Związek z tańcem: ze środowiska
Wysłany: Czw Wrz 29, 2011 12:38 am
Uważam, że najlepiej "uderzyć" do redakcji "TVP Kultura". Powiedzieć o tym filmie - kiedy powstał, itp. "Kultura" bardzo często emituje zupełnie zapomniane dokumenty o artystach. Redaktorzy tego kanału wiedzą, jak się dostać do archiwum Telewizji Polskiej...
_________________ "Taniec jest jak morze. Widzimy fale. Lecz to, co je porusza, płynie z głębi." Rosella Hightower
_________________ " Dance, in its most extreme and virtuosic quickness, exhibits this hidden slowness, that makes it so that what takes place is indiscernible from its own restraint." Alain Badiou
Miło Idris, że przypomniałaś Gerarda Wilka, tak ciepło (choć dość powierzchownie) wspominanego przez p. Witolda Sadowego. Bo mało kto przywołuje tu pamięć o naszych wybitnych tancerzach sprzed lat. I wcale nie trzeba odejść bezpowrotnie, by przepaść w niepamięci baletomanów. Wystarczy nawet zniknąć ze sceny... Tak to jest u nas kiedy nie było się przynajmniej Niżyńskim.
_________________ Czucie i wiara silniej mówi do mnie niż... cokolwiek, i rzadko zawodzi.
Jakoś tak... zobaczyłam, że niewiele o nim. A ja od dziecka słyszałam o p. Wilku i dorastałam "na jego legendzie" do tego stopnia, że byłam przekonana, iż widziałam go na scenie:D Mimo że pierwszy balet zaliczyłam jako dwulatka (dość świadomie, skoro od 32 lat pamiętam to wydarzenie), to jednak doszłam do tego, że to niemożliwe, choćbym nie wiem jak chciała...
_________________ " Dance, in its most extreme and virtuosic quickness, exhibits this hidden slowness, that makes it so that what takes place is indiscernible from its own restraint." Alain Badiou