Wysłany: Nie Lis 30, 2003 11:07 pm Czy ktoś słyszał o rock-balecie "Próba" ???
Witam serdecznie,
Od kilku lat bezskutecznie szukam informacji na temat kompozytora prawdopodobnie węgierskiego, który jest współtwórcą muzyki do rockbaletu "Próba" wystawianego kiedyś w Łodzi w Teatrze Wielkim. Błagam, jeśli ktokolwiek z Was ma jakieś wiadomości na ten temat, napiszcie.... Muzyka raczej instrumentalno- elektroniczna, w sztuce wykorzystano także utwory Bacha.
Pozdrawiam, Monika
Monika Gość
Wysłany: Pon Gru 01, 2003 3:30 pm Już wiem ;)
Autorem tej muzyki jest Gabor Presser, fragmenty pochodzą z płyty Electromagnetic. Każdemu gorąco polecam Próbę, przypadkiem dowiedziałam się, że jest teraz wystawiana w Poznaniu. Warto iść, chociażby dla muzyki...
Pozdrawiam.
Monika
collinka Gość
Wysłany: Sob Gru 20, 2003 5:17 pm Re: Czy ktoś słyszał o rock-balecie "Próba" ???
jestem z poznania i kocham Polski teatr Tańca Balet Poznański pod dyrekcją Ewy Wycichowskiej - to ona wystawiała ten spektakl w Łodzi nie słyszałam jednak, aby był on wystawiany w poznaniu ani teraz ani w najbliższej przyszłości. spróbuj wejść na www.ptt-poznan.pl. moze tam coś wyszperasz?
pozdrowionka
Gość
Wysłany: Sro Sty 07, 2004 4:48 pm w sprawie próby!!
tak przypadkiem się składa ze moja zona jest pierwsza solistka baletu w teatrze wielkim w poznaniu. a tam pare tygodni temu byla wystawiona prba i ona tam tanczyla. poznalem tez Anatola fodora ktory jest choreografem. jakies wiecej info potrzebujesz to pisz na mojego mejla qkoo@poczta.onet.pl
Jakoś niedawno odgrzebałem kasetę z nagraną muzyką z Teatru Wielkiego w Łodzi. Była ona do kupienia przy kasach biletowych. Właśnie przegrywam te kawałki na komputer i uzdatniam troszkę. Sam byłem w Łodzi na Próbie jako mały chłopiec, ale mimo to wywarła na mnie wrażenie...
W poznaniu spektakl ten jest wystawiany i uważam go za bardzo dobry (wiem bo byłam) i baardzo mi się podba Wiem, że ie długo będzie znów ale nie pamiętam dokładnie musicie sprawdzić
_________________ Klawisze pianina są czarne i białe, ale grają niczym milion kolorów w Twojej podświadomości.
Związek z tańcem: Uczeń
Wysłany: Pią Lis 04, 2011 10:08 am
Sagittaire napisał/a:
Na szczęście nie. To archaizm. Jeżeli komus mógł sie podobac to tylko chyba ze względu na dobre skojarzenia z czasów młodości....
Dla czego tak sądzisz? To jest coś innego, a jak inne to od razu gorsze. Ja bym bardzo chętnie poszła. Czyli nigdzie już nie wystawiają? Może ktoś wi czy jest gdzieś nagrany i opublikowany film z teatru?
_________________ Forgotten by the ones that should remember...
"Łatwo wybaczyć dziecku, które boi się ciemności. Prawdziwą tragedią jest, gdy człowiek boi się światła."
Platon
Związek z tańcem: bliski
Wysłany: Pią Lis 04, 2011 11:26 am
Jest na YouTube, ale nie nagranie z Łodzi.
_________________ ""While I dance I can not judge, I can not hate, I can not separate myself from life. I can only be joyful and whole. This is why I dance."
- Hans Bos
-------------------------------------------------------
W czasach moich rodziców to był hit. Grali to rekordową ilosc razy i w dobie ciezkich czasow PRL -u ów balet był ewenementem. zreszta nie tylko w czasach PRL, bo on generalnie dobrze sie wpisywał w estetyke tamtych czasów. Obecnie jednak nie przeszedł dobrze próby czasu. Muzyka na dzień dzisiejszy to cos pomiędzy disco- a jakims brzdęczeniem mimo że kompozytor mógł wzbudzac duże nadzieje...- jedna ni9emal linia melodyczna. Jak kiedyś taka muzyka się rodziłą, to był to szczyt mody, ale dziś to trąca myszką . Układy choreograficzne też nie są cudne.
Jak to porównac z współczesnie tworzonymi baletami rockowymi np Being SBT, czy chocby Marco Polo Pietragalli, to niebo a ziemia - i muzycznie i ruchowo i estetycznie. próba to był ważny w historii balet, który otworzył drzwi baletowi do muzyki rockowej, ale to było cos ważnego, co dobrze ze było ale dobrze , ze nie jest, bo nie przetrwało próby czasów.
Z pewnoscia, bo był chociażby słynny rock balet Trinity w 1970 roku, a zatem 10 lat młodszy. Z tym, że Próba bardzo przedarła się do świadomości widzów, zwłaszcza w Polsce. Myślę, ze szeroka, starsza publicznośc do dziś hasło rock ballet kojarzy z Próbą właśnie.