www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
nasze czasopismo? (wydzielony)
Autor Wiadomość
gonia 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Wto Lip 18, 2006 8:43 pm   

no właśnie... internetowe czasopismo! za darmo, każdy by miał do niego dostęp... ale np. ciekawa byłaby rubryka, do której każdy by mógł napisać jakiś artykulik- wtedy wszyscy mielibyśmy jakiś wkład w taką internetową gazetę...
może gdybyśmy się zebrali to byśmy stworzyli internetowe czasopismo- w końcu tyle osób wypowiadało się, że chciałoby mieć czasopismo baletowe... jeśli entuzjastów nie brakuje, to dlaczego by nie spróbować? nic się na takim pomyśle nie straci!

Kasia :)) 
Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Wto Lip 18, 2006 9:44 pm   

W sumie niezły pomysł. Ja bym tu myślała o forumowym czasopiśmie na początek, a jeśli wszystko ładnie pójdzie to może zasłyniemy? :mrgreen:
Trzeba by było wybrać redaktora, korektora itd...
Ale ja jestem chętna!
:D
EDIT: czemu temat został zmieniony na... kropkę?
Ostatnio zmieniony przez Kasia :)) Wto Lip 18, 2006 11:52 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Bajaderka 
Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
tancerz
Wysłany: Wto Lip 18, 2006 11:07 pm   

A ja się boje tylko tego, że teraz większość forumowiczów ma taki wielki zapał do robienia internetowego czasopisma baletowego, brania w tym udziału, zobowiązywania się do różnych rzeczy...a za jakiś czas niektórym napewno się to znudzi i poprostu powiedzą: ja juz nie chce się tym zajmować, sorry. I tak nasze słynne czasopismo się rozleci, bo malutka garstka baletomanów zapewne nie będzie w stanie go utrzymac...

Tak więc zastanówcie się,zanim się zobowiązecie do czegokolwiek:)

Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Wto Lip 18, 2006 11:54 pm   

Ja się zobowiązuję choćbym miała po nocach siedzieć :) Lubię pisać :P
Proponowałabym w takiej sytuacji jakiś regulamin i kary (10 klapsów za nawalenie 1 raz, złojenie pokrzywą za następny :P )

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Sro Lip 19, 2006 10:31 am   

Bajaderka napisał/a:
A ja się boje tylko tego, że teraz większość forumowiczów ma taki wielki zapał do robienia internetowego czasopisma baletowego, brania w tym udziału, zobowiązywania się do różnych rzeczy...a za jakiś czas niektórym napewno się to znudzi i poprostu powiedzą: ja juz nie chce się tym zajmować, sorry. Tak więc zastanówcie się,zanim się zobowiązecie do czegokolwiek:)

Bajaderka ma niestety rację - zobaczcie jak wyglada chocby sprawa z Encyklopedia baletową, librettami, pomysłami w stylu "baletowa ściąga", zbiór linków etc. Czasem ktoś sobie przypomni, a generalnie nie jest to systematycznie budowane. To zreszta normalne. Z własnego doswiadczenia wiem, ze musi byc grupa zapaleńców w stałym kontakcie zeby takie cos uciągnąc (od 10 lat robię z kolegami klubowe czasopismo operowe i wiem jak to wyglada-nie jest lekko, choc to tylko kwartalnik-5 osób nie da rady wypełnic gazety, no i w miare opisac tego co sie dzieje np. w całej Polsce)

Bajaderka 
Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
tancerz
Wysłany: Sro Lip 19, 2006 12:05 pm   

Kasia :)) napisał/a:
Ja się zobowiązuję choćbym miała po nocach siedzieć :) Lubię pisać :P
Proponowałabym w takiej sytuacji jakiś regulamin i kary (10 klapsów za nawalenie 1 raz, złojenie pokrzywą za następny :P )

Kasiu, zobowiązujesz się, mowisz że możesz po nocach siedzieć. Ale z czasem zapewne to się stanie uciążliwe dla Ciebie, będziesz nie wyspana, noi nie zaprzeczaj proszę.
Ale nie krytykuje tego- wręcz przeciwnie!:*

Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Sro Lip 19, 2006 1:08 pm   

na pewno bedzie uciazliwe, ale jak sie zobowiazalam to postaram sie obietnicy dotrzymac ;)
na razie przeciez i tak nic niewiadomo :P

Bajaderka 
Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
tancerz
Wysłany: Sro Lip 19, 2006 1:41 pm   

No tak Kasiu, masz racje.
Pomijając wszystkie te rzeczy o których pisałam, mam nadzieje ze bedzie dobrze!

Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Sro Lip 19, 2006 3:18 pm   

Nie ma życia bez ryzyka ;) Jeśli nie zaryzykujesz, nigdy ci się nie uda, jeśli to zrobisz, zawsze jest szansa na wygraną ;)
Dlatego uważam, że pomysł z gazetką jest dobry. Zawsze można spróbować. Tak jak mówię, najlepiej na początek na ramach forum.
A co potem, zobaczymy...
No ale na razie trzeba by było zebrać chętnych :D

mirrorball
Adept Baletu

Związek z tańcem:
instruktor
Wysłany: Sro Lip 19, 2006 5:36 pm   

a jeśli są chętni do pisania to może od portalu balet.pl dobrze zacząć? ;)

pozdrawiam
m.

Joanna 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
tancerka?
Wysłany: Sro Lip 19, 2006 7:05 pm   

Absolutnie zgadzam sie z mirrorball - jesli tyle zapalu, to moze wlasnie najpierw bale.pl? ;)
Nie trzeba tam tworzyc wszystkiego od podstaw (lacznie z grafika), ani nawet nie trzeba wrzucac regularnie tekstow, bo to nie magazyn.
Wystarczy tylko napisac, bez zadnych zobowiazan terminowych, i jest, i to jakby 'naszej' stronie :)

Don't you think it's a good idea? 8)

Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Sro Lip 19, 2006 7:12 pm   

A czy ja nie mówię ciągle o tym, by pismo było na razie na łamach forum, czy tam naszego portalu?
;)

Joanna 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
tancerka?
Wysłany: Sro Lip 19, 2006 7:21 pm   

Kasiu, ale po co sie porywac od razu na PISMO, skoro lepiej i latwiej byloby pisac artykuly na sam portal (ktory przydaloby sie jak wiemy troche zupdatowac)? Nie ma wtedy przymusu pisania co miesiac czy kwartal o aktualnych rzeczach, tylko kiedy sie chce i co sie chce.

A z pismem jest wiecej roboty, bo trzeba to tworzyc od poczatku, nawet jesli jest to na lamach portalu. Btw, kto znajdzie do tego ludzi (czasami jest dobrze im zaplacic, chyba ze to beda sami zapalency gotowi zrbic wszystko z milosci do tanca ;) - a mowie nie tylko o autorach tekstow, ale jest jeszcze np. grafika, itd.)?

Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Sro Lip 19, 2006 8:03 pm   

Tak, Joanno, tyle że jeśli nie będzie tam dyscypliny, że co miesiąc załóżmy(lub co kwartał) mają być jakieś artykuły, tylko wtedy gdy ktoś chce, to na początku artykułów będzie nawał, a potem wszystko przycichnie.
Ja jestem zapaleńcem ;) z miłości do tańca

Bajaderka 
Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
tancerz
Wysłany: Sro Lip 19, 2006 9:11 pm   

cięzka sprawa...i robota.
Jesli ktos naprawde sie tak zapalił do tego, to może tłumaczcie zagraniczne gazety? :lol:

Joanna 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
tancerka?
Wysłany: Sro Lip 19, 2006 9:19 pm   

Tak, Joanno, tyle że jeśli nie będzie tam dyscypliny, że co miesiąc załóżmy(lub co kwartał) mają być jakieś artykuły, tylko wtedy gdy ktoś chce, to na początku artykułów będzie nawał, a potem wszystko przycichnie.
Ja jestem zapaleńcem ;) z miłości do tańca

I co z tego, ze przycichnie? Wlasnie o to chodzi, ze w takiej sytuacji nic zlego sie nie stanie - jak ludzie straca zapal, jesli nie bedzie regularnej aktualizacji, czego nie mozna powiedziec, gdy sie tworzy magazyn. A dyscypline trzeba mic w sobie, bo nikt nie bedzie biegal i prosil za kims, aby laskawie napisal artykul, bo zbliza sie termin pisania kolejnego numeru.
Owszem, jestes zapalencem, a czy masz odpowiednie kompetencje do stworzenia takiego pisma? ;) Bo cala kwestia to polaczyc te obie cechy.

Nadal uwazam, ze lepiej zajac sie updatowaniem portalu, a nie wymyslac od podstaw czasopismo, gdy sam portal wiele jeszcze wymaga.

sisi
ADMINISTRATOR

Wysłany: Sro Lip 19, 2006 10:28 pm   

zgadzam się z większością głosów, że choć inicjatywa cudowna i ogólnie chwalebna (każdy z nas przecie by coś poczytał) to równie nierealna do realizowania dłużej niż jedno (jeśli nawet) wydanie.

wystarczy spojrzeć co się dzieje w librettach - tyle chętnych się zgłosiło na pisanie a artykułów nie widać miesiącami! i co zrobię? klapsa im dam? :twisted: to samo jeśli chodzi o encyklopedię.

natomiast jednostki obdarzone niezwykłym zapałem zapraszam na stronę główną naszego prześwietnego portalu. artykuły pojawiają się nie częsciej niż raz na dwa miesiące jeden, przy czym nie mam zastrzeżeń do tych co piszą - chwała im chociaż za to bo inaczej portal by już dawno umarł (a z nim nasze forum! :shock: )

TOTEŻ podsumowując moje wywody: chcesz pisać - proszę bardzo. regularne uaktualnianie portalu to świetny sprawdzian czy stać nas na zaangażowanie się w czasopismo. w końcu przyznacie chyba, że głupio by było nagłośnić sprawę a potem skończyłoby się to niczym?
I CAN REALLY SHAKE THEM DOWN!!

Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Sro Lip 19, 2006 11:40 pm   

Chyba naprawdę nic z tego nie będzie(a myślałam, że chociaż jakaś zabawa forumowa), bo zdaje się, że jestem jedyną chętną(kompetencje? noo.. 5 z polskiego?(bo 6 to ja nie wiem jak można mieć :P ) i same 5 i 6 ze wszystkich prac? :mrgreen: + sprawdziany, kartkówki, czwórki nie znajdziecie! :D [nie żebym się chwaliła, ale jak ktoś się spytał.. :P ] )
Ale widzę, że z tego i tak już nic nie będzie

Joanna 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
tancerka?
Wysłany: Sro Lip 19, 2006 11:49 pm   

Czyli reasumujac wyksztalcenie na poziomie podstawowym? ;)
Mowiac serio - dla mnie oceny szkolne nie sa obiektywnym wyznacznikiem, daj cos do poczytania :)

Btw, nie znosze recenzji pisanych w tzw. 'szkolnym' stylu - choroby dostaje, kiedy mam cos takiego czytac, mam wtedy zawsze wrazenie ze juz sama bym lepiej to napisala. To po dwoch latach mojej edukacji z zakresu przedmiotu o wdziecznej nazwie wiedza o teatrze, gdzie wykladowczyni konsekwentnie tepila styl a'la szkolne wypracowanie ;)

sisi
ADMINISTRATOR

Wysłany: Czw Lip 20, 2006 1:19 am   

zgadzam się z Joanną :D

aczkolwiek od razu dodam (co by nie było nieporozumień) ze chętnie poczytamy każdy artykuł :)

a co do jakości artykułów - o ile w ogóle jakieś powstaną - to juz się niech wypowiada profesjonalistka w tym zakresie czyli Kasia G.
I CAN REALLY SHAKE THEM DOWN!!

Bajaderka 
Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
tancerz
Wysłany: Czw Lip 20, 2006 1:20 am   

(a myślałam, że chociaż jakaś zabawa forumowa)

Zabawy się szybko kończą i nudzą droga Kasiu

Cytat:
bo zdaje się, że jestem jedyną chętną

no, nie powiedziałabym:)
Może tylko Ty z chętnych nie wyjechałaś na wakacje? ;)

Cytat:
(kompetencje? noo.. 5 z polskiego?(bo 6 to ja nie wiem jak można mieć :P ) i same 5 i 6 ze wszystkich prac? :mrgreen: + sprawdziany, kartkówki, czwórki nie znajdziecie! :D [nie żebym się chwaliła, ale jak ktoś się spytał.. :P ] )

Szczerość nie zna granic :D

Cytat:
Ale widzę, że z tego i tak już nic nie będzie

A skąd wiesz? Co będzie, to będzie. W każdym razie w wakacje raczej nikt się za to nie zabierze...

Edit:

sisi napisał/a:
Zgadzam się z Joanną

Ja też 8)

Marysia W 
Koryfej

Wysłany: Czw Lip 20, 2006 12:01 pm   

Ja uważam, że gazeta to dobry pomysł, ale pewnie szybko pójdzie w zapomnienie, tak jak nasze libretta i encyklopedia. :roll:

(bo 6 to ja nie wiem jak można mieć :P )

Ja mam.:)

poniżesze posty nie zwiazane z tematem zostały skasowane
moderator

_kitri_
Nowicjusz

Wysłany: Pon Lip 24, 2006 5:54 pm   

Wydaje mi się, że pomysł czasopisma jest bardzo dobry, lecz aby go zrealizowac potrzeba dużo czasu i pracy. Lepiej było by się zająć strono balet.pl. nie wyglada najlepiej.... Wiele informacji, tematów można przekopiować z forum. Bo inaczej się czyta konkretne informacje, gotowe opracowane teksty, a dyskusje z forum. Oprócz tego na stronie mozna zrobic wiele rzeczy, mam bardzo dużo pomysłów. Uważam że, jak strona balet.pl by wygladała lepiej to moze, moze w dalekiej przyszłości znaleźli by sie jacyś sponsorzy. Myśle, ze zapaleńcy mogą sie smialo wykazac w ten sposób :wink:

Maron 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pon Lip 24, 2006 6:01 pm   

dokładnie Kitri. wystarczy tylko pozbierać informacje z forum, a artykuł "zrobi się sam".

Odpowiedz do tematu Dodaj do serwisow: Bookmark and Share