www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pan Twardowski - Maksim Wojtiul - fotorelacja z Bydgoszczy
Autor Wiadomość
hofi 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
fotograf, miłośnik
Wysłany: Wto Cze 17, 2008 11:40 pm   Pan Twardowski - Maksim Wojtiul - fotorelacja z Bydgoszczy

Przygotowałem materiał z baletu "Pan Twardowski", który zdobył główną nagrodę w Polsce. Na zdjęciach (podlinkowane galerie oraz poniżej) pierwszy solista Teatru Wielkiego w W-wie Maksim Wojtiul w roli diabła oraz pierwsza solistka (również z W-wy) Karolina Jupowicz w roli Pani Twardowskiej. Wystąpili gościnnie w Bydgoszczy. Znakomitą choreografię przygotował Marek Zajączkowski, szef bydgoskiego baletu.

Pełna relacja tutaj -> Pan Twardowski w Bydgoszczy
Serdecznie zapraszam i pozdrawiam.

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Sro Cze 18, 2008 10:18 am   

Byłam i widziałam - Bydgoski Pan Twardowski to rzeczywiście bardzo dobry i bardzo ciekawy spektakl. Jest logicznie skonstruowany, dzieki sprawnym zmianom dekoracji podział na obrazy staje się nie balastem, ale zaleta przedstawienia w którym diabeł (rola wiodąca) pokazuje Twardowskiemu rózne światy, czasy i uroki tego świata. najbardzej podobał mi się taniec wegierski, scena Wschód i wywoływanie ducha barbary Radziwiłłówny - majstersztyk - poraża! Świetne, pomysłowe i kolorowe kostiumy, bajeczne oswietlenie i pomysłowa scenografia. Bardzo ciekawa choreografia czerpiąca z najrózniejszych stylów a mimo to spójna. jednym słowem wspaniały spektakl dla każdego - i dla miłosników tańca i teatru i dla dzieci i dla dorosłych - polecam gorąco.
Na osobne omówienie zasługiwały by kreacje gościnnych solistów ale na to moze poważą sie moje koleżanki. Dla mnie byli znakomici, choć jak sie potem dowiedziałam od Marka Zajączkowskiego Maks trzeciego dnia (kiedy spektakl oglądałam) troszke zmienił choreografię.. no ale cóz sie dziwić - 3 godzinnego spektaklu nauczyć się musiał w ciagu czterech prób. Jak zawsze4 zachwycał i technika i magnetyczna osobowością, podobnie jak Karolina Jupowicz stworzona do ról zdecydowanych, pełnych temperamentu kobiet ;)

M. 
Koryfej

Wysłany: Sro Cze 18, 2008 12:30 pm   

hofi - dzięki za fotki. Podczas całej wyprawy było tyle emocji związanych z samą podróżą i miłym towarzystwem, że koniecznie będę musiała "wrócić do samego spektaklu", spokojnie doczytać program, obejrzeć Twoje fotki i wszystko co widziałam dopiero sobie ułożyć.

Na razie napisze, że poza goścmi z Warszawy, na scenie mieliśmy też przyjemność oglądać gdańską tancerkę Beatę Gizę w roli Krasawicy. Była to dla nas bardzo miła (choć nie jedyna tego dnia) niespodzianka.
O gościach z Warszawy, to chyba nie mi pisać, myślę, że całkowite zaniemówienie za kulisami w wykonaniu moim i Caroline, mówią same za siebie...z resztą być może podziele się później materialnymi dowodami :twisted:

Jeśli chodzi o samo przedstawienie. To co zwróciło moją uwagę, to że pewne pomysły, które widziałam już wcześniej w niezbyt trafnym zastosowaniu, w tym spektaklu się sprawdziły i bardzo dobrze wpisały się w księżycowo-nowoczesny klimat. Wiecie co mam na myśli, więc się nie rozpisuje.

