? Wtedy właśnie jest uczucie takiego jakby napięcia, ciągnięcia... Spróbuj położyć sobie na łydce poduszkę elektryczną albo termofor. Polecam też gorącą kąpiel :3 Najlepsze lekarstwo na obolałe ciało. Jeśli jednak nie minie to pójdź to ortopedy bo może to faktycznie coś powazniejszego.
ja też tak kiedyś miałam, łyknij magnez, najlepiej rozpuszczalny, ja dodatkowo łykałam też collagen. Przede wszystkim mocny masaż, najlepiej jakimś wałeczkiem z kolcami albo piłeczką. Prysznic na przemiennie ciepły/zimny.