1. Kto to jest? 2 pkt
2. Inna pisownia nazwiska tej postaci oraz prawdziwe imie i nazwisko 3 pkt
3. Kiedy sie urodzil i kiedy zmarl?1 pkt
4. Czyim byl uczniem? 2 pkt
5. Jakie stworzyl balety? w zaleznosci od liczby tytulow, tyle punktow do uzyskania
6. Data prapremiery jego najslynniejszego dziela. 1 pkt
Powodzenia Mozna zgarnac calkiem niezle punkty i wiedze.
Ostatnio zmieniony przez M. Pią Lut 06, 2009 4:31 pm, w całości zmieniany 1 raz
Teraz to trochę strach zgadywać z obawy przed ostracyzmem, no ale zaryzykuje
1. Jean Dauberval
2. D'Auberval, Jean Bercher
3. ur. 19.08.1742, zm. 14.02.1806
4. Był uczniem Noverre'a
5.
-L'heureux naufrage (Szczęśliwe rozbicie okrętu)
-Le deserteur (Dezerter)
-Telemaqe dans l'isle de Calypso (Telemark na wyspie Kalipso)
-La Fille mal gardee (Córka źle strzeżona)
6. 1 lipca 1789
1. Imię i nazwisko tego przystojniaka [2 pkt-y]
2. W jakich latach żył [1pkt]
3. Jak się nazywał i w jakich latach działał zorganizowany przez niego zespół? [1pkt]
4. Kilku znanych solistów związanych z tym zespołem [2 pkt-y]
5. Ostatnia:
a) zatańczona na scenie partia [1 pkt]
b) choreografia [1pkt]
c) rola w filmie [1pkt]
6. Tytuł i data wydania jego książki [1pkt]
1. Feliks Parnell
2. ur. 13 XII 1898 r. w Warszawie – zm. 4 IV 1980 r. w Łodzi
3. Qui Pro Quo
4. ?
5. a) Tańce połowieckie - Chana 1962
b) "statnimi jego pracami artystycznymi były: choreografia do „Kuligu” (Szczecin, 1978)"
c)"i rola Starego Choreografa w filmie „Spotkanie na Atlantyku” (1980)."
6. W 2003r. "Moje życie w sztuce tańca. Pamiętniki 1898-1947"
A narazie ganam do szkoły xD
_________________ Where there is discord, may we bring harmony. Where there is error, may we bring truth. Where there is doubt, may we bring faith. And where there is despair, may we bring hope.
Oczywiście Zizi Halama i Balet Parnella się zgadza - 1,5 pkt-u dla Olimpii. Ale:
- Znam nieco inne daty rozpoczęcia i zakończenia działalności zespołu.
- Mam wątpliwości odnośnie Marii Łapińskiej. Na pewno była żoną Parnella i primabaleriną w Operze Łódzkiej gdy Parnell był dyrektorem tamtejszego baletu. Ale poprostu nie znalazłam nigdzie potwierdzenia czy tańczyła w Balecie Parnella. Więc gdybyś mogła Olimpio napisać z jakiego źródła masz tą informację i jeśli jesteś jej pewna to oczywiście przyznam punkt
Związek z tańcem: tancerz, choreograf
Wysłany: Sro Wrz 19, 2007 5:42 pm
No tak po prawdzie, to strzelalam. Szperałam w "Dziejach baletu" Wysockiej na temat Parnella. Pojawialo sie tam nazwisko Halamy jako etoile jego baletow oraz Marii Łapinskiej, ale nie bylo wyszczegolnione ze tanczyla w zespole Parnella. Takze z ta Maria Łapinska to ja wysnulam taki wniosek
Ale jesli chodzi o daty, to rzeczywiscie, znalazlam je w wyzej wymienionych "Dziejach...".
_________________ Nikt nie zobaczy łez przez wnętrze płynących i nikt nie usłyszy skargi z warg zaciśniętych głucho.
To ciekawe z tymi datami. Turska pisze o latach 1935-39 a na stronie TW-ON jest jeszcze info o reaktywacji zespołu w latach 1945-47. No ale skoro masz w ręku ksiązkę, która podaje takie lata jak napisałaś to myślę, że powinnam uznać tą odpowiedź. +0,5 pkt-u dla Olimpii. Swoją drogą, ciekawe które dane są prawdziwe.
Obie panie były jego żonami. Btw moja polonistka w liceum miała na nazwisko jak jedna z nich. Maturę zdałam
1. Co to za tancerka, w jakim zespole tańczy? 2 pkt.
2. Co to za balet? 1 pkt.
3. Autor muzyki i libretta? 2 pkt.
_________________ Where there is discord, may we bring harmony. Where there is error, may we bring truth. Where there is doubt, may we bring faith. And where there is despair, may we bring hope.
_________________ Na forum wróciłam po 2 latach, widać nie da się żyć bez tańca, chociaż już zapewne do niego nie wrócę. Trochę jakby nowe życie.
Nie wiem, czy wróciłam na stałe, może za chwilę znów zniknę. Ale co jakiś czas zaglądnę.
Związek z tańcem: nauczyciel baletu
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 10:49 am
Apollo i muzy?
_________________ Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża twojemu życiu lub zdrowiu...
Tancerze: J. Fournier, B. Huys i N. Magnicaballi.
Zespół New York City Ballet
_________________ Taniec jest najwznioślejszą, najbardziej wzruszającą, najpiękniejszą ze wszystkich sztuk, bo nie jest tylko prostą interpretacją czy wyobrażeniem życia; jest samym życiem. Havelock Ellis