www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
SEMINARIA WARSZTATOWE TANECZNO-CHOREOGRAFICZNE w Lądku Zdroj
Autor Wiadomość
nathaliye 
Pierwszy Solista

Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 3:33 pm   SEMINARIA WARSZTATOWE TANECZNO-CHOREOGRAFICZNE w Lądku Zdroj

http://balet.com.pl/warsztaty/zgloszenie.php

sukces? 100% talentu, 100% pracy

Tranquility 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
uczeń/tancerz
Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 5:34 pm   

szczerze mówiąc marnie to wygląda w porównaniu z ofertą z Bytomia.

- A sztuka? - zapytał.
- Jest chorobą.

nathaliye 
Pierwszy Solista

Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 5:36 pm   

wiem bo sama sie szykuje na Bytom ale moze sie ktos by chcial zainteresowac bo sie na te warsztaty natknelam

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Pią Kwi 04, 2008 11:38 am   

ale za to jakie fajne miejsce i atmosfera ;)
Spotkania
Warsztatowe
6 - 13 lipca 2008 r.

WARSZTATY TANECZNE
Zapraszamy do wzięcia udziału w warsztatach tanecznych, które odbędą się w ramach Festiwalu Lądeckie Lato Baletowe. Zapraszamy do zapoznania się z opisami technik tańca oraz z opisami pedagogów tańca.

Tematy warsztatów w roku 2008
Afro - Eric Alira (Burkina Faso) - tancerz, choreograf, propagator kultury afrykańskiej
American Jazz Dance - Michelle Jones-Wurtz (USA)- tancerka, choreograf, dyr. szkoły tańca w USA
American Tap - Michelle Jones-Wurtz (USA) - tancerka, choreograf, dyr. szkoły tańca w USA
Break Dance & Electro Boogie - Robert Nieznański - tancerz, choreograf
Broadway Jazz Dance - Michelle Jones-Wurtz (USA) - tancerka, choreograf, dyr. szkoły tańca w USA
Clubbing Latino Dance - Edilson Ribeiro de Lima (Brazylia) - tancerz, choreograf, uczestnik tanecznych projektów TVP, TVN.
Contemporary Dance - Alexandr Azarkevitch - tancerz, choreograf, dyrektor Międzynarodowego Konkursu Sztuki Choreograficznej im. Sergiusza Diagilewa
Energy Dance - Mix Afro Cuban & Salsa Solo - Cris de la Pena (Chile) - tancerz, choreograf z programu "You Can Dance"
Fitness Dance - Robert "Bromz" Jażdżewski - tancerz, najpopularniejszy instruktor 2006r.
Flamenco - Anna Mendak - tancerka "Danza del Fuego"
Flamenco - tancerz, choreograf
Floor barre z elementami Jogi - Dariusz Popielarski (Belgia) - tancerz, choreograf, nauczyciel floor barre (specjalne zajęcia dla osób z chorobami kręgosłupa)
Funky - Alassane Wat (Francja) - tancerz, choreograf, prekursor funky - jazz w Polsce
Hip-Hop - Tebby W.T. Ramasike(Belgia) - prowadzi własny zespół tańca
House - Monika Bral - tancerka, instruktorka
Latino Jazz - tancerz, choreograf, prekursor funky - jazz w Polsce
Lekcja tańca klasycznego- Teresa Meches - pedagog baletu Teatru Wielkiego w Warszawie, Anna Lenarczyk - akompaniament
Modern z elementami typu Graham i Cunningham (fragm. choreografii) - Dariusz Popielarski (Belgia) - tancerz, choreograf, nauczyciel tańca współczesnego
MTV - Video Dance - Michał Czyżewski - tancerz, instruktor, choreograf, vice mistrz świata w duetach Hip-Hop, Mistrz Polski w Hip-Hop
Praca z ciałem oparta na choreoterapii - Edilson Ribeiro de Lima (Brazylia) - tancerz, choreograf, instruktor, absolwent rehabilitacji ruchowej AWF
Repertuar klasyczny - Ewa Głowacka - wybitna balerina Teatru Wielkiego w Warszawie
Rock & Roll - Iwona Florczyk - tancerka, choreograf, dyr. Studia Tańca "Styl" w Krakowie
Salsa Cubana - Ladies Styling - Alba Holder (Kuba) - tancerka, choreograf, prowadzi we Wrocławiu szkołę tańca
Salsa New York Style - choreografia - Cris de la Pena (Chile) - tancerz, choreograf z programu "You Can Dance"
Samba - Beata Łanowiecka - tancerka
Samba karnawałowa z Rio - Sylwia Raźna - tancerka, choreograf, założycielka grupy "Los Bailadores"
Street Shaabi (taniec brzucha) - Aisha Yildirim - tancerka, choreograf, dyr. szkoły tańca Copa-Cabana Gliwice
Tai-Chi
Tango argentyńskie - Stefania Fesneau i Jakub Korczewski - tancerz, choreograf, założyciel Szkoły Tanga Argentyńskiego Złota Milonga
Taniec cygański - Rada Bogusławska - tancerka, prowadzi własny zespól Rada Dance Art
Taniec hinduski - Odissi - Izabela Drążewska (Ishanghri-seva) - tancerka klasycznego tańca indyjskiego
Taniec klasyczny - Beata Wrzosek-Dopierała - tancerka, choreograf, pedagog baletu Anna Lenarczyk - akompaniament
Taniec orientalny w stylu egipskim (taniec brzucha) - Anna Mendak - tancerka "Danza del Fuego"
Taniec Rewiowy - Iwona Florczyk - tancerka, choreograf, dyr. Studia Tańca "Styl" w Krakowie
Taniec współczesny - Beata Wrzosek-Dopierała - tancerka, choreograf, pedagog baletu
Video Clip Dance - Robert "Bromz" Jażdżewski - tancerz, najpopularniejszy instruktor 2006r.

chmieleslava666 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
Zakochana ^^
Wysłany: Sro Kwi 16, 2008 8:49 pm   

czy są jakieś ograniczenia wiekowe?
i wie ktoś coś więcej o Bytomiu (link :D ) ?
Ostatnio zmieniony przez chmieleslava666 Sro Kwi 16, 2008 8:57 pm, w całości zmieniany 1 raz  

nathaliye 
Pierwszy Solista

Wysłany: Sro Kwi 16, 2008 8:54 pm   

mysle ze 13 latka moze spokojnie jechac ale najlepiej jeszcze sie dopytac telefonicznie Tel. (22) 652 35 16, (22) 652 03 31
tel. kom. +48 608 403 473

chmieleslava666 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
Zakochana ^^
Wysłany: Sro Kwi 16, 2008 8:59 pm   

Dzięki nathaliye!
ale skoro tak chwalicie Bytom to może też macie jakieś info?

nathaliye 
Pierwszy Solista

Wysłany: Sro Kwi 16, 2008 8:59 pm   

http://www.balet.pl/forum...opic.php?t=5162

chmieleslava666 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
Zakochana ^^
Wysłany: Czw Kwi 17, 2008 10:42 am   

kolejny raz mi pomagasz nathaliye! dzięęękuje! :D

Wisien
Nowicjusz

Wysłany: Czw Cze 05, 2008 11:55 am   

Z własnego doświadczenia (ponieważ byłem w Lądku rok temu) mogę powiedzieć, że atmosfera na tych warsztatach jest naprawdę nie zapomniana. Dlatego również w tym roku przyjąłem zaproszenie na prowadzenia zajęć. Wszystkich serdecznie zapraszam osoby, ktore chcą się świetnie pobawić i poznać ciekawych tancerzy.

Pozdrawiam

chmieleslava666 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
Zakochana ^^
Wysłany: Czw Cze 05, 2008 6:08 pm   

można się jeszcze zapisywać? na wszystkie style?

ramylka
Nowicjusz

Wysłany: Nie Cze 08, 2008 9:09 pm   

czy ktoś wybiera się do Lądka z Trójmiasta?

Piotr Malaga 
Adept Baletu

Wysłany: Pon Lip 07, 2008 7:56 pm   

Właśnie jestem w Lądku Zdroju. Piszę z jedynej w okolicy kafejki - już miałem za sobą pierwsze zajęcia.

Czy ktoś z nas forumowiczów jest jeszcze na warsztatach? Na jakie techniki chodzicie? Jakie wrażenia?

