www.findarticles.com - tam mozesz wyszukiwać artykuły po tematyce lub tytułami magazynów (np. Dance Magazine)
_________________ you broke my heart cause I couldn't dance
you didn't even want me around
but now I'm back to let you know
I CAN REALLY SHAKE THEM DOWN!!
Faktycznie, większość takich polskich artykułów był omawiany tutaj, ale tak własnie sobie pomyslałam, że dobrym pomysłem byłoby np. zebranie linków do tych wszystkich artykułów i zebranie ich w jednym wątku. Co o tym sądzicie?
_________________ "Plié is the first thing you learn and the last thing you master" Suzanne Farrell
bardzo dobry pomysł - najlepiej każdy link z krótkim opisem czego artykuł dotyczy, albo najlepiej podzielone na kategorie (np. recenzje, biograficzne, ogólne, informacyjne itp)
_________________ We are never more human than when we are dancing. (Jose Limon)
Ja właśnie czytam najnowszy numer Dance Magazine, a w nim b. ciekawy artykuł o nowych "Jeziorach...". Nie wiem, czy jest jego wersja elektroniczna, ale jak znajdę, to ją Wam pokażę
A to taki artykuł o Annie Pawłowej (Eng): http://www.hyperhistory.n...annapavlova.htm
_________________ What would happen to Juliet if there was no Romeo?
bardzo dobry pomysł - najlepiej każdy link z krótkim opisem czego artykuł dotyczy, albo najlepiej podzielone na kategorie (np. recenzje, biograficzne, ogólne, informacyjne itp)
I co sie stalo z tym pomyslem? Czy jest jakis watek z linkami, czy tez ten wlasnie ma sluzyc temu celowi?
_________________ Pozdrawiam,
Iza Zbikowska-Aaboe - Wasza Prima Ballerina Assoluta
Związek z tańcem: krytyk
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 9:59 pm
Ariodante napisał/a:
I co sie stalo z tym pomyslem? Czy jest jakis watek z linkami, czy tez ten wlasnie ma sluzyc temu celowi?
chyba nie bardzo jest chęc dzielic sie takimi rzeczami - noi nie bardzo jest czym - chyba że ktos czyta prase zachodnią bo u nas to na palcach obu rak można takie teksty policzyc i raczej pojawiaja się one szybko na forum - recenzje czy reportarze, wywiady... - to rzadkosc.
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec
Wiem, że bez funkcji 'edit', ale minęło już tyle czasu...
Od wczoraj w kioskach dostępny jest nowy numer Focusa, a w nim artykuł o balecie, ciekawy i z całkiem dużą ilością zdjęć. Polecam!
Związek z tańcem: krytyk
Wysłany: Sob Mar 18, 2006 1:39 pm
Tak, to całkiem dobra ściągawka z historii baletu, odrobinka teorii i różnorodne zdjęcia - wszystko zebrane na 7 stronach. Moze ten tekst pryczyni sie do popularyzacji baletu? (bo z początkiem tekstu że szkoły baletowe są oblegane przez chetnych a spektakle przez widzów niestety nie bardzo mozna się zgodzić )
Lec
kolejne posty dotyczące nomenklatury baletowej piruet/tour wydzieliłam i przeniosłam do Teorii
moderator Kasia G
_________________ denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
Kiedyś tancerka teraz instruktor fitness: w tym też można się spełniać :)
Nie wiem czy taki temat juz byl, wiec ewentualnie prosze o jego usuniecie.
Znacie moze jakies czaspopisma baletowe??
Znalazlam taki ciekawy artykul. warto przeczytac
http://www.trubadur.pl/Biul_36/Spragniony.html
Lec
To,że we Francji, Niemczech czy w Ameryce istnieją czasopisma baletowe, zawsze (od biedy) mozemy sobie wytłumaczyć, ze tam więcej się dzieje, mają więcej pieniedzy, dystrybucja tzw. kultury wysokiej jest bardzo prężna itd. Ale jakiś czas temu odkryłam, ze w Czechach (z którymi predzej mozemy się porównać) jakoś udaje się wydawać pismo o tańcu, które jest sponsorowane przez 5 instytucji kulturalnych, zarówno państwowych(min. ministerstwo kultury) jak i pozarządowych.
Ja czytam Dance Magazine, który uwielbiam za ciekawy styl i w większości piękne zdjęcia. Lubię też Dance Europe. Bardzo żałuję, że w Polsce nie jest wydawane żadne pismo o balecie, ale wiem, iż ciężko byłoby na nie znaleźć i kupców, i fundusze.
Związek z tańcem: baletoman
Wysłany: Pon Maj 01, 2006 8:29 pm
Cytat:
Dziś o taniec trzeba walczyć
Białostoccy tancerze współcześni. Większość wyjechała, bo tu nie widzą perspektyw. A ci, co zostali, są niewidzialną wizytówką miasta - pisze Aneta Dzienis w Gazecie Wyborczej - Białystok. ...
Cóż, Kasiu- świetny artykul, nic wicej napisać się nie da. świetny.
_________________ Na forum wróciłam po 2 latach, widać nie da się żyć bez tańca, chociaż już zapewne do niego nie wrócę. Trochę jakby nowe życie.
Nie wiem, czy wróciłam na stałe, może za chwilę znów zniknę. Ale co jakiś czas zaglądnę.
Związek z tańcem: Tancerz,choreo,naucz
Wysłany: Pią Maj 05, 2006 12:09 am
Kasiu artykuł bardzo wymowny co do naszej sytuacji ,ale ciekawe do jakiej "ekipy rządzącej " dotrze ...!!!??? a może jak tu przytoczył Sławek W. trzeba wyjsć na ulice i rzycać zamiast petardami - BALETKAMI ...!!! ??? -smutne to ale prawdziwe ( grupa zawodowa na skalę kraju 37 mln Polaków - na 700 tancerzy ) - nie 700 tys tancerzy ani 7 tys tancerzy - słownie 700 - sztuk - !!!! oj .....no comends i takiej małej grupie zawodowej - 700 osób - zabiera się emerytury ....!!!!???? jakby nie patrzec to tatalnie nie rozumiem intencji ..... chyba rzeczywiscie trzeba zebrac te wszystkie juz podarte baletki i wysłać pod drzwi ministra kultury !!!! kazdy tancerz ma takich kilkanascie w roku x 700 tancerzy .....taki mały bałagan - podsumowując jest to totalna żenada ...dalej nie pisze
Związek z tańcem: obserwacyjny
Wysłany: Pią Maj 05, 2006 1:03 pm
Tak, to dość skandaliczne, prawda? No ale w końcu 700 osób z godziwą, wcześniejszą emeryturą może zagrozić stabilności naszego systemu zabezpieczeń społecznych - powinniśmy to zrozumieć.