Wysłany: Czw Maj 26, 2005 7:56 pm Czy brak dyplomu szkoły baletowej to wyrok ??
Witam. Mam 15 lat. Tańczę od dziecka - najpierw tańczyłam towarzysko, dodatkowo disco dance, a od ok. roku tańczę klasykę, jazz, modern. Nie miałam jednak okazji uczyć się w szkoly baletowej. Moim marzeniem jest tańczenie w musicalach, w teatrach tańca. Czy mam na to szansę?? Czy brak dyplomu szkoły baletowej jest wyrokiem dla mnie, który zamknął drzwi??
Po pierwsze dyplom szkoły baletowej można zrobić eksternistycznie, i to nie musi on być tylko z klasyki, a np. z tańca współczesnego.
W balecie raczej szans nie masz, natomiast w innych rodzajach tańca scenicznego jak najbardziej. Sama znam tancerzy, którzy zaczynali jeszcze później, a dzisiaj są znani w polskim środowisku tańca współczesnego. Trzeba jednak mieć dużo determinacji i szczęścia. Jeśli się tym interesujesz, to na pewno umiesz znaleźć jakieś środowisko, w którym będziesz mogła się rozwijać, uczyć się, a w przyszłości coś wystawiać.
Jeśli chodzi o taniec do musicali, to możesz się tego uczyć na różnych kursach, warsztatach, a potem na casting ( ma być np. niedługo taki we Wrocławiu, do jakiegoś musicalu). Generalnie są to techniki jazzowe, ale ostatnio to się zmienia, i chcą również tancerzy z innymi technnikami ruchu (tutaj dużo zależy od reżysera, etc.).
_________________ "Plié is the first thing you learn and the last thing you master" Suzanne Farrell
Lilly Gość
Wysłany: Pią Maj 27, 2005 11:08 am
Joanno Możesz powiedzieć coś więcej na temat tego castingu we Wrocławiu?
Joanno Możesz powiedzieć coś więcej na temat tego castingu we Wrocławiu?
Przyznam, że nie znam dokładnych informacji, bo się tym nie interesowałam. Wiem, że ma być gdzieś w okolicach 5 czerwca. I do wyboru były trzy kategorie: wokalistów, aktorów, tancerzy. Ale nie wiem ani do czego ten casting, ani żadnych innych szerszych informacji nie posiadam. Poza tym i tak trzeba się najpierw zapisać, wypełnić formularz, żeby móc w ogóle wziąć w nim udział. Po prostu trzeba się interesować tym i a informacje same wpadną w ręce
_________________ "Plié is the first thing you learn and the last thing you master" Suzanne Farrell
Nie wiem, bardzo możliwe. Ale genralnie castingów jest dużo, trzeba się tylko dowiadywać. Poza tym to nie offtopic, tylko odpowiadamy na pytanie postawione w wątku - czy i jak autorka wątku ma szansę tańczyć
Związek z tańcem: baletoman
Wysłany: Wto Maj 31, 2005 9:29 pm Re: Czy brak dyplomu szkoły baletowej to wyrok ??
:( napisał/a:
. Moim marzeniem jest tańczenie w musicalach, w teatrach tańca. Czy mam na to szansę?? Czy brak dyplomu szkoły baletowej jest wyrokiem dla mnie, który zamknął drzwi??
Możesz zostac aktorką scen muzycznych, w tym celu musiałabyś udac sie do Policealnego Studium Wokalno- Aktorskiego w Gdyni. Ewentualnie, jeżeli chcesz zając się tylko i wyłącznie tańcem, to z tego co wiem w Gliwicach jest jakieś studium przy Teatrze Tańca... Poszukaj.
_________________ sfra- odnaleziony pośród manewrów sztuki i jezyka francuskiego
Związek z tańcem: znowu tańcząca
Wysłany: Sro Cze 01, 2005 1:42 pm
W Gliwicach jest to rowniez Studium Wokalno-Baletowe. Swego czasu wiekszy nacisk byl jednak kladziony na spiew. Nie wiem, jak jest teraz... Informacje na stronie: www.teatr.gliwice.pl
_________________ "Taniec jest jak kwiat, balet jest jego rozkwitem" Margot Fonteyn
grace Gość
Wysłany: Sro Cze 01, 2005 3:03 pm
czy jest tu moze jakis absolwent studium policealnego w gdyni lub w gliwicach? chcialabym wiedziec jak one dzialaja, tzn. w jakie dni tygodnia i w jakich godzinach odbywaja sie zajecia, ile trwaja - wszystko mniej wiecej orientacyjnie, bo zastanawiam sie czy dam rade pogodzic je ze studiami dziennymi i dojazdami.
Związek z tańcem: baletoman
Wysłany: Sro Cze 01, 2005 3:47 pm
Z tego co sie orientuje to Baduszkowej nie połączysz z innymi studiami, bo po prostu nie bedziesz w stanie ze względu na nawał pracy, jaki tam, jest... Mam znajomych po tej szkole. Przygotowuje ona głównie pod względem aktorskim, aczkolwiek zajęcia sa z wielu technik tanecznych i spiewu.
_________________ sfra- odnaleziony pośród manewrów sztuki i jezyka francuskiego