Ja zapisałem się na leckję tańca klasycznego z panią Głowacką (o ile wiem, pani Teresa Mechez wymieniona w spisie zajęć cytowanym przez Kasię G nie prowadzi zajęć, zamiast niej jest właśnie pani Głowacka, która prowadzi również repertuar).

Miałem dylemat, czy zapisywać się do grupy początkującej czy zaawansowanej. No bo myślę sobie tak - gdy na grupie zaawansowanej będą np. zawodowi tancerze z teatrów, to nie będę nadążać i nie skorzystam. Jednk wybrałem zaawansowaną i dobrze.

Sami rozumiecie - nigdy nie wiadomo jacy kursanci przyjadą - nawet pedagog nie wie na co się nastawiać i dobiera poziom ćwiczeń dopiero wtdy, kiedy wie z kim pracuje.

Dziś wchodzę na salę, a tam tylko 4 uczennice, a więc bardzo kameralnie. To tylko lepiej, lubię ćwiczyć gdy jest mniej osób, można więcej skorzystać. Chyba wszystkie moje koleżanki przy drążku są z OSB. Dwie młodsze dziewczynki w wieku około 12 lat (po drugiej klasie). Sądząc po kolorze kostiumów - prawdopodobnie są z Warszawy. No i dwie starsze, ok 16 lat po 6 klasie.

Wykonujemy ćwiczenia na dwie grupy - w jednej młodsze "panieneczki" (takiego określenia używa wobec nich sama pani pedagog), w drugiej starsze i ja. Poziom w sam raz dla mnie - to znaczy czuję że w miarę swobodnie nadążam za ćwiczeniami ale jednocześnie jest wiele rzeczy nad którymi mogę pracować.

Na tych pierwszych zajęciach zarówno pani profesor jak i młodsze koleżanki były obecnością starszego ucznia mocno zaskoczone, ale przyzwyczajamy się do siebie szybko. Różnica wieku jest do pokonania, a jeżeli chodzi o różnicę umiejętności to rzecz jasna między 2 a 6 klasą OSB jest przepaść, ale przynajmniej wszyscy znamy podstawowe ćwiczenia. Natomiast w grupie początkującej te różnice są zdecydowanie większe.

Mamy doskonałą pianistkę - gra takie melodie, które zmieniają bardzo często charakter - są pełne modulacji i nieoczekiwanych zwrotów, ale trzymają cały czas wyraźny rytm.

W grupie dla początkujących prowadzonej przez panią Wrzosek są jeszcze młodsze dzieci (8 lat) i są zarówno uczennice OSB jak i osoby zupełnie początkujące, które pierwszy raz stają przy drążku. Tak więc okazało się że dobrze, że nie wybrałem tej grupy.

Co do samych warsztatów - jestem tu po raz pierwszy, ale lokalizacja bardzo mi odpowiada. Piękne góry i lasy, to mój wymarzony urlop :) Warunki mieszkaniowe doskonałe! mam w pokoju łazienkę, miękkie wygodne łóżko, czyściutko i estetycznie jak w niezłej klasy hotelu a płacę 50 zł za dobę. Są też pokoje za 25 i 30 zł o niższym standardzie.

Tej imprezy nie da się w żaden sposób porównać do warsztatów np. w Bytomiu (gdzie byłem trzy razy). Owszem, przekrój technik jest trochę inny, komuś może zależeć na konkretnych technikach albo zajęciach z konkretnym prowadzącym. Ale Bytom jako miasto jest brzydki i brudny. Wiem, że bardzo uogólniam, bo jak się troszkę poszuka, to w Bytomiu też można znaleźć zarówno sympatyczne kawiarnie, jak i piękne (np średniowieczne) zabytki, czy ładnie odnowione miejsca. Ale mimo wszystko jest to duże przemysłowe miasto. A tutaj w Lądku po zajęciach można iść na łono przyrody - tu jest zupełnie inna atmosfera. W Bytomiu widać głównie, jak ludzie zmagają się z szarą codziennością, a tutaj wszyscy są na wakacjach :)

Zobaczymy co powiem o samych warsztatach po kilku dniach zajęć, ale jak na razie to Lądek "rządzi" i mogę polecić każdemu!

Odpowiedz do tematu