Rudolf Nurjejew |
Autor |
Wiadomość |
merce
Nowicjusz

|
Wysłany: Sob Kwi 01, 2006 9:55 pm Rudolf Nurjejew
|
|
|
mam wielką prośbę
czy ktoś zna linki do stron , z których można ściągnąć taniec Rudolfa Nurjejewa( przedstawienia , fragmenty itp)
bardzoooo dziękuję za pomoc |
_________________ "How could I dance if I didn't force myself to do things that I can't ?"
Rudolf Nurjejew |
|
|
|
|
 |
Maron
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Czw Kwi 06, 2006 12:50 am
|
|
|
z Nurejewem mam całe balety Jezioro Łabędzie (1967), Romeo i Julia (1966) z Margot Fonteyn, a także fragment Giselle (1962 jeszcze czarno-białe) również z Margot, i Sylfidę (1972) z Carlą Fracci.
Mogłabym ci powycinać fragmenty Jeziora Łabędziego i Romea i Julii, gdzie tańczy Rudolf
Gdzieś tu krążył na forum filmik z google video gdzie tańczy "Jezioro..." z Margot, niestety jednak nie do pobrania...
czarno-biały
edit: dzisiaj ściągnęły Muppety z Rudolfem... mwahahaha dobreee xDD
hmm... z nurejejewem sie nie spotkałam:P |
_________________ Naucz się choreografii, a będziesz tańczyć dzień. Naucz się fundamentów, a będziesz tańczyć do końca życia. - Angel Ceja |
|
|
|
|
 |
Joanna Bednarczyk
Corps de Ballet

Związek z tańcem: historyk, krytyk
|
Wysłany: Pią Cze 30, 2006 8:19 pm
|
|
|
w niedziele 2 lipca o 15.30 h na kanale Planete film dok. o Nurejewie |
|
|
|
|
 |
Sagittaire
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Nie Mar 09, 2008 4:56 pm
|
|
|
tyle lat minęło a Nurjejew w Korsarzu niepokonany... Czy ktoś go kiedys przebije? Technicznie - może ale tę wirtuozerię taneczną to chyba nie.
Jak dla mnie : ten taniec R.N. w korsarzu robi na mnie najwieksze wrazenie- jak narazie. |
|
|
|
|
 |
Manon
Adept Baletu

|
Wysłany: Nie Cze 08, 2008 8:23 pm
|
|
|
To mało prawdopodobne..... |
_________________ WE LOVE MALAKHOV
,,W tańcu możesz sobie pozwolić na luksus bycia sobą..." |
|
|
|
|
 |
deutsches
Nowicjusz
|
Wysłany: Czw Wrz 03, 2009 7:51 pm
|
|
|
A czytal ktos powiesc McCann Colum'a o nim? Zatytulowana "tancerz"? |
|
|
|
|
 |
veronik@
Adept Baletu

|
Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 4:40 pm
|
|
|
No ja właśnie chciałam bardzo przeczytać, ale nigdzie tej książki nie mogę dostać. Szukam po bibliotekach i ... nic
Ale słyszałam, że postać Rudolfa jest przedstawiona w tej książce w pewnej części fikcyjnie, nie mniej jednak takiej książki o moim ulubionym baletmistrzu nie mogę przegapić. |
_________________ "Tylko życie poświęcone drugiemu człowiekowi , warte jest przeżycia " -A.Einstein |
|
|
|
|
 |
deutsches
Nowicjusz
|
Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 5:36 pm
|
|
|
ja mam w domu, moglabym jakos pozyczyc, tylko za bardzo nie wiem jak... Generalnie bardzo fajnie sie czyta, ale rzeczywiscie jest duzo fikcji, co moze denerwowac zapewne osoby interesujace sie jego osoba. |
|
|
|
|
 |
Ewa J.
Koryfej

Związek z tańcem: miłośnik
|
Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 6:08 pm
|
|
|
Żaden problem z kupnem akurat tej książki, poza tym tania jak barszcz np. tutaj na allegro:
http://www.allegro.pl/ite...kacje_w_wa.html
Ja już dawniej kupiłam, ale jakoś wciąż nie mogę się zebrać do tej konkretnej pozycji, z różnych powodów.. między innymi z tego, że zastanawiam się, czy na początek nie wolałabym przeczytać czegoś bardziej.. wiarygodnego. Tj. jakiejś rzetelnej, w pełni autentycznej biografii Nurejewa |
_________________ "Tańczcie głową." A. Pawłowa |
|
|
|
|
 |
oneira
Nowicjusz

