Wysłany: Sro Mar 07, 2007 4:36 pm Jaka pozycja do stania na pointach?
Przejrzałam wszystkie tematy a propo point.
Ale nadal nie jestem usatysfakcjonowana, jeżeli chodzi o podstawę...Stanąć aby w ogóle stanąć na czubkach? Tzn. w jakiej pozycji? Mam nadzieję że jakoś jasno się wyraziłam ;] chodzi mi po prostu o to, jak stanąć że jak baletnica stoi to ma taką ładną postawę stóp w pointach.
Nie rozumiem o co Ci chodzi. Normalnie
Stoisz np. w pierwszej, albo piątej, albo szóstej. I po prostu wchodzisz na point. Trzeba pamiętać o wykręceniu (nie dotyczy szóstej), i starać się 'pchać' podbicie do przodu, jednocześnie cały czas się ciągnąc do góry.
_________________ "Plié is the first thing you learn and the last thing you master" Suzanne Farrell
hmmm...to ja mam amatorskie pytanie - no ale ponoć kto pyta nie błądzi jak wygląda szósta pozycja? W forumowym słowniku jest ich pięć, myślałam, że to już wszystkie
_________________ "Kochamy wciąż za mało i stale za późno..."
J. Twardowski
Tak jak pisze a.k.
Normalnie w tańcu klasycznym jej się nie używa, wszędzie jest tylko to en dehor
Ale w ramach ćwiczeń czasami tak, np. naukę point zaczyna się właśnie od szóstej pozycji.
_________________ "Plié is the first thing you learn and the last thing you master" Suzanne Farrell
5 pozycja.
Na pointach i na półpalcach ważne jest, aby przybliżyć do siebie stopy, czyli nie wystarczy tylko ze zwykłej piątej wejść na releve, tylko jeszcze 'ściągnąć' do siebie stopy.
A ja taki głupi cały czas myślałem że chodzi o takie ustawienie stóp jak sa pokazane zdjęcia point na stronie elite...
A to jednak mądry jestem!!!
_________________ Where there is discord, may we bring harmony. Where there is error, may we bring truth. Where there is doubt, may we bring faith. And where there is despair, may we bring hope.
Ostatnio zmieniony przez Książe Benno Sro Mar 07, 2007 7:43 pm, w całości zmieniany 1 raz
Ja mam problem tego rodzaju, że nigdy na pointach nie stałam....mam zamiar sobie kupić i nie wiem czy staje się dosłownie na czubkach palców ? Głupota wiem ale chcę się upewnić....o mam też problem jakie wziąść ucztywnienie point.
Ja mam problem tego rodzaju, że nigdy na pointach nie stałam....mam zamiar sobie kupić i nie wiem czy staje się dosłownie na czubkach palców ? Głupota wiem ale chcę się upewnić....o mam też problem jakie wziąść ucztywnienie point.
_________________ Where there is discord, may we bring harmony. Where there is error, may we bring truth. Where there is doubt, may we bring faith. And where there is despair, may we bring hope.
Związek z tańcem: krytyk
Wysłany: Sro Mar 07, 2007 11:56 pm Re: Pytanko
DoBi napisał/a:
dokładnie, napisze to samo co kolega wyzej - poin nie kupuje ise dla zabawy i nie staje na nich ot, tak. To wymaga wiedzy i umiejetnosci. Tak, staje się na samyh czubkach palców, a co do usztywnienia to nie wiem o co Ci chodzi. Pointy przed wyrobieniem sa bardzo sztywne mozna nimi gwiździe wbijac (no, gwiździki...) a do point trzeba miec wkładki zmniejszajace nacisk czubka pointy na palce, czyli wkładki wyściełające a nie usztywniajace. Ale - pointy to nie zabawka!!!
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec