Wysłany: Sob Kwi 30, 2005 8:08 pm prosba-matura z wiedzy o tancu
http://www.matura.oswiata...dza/Zad1-28.htm
to sa zadania na matur z wiedzy o tancu, chcialabym poprosic aby ktos z SB spojrzal na te zadania i odpowiedzial czy sprawiaja mu one jas trudnosc..
czekam na opinie
Ja tez mam takie wrazenie. Co prawda nie znam kilku baletow, o ktore pytaja w punkcie 2, ale to wynika prawdopodobnie ze specyfiki sceny polskiej i nacisku na kilka specjalnych dziel. Jestem jednak pewna, ze sa one popularne i wie o nich kazdy interesujacy sie tancem. A reszta - wydala mi sie calkiem prosta. Ale ja tez nie jestem uczennica SB.
A tak swoja droga, to zdjecie A w zadaniu 1 przedstawia co? (reszta to Jezioro, Pietruszka i chyba Coppelia, ale za to nie dam glowy).
Związek z tańcem: krytyk
Wysłany: Sob Kwi 30, 2005 10:20 pm
zdjęcia przedstawiają kolejno sceny z: Święta wiosny (wersja oryginalna Niżyńskiego), Jeziora łabędziego, Pietruszki i Córki źle strzeżonej.
PS. hehe - zdjęcia z Jeziora i Córki są wzięte z albumu The world of Ballet, który stoi u mnie na półce
agga Gość
Wysłany: Nie Maj 01, 2005 11:23 am
Ja nie jestem uczennica SB, mature zdaje za rok i chce rowiez pisac mature z wiedzy o tancu. Sporo z tych zadan sprawilo mi trudnosc. Mam tylko rok do matury, musze sie jeszcze przygotowac do innych przedmiotow (biologia i chemia ale to pojdzie latwiej). Nie wiem jak to zrobic zeby porzadnie sie przygotowac do matury z wot'u. Jak macie jakies pomysly lub proozycje to czekam.
Tak btw, co wam daje matura z wiedzy o tańcu? Nawet zdając do szkoły teatralnej zwolnienie z egzaminu teoretycznego daje bodajże tylko matura z historii sztuki.
_________________ "Plié is the first thing you learn and the last thing you master" Suzanne Farrell
Związek z tańcem: baletoman
Wysłany: Pon Maj 02, 2005 9:06 am
Joanna napisał/a:
Tak btw, co wam daje matura z wiedzy o tańcu? Nawet zdając do szkoły teatralnej zwolnienie z egzaminu teoretycznego daje bodajże tylko matura z historii sztuki.
Kulturoznawstwo Joanno?
Ja , szczerrze powiedziawszy , to robie te mature dla wlasnej satysfakcji:)
a co do pomysłów na zdanie , to trzeba już przysiąś ci zagłębiać się w literaturę i oglądać dzieła, bo prezcież historii tańca nikt nie naucza w szkole,a matura za rok:)
_________________ sfra- odnaleziony pośród manewrów sztuki i jezyka francuskiego
agga Gość
Wysłany: Pon Maj 02, 2005 11:01 am
Nie wiem czy wyniki z matury z wot'u przydadza mi sie kiedys, ale tez robie to bardziej dla siebie.. a czemu? Nie wiem, nie potrafie tego wyjasnic
Wysłany: Wto Maj 10, 2005 8:52 pm
Zauważyłem piękny paradoks jaki wystąpił przy wymaganiach rekrutacyjnych na Kulturoznawstwo UW. Mianowicie w postępowaniu kwalifikacyjnym brane są pod uwagę wyniki z matury rozszerzonej z języka polskiego, języka nowożytnego i przedmiotu dodatkowego (za wyjątkiem wiedzy o tańcu).
Wysłany: Sro Maj 11, 2005 8:41 pm Re: prosba-matura z wiedzy o tancu
JA W TYM ROKU PISAŁAM MATURE I MASAKRAAAAA
MYSLALAM ZE MOZE DADZA PROSTSZY TEN PODSTAWOWY A JEDNAK NIEE;P...NA PROBNEJ BYL O WIELE LATWIEJSZY!!!!!A CO DO ROZSZERZONEGO..TO MYSLALAM ZE BYLO GORZEJ;P...JA AKURAT MAM ZAMIAR POJSC NA AKADEMIE MUZYCZNA NA PEDAGOGIKE BALETU WIEC MUSIALAM ZDAWAC HISTORIE TANCA;)POZDRAWIAM;))))
Wysłany: Sro Maj 11, 2005 9:14 pm
Czyzby taniec nie należał do kultury?
Widocznie nie, skoro w postępowaniu rekrutacyjnym na kierunke WIEDZA O KULTURZE oprócz wymaganego na poziomie rozszerzonym jezyka polskiego i obcego liczy się dodatkowy przedmiot (za wyjątkiem oczywiście wiedzy o tańcu).