Oczywiście Kasi G. i Ani trzeba powiedzieć - STOKROTNE DZIĘKI ZA WSZYSTKO! :)

Jeszcze offtopowo - kto zwrócił uwagę na ogromny księzyc świecący wczoraj nad Warszawą? :wink:

hofi 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
fotograf, miłośnik
Wysłany: Sro Cze 18, 2008 2:21 pm   

M. napisał/a:
na scenie mieliśmy też przyjemność oglądać gdańską tancerkę Beatę Gizę w roli Krasawicy. Była to dla nas bardzo miła (choć nie jedyna tego dnia) niespodzianka.

To prawda, jeszcze kilka tygodni temu była tancerką bydgoską ... Od kwietnia tańczy dla Opery Bałtyckiej.

jaa czyli tanceraa
Nowicjusz

Wysłany: Sro Cze 18, 2008 4:24 pm   

czy bartek zysk równiez bedzie wystpowal w roli diabla?

baletqueen 
Adept Baletu

Wysłany: Sro Cze 18, 2008 4:50 pm   

hej a wiecie moze czy nie wystawiaja "Pana Twardowskiego" w Poznaniu??

Kiss for Nena:*

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Sro Cze 18, 2008 4:58 pm   

tak, Zyśk wystepował (a nie: bedzie wystepował) ale w roli malego diabła (jednego z trzech) a nie głównego Diabła. Co do pryszłosci to nic mi o tym nie wiadomo

tak, w TW w Poznaniu jest w reprtuarze Pan Twardowski, był ostatnio prezentowany podczas Poznańskiej Wiosny baletowej le to zupełnie inny spektakl - stary juz, dośc tradycyjny, co nie znaczy ze nie ładny :) Czy wróci na scene po wakacjach - nie wiem. Ale tu trzymajmy sie bydgoskiego sektaklu, który na pewno będzie jeszcze komentowany

M. 
Koryfej

Wysłany: Sob Cze 21, 2008 4:35 pm   

A teraz nasza fotorelacja z Bydgoszczy (w ujęciu turystycznym):

Na chwilę przed "Twardowskim". Opera Nova położona jest w przepięknym miejscu nad brzegiem Brdy.

Przedstawiam słynne już materialne dowody, na to że podczas wyprawy spotkało nas o wiele więcej szczęścia niż mogłyśmy sobie wymarzyć... Tekst "jakie to wspaniałe, że na scenie można spotkać prawdziwą miłość!" był hasłem przewodnim całej wycieczki :) .

Tanc... 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
Tancerz,choreo,naucz
Wysłany: Pią Cze 27, 2008 9:04 pm   

No pięknię dziewczymy - wszędzie się dostaniecie - cóż za determinacja :D . mile wspominam tancerzy z Opery Nova i krótką moją współpracę z tym zespołem .Pozdrawiam. 8)

.:Agga:. 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
uczeń
Wysłany: Sob Cze 28, 2008 9:46 am   

Słynne juz zdjecie w samej bieliznie :)

Wgladacie na przejete a Karolina ma tak anielska minke, ze nie moge sie napatrzec.

Nastepnym razem tez jade :D

M. 
Koryfej

Wysłany: Pią Lip 04, 2008 5:18 pm   

heh, Tanc... właśnie dzięki przeniesieniu pewnych znajomości z forum do reala nawet nie musiałyśmy się wykazywać wielką determinacją, bo tzw. strategia "na doczepkę" :wink: świetnie się tym razem sprawdziła :)

.:Aguś:. - koniecznie! Trzymamy za słowo, zwłaszcza że zostało już zapisane na forum. Także następnym razem, żaden powód nie będzie mógł Cię powstrzymać przed baletową podróżą :D

Ale, żeby nie okazało się, że mój post należy do tych nic nie wnoszących do dyskusji, zatrzymam się jeszcze na chwilę nad programem bydgoskiego "Twardowskiego". Jest bardzo czytelnie skonstruawany i zawiera sporo - jak na swój niewielki rozmiar - ciekawostek. Znajdziemy w nim nie tylko tekst libretta, ale i informacje o tym jakim metamorfozom podlegało, skąd wziął się pomysł na napisanie baletu, fragmenty zapisów o samej postaci Twardowskiego oraz opracowanie Romana Bugaja nt tego ile prawdy może tkwić w tych podaniach. Wzrokowcy czytając program też się nie zawiodą, bowiem zostało tam umieszczone bardzo wiele rycin, które ułatwiają przeniesienie się w świat legend o magii, diabłach i czarownicach.
Wrzucam ich próbkę i już, już chowam tą książeczke wraz z miłym wspomnieniem do mojej małej, ale cennej baletowej szafki i czekam na kolejny sezon.

Okładka - Jan van Wijckersloot, (detal).

Wit Stwosz, Szatan, detal Zstąpienia do otchłani z Ołtarza w Kościele Mariackim w Krakowie.

Hiernymus Bosch, Ogród roskoszy ziemskich, Piekło (detale)

Nieokreślony malarz bernańdyński, Taniec śmierci

Myślę, że wystarczy by wzbudzić ciekawość tych, którzy jeszcze nie zapoznali sie z przedstawieniem i bym mogła głęboko schować program... przynajmnien na razie :)

P.S. Że też .:Caroline:. nie chce nawet wspomnieć o ścisłej piątej Maksia... :wink: Ja nic nie piszę (np. o ślicznie wyrzeźbionych, dobrze widocznych na boku klatki piersiowej dolnych zębach mięśnia o uroczej łacińskiej nazwie m. serratus anterior) bo obawiam się zazdrości mojej koleżanki... ale .:Caroline:. ?? :)

Scarpia 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
Scarpia
Wysłany: Pon Lip 07, 2008 4:12 pm   

No ładnie! Wszystko sie wydało i samo udokumentowało!

To śliczne poznańskie tancerki i tancerze czekają sobie niestety bezskutecznie 17 czerwca na Maksa, próba generalna do ostatniego w sezonie spektaklu "Romeo i Julia" odwołana z powodu "niedojechania" Benvolia i przeniesiona na 18-tego rano, a sam Benvolio jak widać w niewymownych strojach w najlepsze flirtuje sobie z fankami w Bydgoszczy. Łooooooooooooo! Ta zniewaga krwi w Poznaniu wymaga! Wrrrrrrrrrrrrrrrr...... :twisted: :wink:

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Pon Lip 07, 2008 4:21 pm   

eeee? No to bardzo dziwne - sam Maks żegnajac się z nami mówił ze zostaje w Bydgoszczy bo jutro (nastepnego dnia czyli 18go) ma Romea w Poznaniu... ic nie rozumiem, no ale nie róbmy offtopu

..::Caroline::. 
Adept Baletu

Wysłany: Pon Lip 07, 2008 10:19 pm   

heh, no tak...
otóż Maksio ma najściślejszą piątą na świecie i to się zgadza tylko tak nie chciałam pisać żeby inni się nie zorientowali i później mi nie robili konkurencji ;p tzn bo nie chciałam żeby wszyscy na forum myśleli że mam obsesje na punkcie Maksia (czyż nie mam ?^^)
Z resztą sami spójrzcie na jak on wygląda w roli diabła! Czy to dziwne że mogłabym pojechać na drugi koniec świata żeby go zobaczyć w tej roli?
No i jeszcze ten autograf! Mój jest na różowo...

baletqueen 
Adept Baletu

Wysłany: Wto Lip 08, 2008 11:44 am   

..::Caroline::. napisał/a:
Z resztą sami spójrzcie na jak on wygląda w roli diabła!

musze poprawic... On w KAŻEJ roli wyglada bosko!!!

Kiss for Nena:*

Odpowiedz do tematu