Związek z tańcem: instruktor/tancerka
|
Wysłany: Czw Lut 25, 2010 3:07 pm
|
|
|
Ja kupiłam tę książkę 3 dni temu w taniej księgarni przy ul. Zgoda w Warszawie (na przeciwko Traffica) za jedyne 14 zł (!).
Co do lektury - autor rzeczywiście dosć mocno miesza fikcję z faktami, w proporcjach mniej więcej 7:3 albo nawet 8:2...
Niemniej jednak powieść jest fascynująca nie tylko ze względu na obecny motyw taneczny czy przedstawienie pełnego ekscesów życia i zakamarków skomplikowanej "dzikiej tatarskiej duszy" Rudiego . Tym, co stanowi o jej walorze jest brutalne zderzenie realiów dawnego ZSRR i obrazu reszty ówczesnego świata, przede wszystkim Europy oraz fakt w jaki sposób zmiana rzeczywistości wpłynęła na zachowania, sposób życia, myślenia i odczuwania młodego tancerza.
Polecam! |
_________________ Mój jest ten kawałek podłogi... |
|
|
|
|
 |
veronik@
Adept Baletu

|
Wysłany: Sro Mar 17, 2010 8:16 am
|
|
|
Wybaczcie, ale muszę w tym wątku dzisiaj o czym przypomnieć.
17 marca , mówi Wam coś ta data ?
Ehh, Rudolf by kończył 72 lata.
mój mistrz <3 |
_________________ "Tylko życie poświęcone drugiemu człowiekowi , warte jest przeżycia " -A.Einstein |
|
|
|
|
 |
margotczyk
Adept Baletu

Związek z tańcem: Muzyk
|
Wysłany: Sro Mar 17, 2010 7:59 pm
|
|
|
Wszystkim zakochanym w sztuce Rudolfa Nuriejewa, polecam adres, który może jeszcze nie każdemu jest znany:
http://www.nureyev.org/
Strona prowadzona jest w trzech językach przez Funację im. Nuriejewa;
Zawiera obszerną biografię artysty, omówienie najważniejszych jego ról i twórczości choreograficznej,
galerię zdjęć, kompletną dyskografię i bibliografię, a także wspomnienia przyjaciół.
Znajdziemy tam też bieżące informacje o wznowieniach jego choreografii, o wystawach i spektaklach poświęconych jego pamięci.
Dział poświęcony zdrowiu tancerzy, stworzył przyjaciel a zarazem osobisty lekarz Nuriejewa - Michel Canesi.
. |
|
|
|
|
 |
Torin
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: miłośnik baletu :)
|
Wysłany: Sro Mar 17, 2010 10:47 pm
|
|
|
Baaardzo CI dziękujemy baletowy strusiu (zamiennie z milszym mi kotem - duuużo milszym) za bezpośredniego linka. Teraz nawet jak skleroza zadziała łatwiej znaleźć będzie
Torin |
_________________ Statler - Świetny jest ten spektakl. Leczy moje dolegliwości.
Waldorf - A co ci dolega ?
Statler - Bezsenność !!! |
|
|
|
|
 |
inaenka
Koryfej

Związek z tańcem: bliski
|
Wysłany: Wto Lis 30, 2010 12:03 pm
|
|
|
Pojawił się film oparty o wspomnienia Nuriejeva Rudolf Nureyev - A Brillant Life
A tutaj artykuł na ten temat. |
_________________ ""While I dance I can not judge, I can not hate, I can not separate myself from life. I can only be joyful and whole. This is why I dance."
- Hans Bos
------------------------------------------------------- |
|
|
|
|
 |
margotczyk
Adept Baletu

Związek z tańcem: Muzyk
|
|
|
|
 |
Chiaranzana
Corps de Ballet
|
|
|
|
 |
ciksa
Adept Baletu

Związek z tańcem: uczeń,miłośnik
|
Wysłany: Wto Sty 22, 2013 9:14 pm
|
|
|
przepiękne są te stroje! na pewno kosztują majątek... |
|
|
|
|
 |
Ali
Koryfej

|
Wysłany: Nie Mar 17, 2013 12:40 am
|
|
|
Dokładnie dziś skończyłby 75 lat. Sporo jak na tancerza, niewiele jak na legendę. RUDOLF NURIEJEW. Pamiętajmy... |
_________________ Czucie i wiara silniej mówi do mnie niż... cokolwiek, i rzadko zawodzi. |
|
|
|
|
 |
Różaemocja
Nowicjusz
Związek z tańcem: niezmiernie silny
|
Wysłany: Nie Maj 12, 2013 1:01 pm
|
|