www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
sezon 2008/2009
Autor Wiadomość
Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Wto Maj 27, 2008 12:37 pm   sezon 2008/2009

Dotarłam do pierwszych wiadomości z Łodzi. Po sezonie ubogim szykuje się tłusty rok...

Odnośnie baletu na przyszły sezon szykowane sa dwie premiery.

Nowe - lepsze otworzy premiera "Dziadka do orzechów", balet Piotra Czajkowskiego w choreografii Giorgia Madii (premiera 11 października 2008 r.). Potem będzie premiera baletowa, inaugurująca jak zawsze Łódzkie Spotkania Baletowe, które w maju przyszłego roku odbędą się po raz dwudziesty. Autorski spektakl przygotuje Giorgio Madia.

Zatem- oba nowe balety będą Madii. Z jednej strony wróży to jednorodność. Z drudiej strony może lepsza takla jednorodność niż kiczowata różność... A Madia podoba się i krytyce i publiczności. Więc dla dyrekcji ŁTW małe ryzyko wyrzucenia pieniędzy w błoto.

I na koniec jeszcze jedna ciekawa zapowiedź NOWEGO MUSICALU (do tej pory jedynym musikalem od kilkudziesieciu lat był "Błękitny zamek") Teraz zaczęły się rozmowy z Wojciechem Kępczyńskim, reżyserem warszawskiego Teatru Roma przygotowaniu w Łodzi ciekawego musicalu Claude-Michela Schónberga "Les Miserables", - Nędznicy. Premiera nie wiadomo kiedy ale brzmi zachęcająco.

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Sro Cze 11, 2008 7:27 pm   

Mam "przecieki" nt planów baletu w Gdańsku - podobno planowany jest Dziadek do orzechów w choreografii kogoś z Niemiec (bodaj z Monachium) i ... być może... wieczór baletowy 3-4 pozycji, prawdopodobnie jedna z nich będzie autorstwa Jacka Przybyłowicza

Torin 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
miłośnik baletu :)
Wysłany: Czw Cze 12, 2008 12:43 pm   

Yyyyyy - ja dzis trochę nie kumaty, ale ...
To chodzi o TĄ "niesławą" operę po której tak jadą nasze przemiłe trójmiejski forumowiczki ??
Czyżby klasyka wracała ? Czy to będzie dziadek ten tego dziiiiwny ? :D

Torin

M. 
Koryfej

Wysłany: Czw Cze 12, 2008 1:46 pm   

Tak, Pan Marek W.-G. już po premierze 4&4 mówił o planowaniu tego dziadka - i wspominał, że będzie to dziadek uwspółcześniony np. z elementami hip-hopu, ja sama jestem ciekawa. Wspminał też wtedy o Romele i Juli Prokofieva i o planach na sprowadzanie do nas jakiś wspaniałych zespołów z zagranicy...

Choreografie Jacka Przybyłowicza też chętnie "poznam" :)

Jedno co dobre, że Izadora zapowiedziała przerwę w tworzeniu i trochę od niej odpoczniemy jeśli dotrzyma słowa...

Torin - toć my w życiu złego słowa o naszej ukochanej Operze nie powiedziałyśmy! Jedynie o nowych rządach ... ale, już wystarczy - ileż można - we wszystkich wątkach o tym samym...

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Pon Lip 07, 2008 1:55 pm   

wrzesień w Teatrze Wielkim - Operze Narodowej wymarzony dla miłosników baletu
4 razy Śpiaca królewna i gościnne wystepy zespołu Borisa Ejfmana w podczas nich gala baletowa oraz Czerwona Gisele, Rosyjski Hamlet i Bracia Karamazow - chyba umrę z radosci :) :) :)

szczegóły:
http://www.teatrwielki.pl/repertuar.php

Basia
Adept Baletu

Związek z tańcem:
znowu tańcząca
Wysłany: Pią Lip 11, 2008 12:16 pm   

Nie no, to przyjeżdźam juz na pewno!!!!! :-) Szczególnie na tą Śpiącą, bo się na nią wybrać nie umiem :)

Torin 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
miłośnik baletu :)
Wysłany: Wto Lip 22, 2008 11:06 am   

No to qurde znów trza będzie się wybrać do naszej stoliycy kochanej.
Ino na co się zdecydować - to doby dylemat na wakacje :)

Torin

M. 
Koryfej

Wysłany: Wto Lip 22, 2008 2:50 pm   

Z punktu widzenia turystyki baletowej najbardziej apetycznie wyglądają cztery dni pod rząd - 18,19,20,21 września (czwartek, piątek, sobota, niedziela) z Ejfmanem.

Joanna Bednarczyk
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
historyk, krytyk
Wysłany: Wto Lip 22, 2008 4:03 pm   

Myślę że wydarzeniem przyszłego sezonu będzie przyjazd Piny Bausch i jej zespołu z Wuppertalu - to dopiero trzeci pokaz choreografii Bausch w Polsce i dawno nie odwiedzał nas artysta/ka tego formatu.

