oj, Kasiu:)) wspólczuje Na balecie skurcze łapią mnie sporadycznie i tylko wtedy gdy nic tego dnia nie jadłam:)
A jeśli chodzi o skurcze w ogóle - to łapią mnie czasem na treningach kolarskich, ale wtedy dostaje odrazu jakiś środek "prezciw" skurczom
mnie łapie czasami w stopach, gdy powiększam podbicie i obciągnięcie palców. jak miałam skurcz w stopach to wyglądały jak jakieś chore (takie krzywe )
teraz mnie łapie w mięśniach ud i pod kolanami.
_________________ Naucz się choreografii, a będziesz tańczyć dzień. Naucz się fundamentów, a będziesz tańczyć do końca życia. - Angel Ceja
mnie nawet czesto lapia a najbardziej przy bardzo duzym wysiulku np przy parodniowych warsztatach to w nocy nie moge spac bo mnie lapie zawsze w łydki to jest okropny bol a na lekcjach to w stopach
_________________ tu warto zajrzec zapraszam www.ktt.pl (Kielecki Teatr Tanca)
Związek z tańcem: oby wieczny!
Wysłany: Nie Lut 05, 2006 8:38 pm
mnie skurcze lapia zawsze gdy probuje obciagnac palce (co zreszta jest niezbedne by miec sprezona noge). to jest kwestia kilku-kilkunastu sekund. no i przez to moja nauczycielka czesto mowi mi ze mam niesprezone nogi. biore plussz magnez ale nie widze zbyt wielkich efektow. mieliscie kiedys taki problem? co mozna brac by sobie z tym poradzic? (aspargin tez mam)
Skurcz miałam kilak razy, niezbyt przyjemne. Skurcze spowodowane sa niedoborem soli mineralnych które są "wypacane". Należy je regularnie uzupełniac np. wysokozmineralizowana woda.
Wysłany: Nie Lut 05, 2006 10:10 pm
ooo to o tym to nie slyszalam
chyba bede sie musiala w taka wyposazyc
a czy po tym przypadkiem troche nie "goni"?
znacie jakies konkretne nazwy takich wod? (czy to jest np zywiec?)
Związek z tańcem: miłośnik
Wysłany: Pon Lut 06, 2006 6:50 pm
Mnie na każdej lekcji łapią skurcze w stopach po kilka razy (w większości właśnie jak powiększam podbicie). Często mam taką ogromną czerwoną smugę i nie mogę się ruszyć...
ooo to o tym to nie slyszalam
chyba bede sie musiala w taka wyposazyc
a czy po tym przypadkiem troche nie "goni"?
znacie jakies konkretne nazwy takich wod? (czy to jest np zywiec?)
Muszynianka jest wysokozmineralizowana, potas.magnez, bardzo wazne w pracy mięśni.
hmmm spróbujcie nie ograniczać dyskusji tylko do wymienianki czy ktoś ma skurcze czy nie. moze warto poszukać i podzielić się informacjami co wywołuje skurcz i jak się go pozbyć? nauczmy się czegoś wspólnie!
_________________ you broke my heart cause I couldn't dance
you didn't even want me around
but now I'm back to let you know
I CAN REALLY SHAKE THEM DOWN!!
Mi osobiście dobrze na skurcze robi amol - wieczorem smaruje nim porządnie wszystkie obolałe mięśnie i na drugi dzień jest dużo lepiej.
Na szczęście skurcze łapią mnie dość rzadko - po przerwie albo kiedy mam totalny nawał zajęć zawodowych. A jak łapią to: w stopach - od point, w łydkach od releve (a także np. fouette), w udach - od trzymania nóg i od attitude
Mam pytanie odnośnie wody - słyszałam dużo teorii na temat tego kiedy nie można jej pić - w trakcie ćwiczeń, któtko po cwiczeniach, przez pół godziny po wysiłku. Czy ktośmoże mi powiedzieć która teoria jest prawdziwa i dlaczego (słyszałam np. wersję o tyciu)??
Hmmm nigdy nie słyszałąm o czymś takim kiedy można a kiedy nie, a jeśli chodzi o tycie to chodzi Ci o tycie na wadze?? Wystepuje gdy woda zatrzynuje sie w organiźmie.
Wysłany: Pon Lut 06, 2006 11:17 pm
co to za masc ten amol? ile kosztuje? (przynajmniej okolo )
jezeli chodzi o wode do podobno nie wolno pic duzo przed zajeciami ani w ich trakcie bo ma to potem konsekwencje w jakichs problemach fizjologicznych i ogolnie szkodzi (ale nie wiem jak to jest dokladnie). nauczycielki zawsze nam to powtarzaja ale jednak ten lyk wody po wysilku czy na przerwie zawsze jest niezbedny
ja znam amol ale nie w postaci masci chyba ze wyszlo cos nowego na rynku a amol ten ktory ja znam to spirytusowy wyciag z ziół leczniczych pomaga na bardzo wiele chorob i boli
_________________ tu warto zajrzec zapraszam www.ktt.pl (Kielecki Teatr Tanca)
Na skurcze najważniejsze jest rozciąganie.
Po każdym treningu należy bardzo dokładnie porozciągać mięśnie- sczególnie te w które łapią nas skurcze.
Ale przed lekcją- należy też bardzo dobrze się rozgrzać. Na stopy polecam pilatesa- generalnie na wszystko go polecam. Gdy nie zaczęłam "Nim " trenować , skurcze łapały mnie bardzo często. Potem było ok (nie licząc ciąży- ale przecież to normalka.....!!!!). Mam spokój.
I ma specyficzny zapach
Wiem, że jest też polski odpowiednik Amolu, który ma dokładnie takie samo działanie (zapach też), tylko kosztuje o połowę mniej. Niestety nie pamiętam w tej chwili jak sie nazywa, ale jak zapytacie w aptece, to na pewno będą wiedzieli o co chodzi.
Ja mam problem ze skurczami w stopie (glownie prawej) podczas cwiczenia podbicia. Czasami tez trafia sie skurcze w lydkach a one dla mnie sa jeszcze gorsze niz te w stopach