jak zrobisz developpe do tylu ale zlapiesz jedna reka za noge i poprowadzisz ja do gory az do 180° i tak potrzymasz (wersja dla zaawansowanych - utzymasz 180° bez trzymania)
_________________ you broke my heart cause I couldn't dance
you didn't even want me around
but now I'm back to let you know
I CAN REALLY SHAKE THEM DOWN!!
bo ta noga jest najpierw wyprowadzona z developpe na ok 130° a potem wolno podniesiona do gory na 180°. tzn moze ta tancerka na zdjeciu zrobila grand battement ale chodzilo mi tylko o to zeby pokazac jak wyglada efekt koncowy extension
bo po angielsku extension to znaczy wydłuzenie
Ostatnio zmieniony przez sisi Sob Lip 22, 2006 11:57 pm, w całości zmieniany 1 raz
jak zrobisz developpe do tylu ale zlapiesz jedna reka za noge i poprowadzisz ja do gory az do 180° i tak potrzymasz (wersja dla zaawansowanych - utzymasz 180° bez trzymania)
Czy to jest coś takiego? Nie wiedziałam, że to się tak nazywa.
_________________ "Plié is the first thing you learn and the last thing you master" Suzanne Farrell
hmmm no ja nie wiem jak to sie nazywa poprawnie we francuskiej terminologii baletowej, o ile to w ogole nie jest sztuczny twor zeby dojsc do okreslonej pozy bez machania grand battement. zdjecie jest niewielkie no i nie widac JAK tancerka doszla do tej pozy ale to moze byc to.
Z takiem ćwiczeniem dotychczas nie spotkałam sie w tańcu klasycznym. Podobe nazywa się panche (nie mam perwości czy tak sie pisze) - tłumacząc prostymi słowami z pozy arabesque pochylamy korpus do przodu z równoczesnym podnoszeniem nogi; wracając (teoretycznie ) noga nie opada, a wyłącznie podnosi sie korpus. A i oczywiście nogi nie "dociąga" się ręką.
Związek z tańcem: uczennica
Wysłany: Pon Cze 20, 2005 9:15 pm
słyszałam, że to się nazywato (to czy mmówił "gośc") plane. Może o to chodziło, ale ja też nie znam za bardzo francuskich nazw i chyab też nie tak się to pisze........
Związek z tańcem: tancerz, choreograf
Wysłany: Nie Kwi 01, 2007 9:40 pm
No prosze, z ta nazwa sie nie spotkalam
A co do extension, to moze jest tak, ze anglojezyczni tancerze i pedagodzy uzywaja tego terminu. Jest on pewnie elementem ich terminologii, tak jak u nas wystepuja jakies charakterystyczne zwroty.
Extension to nic innego jak ''wyciągnięcie'', czy wydłużenie. Nie oznacza żadnego konkretnego cwiczenia ,figury, ale jest b.często używane przez pedagogów itp.