Wysłany: Sro Maj 11, 2005 9:16 pm Re: prosba-matura z wiedzy o tancu
baletnica86 napisał/a:
JA W TYM ROKU PISAŁAM MATURE I MASAKRAAAAA
MYSLALAM ZE MOZE DADZA PROSTSZY TEN PODSTAWOWY A JEDNAK NIEE;P...NA PROBNEJ BYL O WIELE LATWIEJSZY!!!!!A CO DO ROZSZERZONEGO..TO MYSLALAM ZE BYLO GORZEJ;P...JA AKURAT MAM ZAMIAR POJSC NA AKADEMIE MUZYCZNA NA PEDAGOGIKE BALETU WIEC MUSIALAM ZDAWAC HISTORIE TANCA;)POZDRAWIAM;))))
Witaj:0
A czy mogłabyś powiedziec w kilku zdaniach co bylo? Wiem, ze tyle stresu, że mogłaś zapomniec i w ogóle tyle tego bylo... Ale przypomnij sobie i napisz prosze. Na rozszerzonym jaki był taniec do scharakteryzowania i jakie były tematy na wypracowanie?
Pozdrawiam
_________________ sfra- odnaleziony pośród manewrów sztuki i jezyka francuskiego
Wysłany: Czw Maj 12, 2005 10:27 am Re: prosba-matura z wiedzy o tancu
witam;)zapraszam na stronke http://www.cke.edu.pl/ind...id=220&Itemid=2 moze Tobie akurat uda sie otworzyc folder w wiedzy o tancu bo ja nie moge wlasnie nie wiem czy dlatego ze komp mi sie psuje czy ze poprostu nie da sie otworzyc...
Na rozszerzonej byl krotki filmik...jakis facet przebrany w paczke romantyczna do polowy nagi z jakas chustka na glowie i mial gole stopy..nie wiem szczerze mowiac co to bylo;/i trzeba bylo wszystko opisac ;dekoracje,muzyke,przestrzen,kroki itp...2 czesc rozszerzonego polegala na napisaniu wypracowania byly dwa tematy do wyboru;1.Porównaj Teatr Mariinski w okresie Petipy<chyba;P>z Okresem Baletów Rosyjskich Daiegilewa okres 1909-1914 .A 2 temat do Na podstawie Krzesanego do muz.Kilara choreografia C.Drzewieckie uzasadnij ze balet ten jest systemem tanca wspolczesnego z rodzimym folklorem...No mysle ze nic nie przejezyczylam w sumie niby nie bylo tak zle jakby ktos oczywiscie uczyl sie regularnie wszystkiego;)ja pomimo ze nie jestem orlem z wiedzy o tancu to jednka podeszlam do rozszerzonego jako jedyna z klasy;D!!!!
Jesli chodzi i podstawowy to hmmm byly np cytaty typu"kupowalem plyty ze swietem wiosny i sluchalem caly czas..cos tam w Petersburgu robilem blabla <nie pamietam dokladnie>Zadzwonilem po <nie pamietam nazwiska>i powiedzialem zeby przyjechala zatanczyc..."cos takiego oczywiscie i chodzilo tu o Bejarta...pootem byly scharakteryzowane tancerki wspolczesne i trzeba bylo powpisywac ich nazwiska;/albo tez bylo drzewko genaologiczne i trzeba bylo wpisac tancerzy tez wspolczesnych;/Dyzo o wspolczesnosci niestety bylo;/lipaaa jak ktos nie lubi wspolczesnego<TAK JAK JA>to ma przesrane;Pheh co tam jeszcze bylo hmmm ah np byly stopy tancerzy i byly 3 nazwiska i musialas zgadnac czyja to stopa..np mega naciagnieta na poincie to byla Sylivia Gijem nie wiem jak sie to pisze;PByl tez obrazek z facetami z maskami do polowy nadzy bylia w dole jakies suknie czy co...i byli pomalowai na bialo trzeba bylo opisac caly obrazk...a nastepne pytania to dotyczylo kierunku stylu mielismy oczywiscie wzorowac sie na obrazku to chodzilo o buto no i trzeba bylo co nieco opisac go...Albo tez byl obraz tancerek ..tytul nie byl napisany a ty musialas napisac kto jest autorem;/suchar przeciez to nie jest historia sztuki;/albo byl tez drugi obraz z jakimis budynkami czy co i trzeba bylo napisac autora i jaki to styl;/bezsens poprostu..no to mysle ze to tak skrotowo;)gdybys cos jeszcze potrzebowala wystarczy napisac;)pozdrawiam milej nauki heehe ALE SIE ROZPISALAM;P
Wysłany: Czw Maj 12, 2005 2:15 pm
Czyli podstawowy to ten, który krązy w internecie od kilku dni...
Niestety również nie moge otworzyć stronki, byc moze póxniej si ę to zmieni.
Nie ma wiele rzeczy (napisanych) zaktualnej wiedzy o tańcu , zostało tylko to co jest wypisywane w internecie(np. pytania o butoh sa zywcem opracowane na podstawie artykułu, który zamieściłem wczoraj na forum), dlatego sledźmy internet!!!
No i duzo ludowizny coś... Aha! I dla śpiochów! Warto pobrać sobie nowe wymagania egzaminacyjne, gdyz sie zmieniły (niestety na niekorzyśc, więcej konkretnych dzieł)
Związek z tańcem: krytyk
Wysłany: Czw Maj 12, 2005 2:40 pm
"Dyzo o wspolczesnosci niestety bylo;/lipaaa jak ktos nie lubi wspolczesnego<TAK JAK JA>"
no bo w wymaganiach i testach egzaminacyjnych macza palce "srodowisko" Polskiego Teatru Tańca - niby nic złego, ale skąd przecietny baletoman ma czerpać tę wiedzę, nawet na Teorii tańca ludziska mają mniej niż mętne pojecie na ten temat