Kibbutz Contemporary Dance Company w Warszawie |
Autor |
Wiadomość |
Kasia G
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: krytyk
|
Wysłany: Wto Lut 26, 2008 11:26 am Kibbutz Contemporary Dance Company w Warszawie
|
|
|
8 marca o godz. 19 w Teatrze Studio w Warszawie wystapi
Kibbutz Contemporary Dance Company z Izraela
ze spektaklem:
Kef-Kafim
W pierwszej dekadzie marca do Polski przyjeżdża izraelski zespół tańca współczesnego Kibbutz Contemporary Dance Company. Zaprezentuje program zatytułowany Kef-Kafim. Jest to prawie nieprzetłumaczalna gra słów w języku hebrajskim, którą najlepiej oddaje po polsku pojęcie "Gry i zabawy".
Krytycy izraelscy pisali po premierze w 2007 roku: na scenie widzimy "młody, rześki i barwny taniec wyrażający prawdziwą frajdę tancerzy z samego tańczenia", tancerze "cieszący się ruchem, wyzwolonym językiem tańca, przenoszą nas do świata wyobraźni" oraz "Kef-Kafim stanowi połączenie ruchu, energii, rytmu, wirtuozerii i poezji".
Kibbutz Contemporary Dance Company z Izraela należy do najwybitniejszych na świecie grup tańca współczesnego, jest obecnie kojarzony z twórczością jego dyrektora artystycznego Rami Be'era. To dzięki jego oryginalnym pracom zespół osiągnął unikalny charakter i zdobył międzynarodową renomę, często występując w salach teatralnych całego świata. Twórczość Be'era wzbudza rosnące zainteresowanie publiczności zarówno w Izraelu jak i za granicą; w bieżącym sezonie zespół otrzymał zaproszenia do udziału w licznych festiwalach i tournee w USA, Kanadzie, RPA, Europie i na Dalekim Wschodzie.
Zespół powstał z Regionalnej Grupy Tanecznej Zachodniej Galilei założonej przez Yehudita Arnona, który kierował nią do 1996 roku. Z biegiem lat zespół prowadzony przez Rami Be'era rozwinął się w jedną z najbardziej wyróżniających się grup tanecznych w Izraelu. Zainicjowali także specjalny program dla szkół wprowadzając dzieci w magiczny świat tańca nowoczesnego. |
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec |
|
|
|
|
 |
Nefretete
Solista Baletu

|
Wysłany: Pią Kwi 25, 2008 10:30 pm
|
|
|
czy ktoś był na tym spektaklu? |
_________________ We are never more human than when we are dancing. (Jose Limon) |
|
|
|
|
 |
Father
Solista Baletu

|
Wysłany: Pon Kwi 28, 2008 7:55 am
|
|
|
Może ktoś dysponuje jakimiś mat. filmowymi np: z Youtube? |
_________________ To mnie przerasta!
Ale da sie udżwignąć |
|
|
|
|
 |
Torin
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: miłośnik baletu :)
|
Wysłany: Pon Kwi 28, 2008 10:08 am
|
|
|
Na Youtube jest sporo ich występów a przynajmniej fragmentów. Możesz pooglądać - com i ja uczynił, bo chociaż byli w Krakowie to moja ślepota dowiedziała się o tym dopiero po ich występie
Torin |
_________________ Statler - Świetny jest ten spektakl. Leczy moje dolegliwości.
Waldorf - A co ci dolega ?
Statler - Bezsenność !!! |
|
|
|
|
 |
nathaliye
Pierwszy Solista

|
|
|
|
 |
Father
Solista Baletu

|
Wysłany: Wto Kwi 29, 2008 7:15 am
|
|
|
Dziękuję Nathaliye! Oni wprowadzają taki tajemniczy i surowy klimat. |
_________________ To mnie przerasta!
Ale da sie udżwignąć |
|
|
|
|
 |
prado
Nowicjusz
Związek z tańcem: amatorek
|
Wysłany: Czw Maj 22, 2008 3:14 pm
|
|
|
Father napisał/a: | Może ktoś dysponuje jakimiś mat. filmowymi np: z Youtube? |
Można jeszcze oglądnąć w kanale satelitarnym ZDFtheater (niemiecki na Astrze) "Upon Reaching the Sun" w terminach:
25. Mai 2008 11.20 - 12.15
26. Mai 2008 20.10 - 21.05
28. Mai 2008 16.20 - 17.15
30. Mai 2008 11.20 - 12.15
31. Mai 2008 20.10 - 21.05 |
_________________ leci na balecik |
|
|
|
|
 |
|