Już można przeczytać na stronie zespołu o występach we Wrocławiu 28,29,30 czerwiec 2009. Spektakl Nefes.

M. 
Koryfej

Wysłany: Pon Sie 18, 2008 10:50 am   

Na stronie POB pojawił się repertuar na przyszły sezon.
We wrześniu i październiku koncerty chóru POB.
Dyrekcja konsekwentnie adresuje ofertę opery do studentów bo 1.10 będzie w Operze inauguracja roku akademickiego :) .

Z repertuaru baletowego niestety październik i listopad to dalej jedynie 4&4 - chociaż, jeśli znajdę towarzystwo to chętnie bym się znów wybrała zobaczyć jak tańczy zespół po wakacjach...
W grudniu premiera nowego Dziadka - już nie mogę się doczekać :)
Jestem też strasznie ciekawa zapowiadanego w lutym Men's dance - wiecie może coś więcej niż jest na stronie? czyja choreografia? co to takiego będzie? Czy to ten Jacek Przybyłowicz, o który Kasia pisała gdzieś wyżej?

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Pon Sie 18, 2008 3:25 pm   

Tak, na pewno będzie tam choreografia Jacka Przybyłowicza zaproszonego przez panią dyr. baletu POB do zrobienia czegos dla Gdańska, kogo więcej zaproszono- nie wiem :(

jaa czyli tanceraa
Nowicjusz

Wysłany: Pią Sie 22, 2008 9:11 pm   

wlasnie sie załamalam....w teatrze wielkim z afisza w sezonie 2008/2009 znika Bajadera, za to zostaje Pan Twardowski - pana Klauznera.

...czy ludzie naprawde nie mają gustu:( jestem zrozpaczona

milton 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
uczeń-ekstern w osb
Wysłany: Sob Sie 23, 2008 5:07 pm   

TO JEST SKANDAL!!!!!!!! Bulwersujący gniot klauznera zostaje a spada jeden z najważniejszych spektakli repertuaru klasycznego. A niby ma być nastawienie na klasykę. A tu zamiast premiery Giselle czy Don Kichot spada Bajadera. Krew mnie zalewa. Ilość baletów na scenie:7. Spada również wieczór Szymanowskiego. Jak się patrzy na repertuar tego teatru to nie wiadomo czy śmieszno czy straszno. Czegoś tak nędznego i prowincjonalnego nie widział żaden teatr w stolicy krajów europy. A któż temu winny?? Pan Znaniecki...... i już ba duże minusa na dzień dobry swoje dyrektorowania.....

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Sob Sie 23, 2008 7:06 pm   

zadziwiajaca decyzja... czy dlatego ze bajadery nie ma juz "kim" tańczyc, czy corps de ballet nie daje rady? A przeciez codzienny kontakt z wielka klasyka miał budowac siłe i technike tego zespołu, tak mówiła pani dyrektor obejmując stanowisko! Swoja droga nadal nie ma "kim'" tanczyć Śpiacej (mówię o DOBREJ obsadzie wszystkich ról solowych) i Romea i Julii - moze tez zdejma? :(

M. 
Koryfej

Wysłany: Sob Sie 23, 2008 7:38 pm   

Rany - nawet tak nie mów... przynajmniej dopóki nie naciesze się Śpiącą i nie sprawdze czy Romeo na żywo jest równie nudny jak na płycie ...

Tiiaaa... pełna zapału myślałam sobie - "przyjade, poznam tyle ważnych tytułów"... no nic będzie musiało wystarczyć to co jest - dopóki jest... na początek, zanim zacznę rozpoznawać wszystkich tancerzy i tak znajdę tam duuużo dla siebie - byle tylko to nie okazała się równia pochyła...

.:Odylia:. 
Koryfej

Związek z tańcem:
tancerka
Wysłany: Sro Sie 27, 2008 4:17 pm   

Kasia G napisał/a:
zaproszonego przez panią dyr. baletu POB

z tego co wiem,to w POB nie ma takiego stanowiska(chociaz mogłoby sie tak wydawać),ale domyslam sie,ze chodzi o p.dyrektorową,a nie o kierownika..Men's dance bedzie tryptykiem-Przybyłowicz,Komassa i 3cie nazwisko,ktorego nie mogę sobie chwilowo przypomniec..

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Sro Sie 27, 2008 6:06 pm   

.:Odylia:. napisał/a:
Kasia G napisał/a:
zaproszonego przez panią dyr. baletu POB

z tego co wiem,to w POB nie ma takiego stanowiska(chociaz mogłoby sie tak wydawać),ale domyslam sie,ze chodzi o p.dyrektorową,a nie o kierownika....

Fakt co za fau pas popełniłam :) jak zwał tak zwał, wiadomo o kogo chodzi ;)

M. 
Koryfej

Wysłany: Sro Wrz 03, 2008 4:51 pm   Teatr bez kurtyny

Sezon 2008/9 rozpoczyna się w Teatrze Wielkim akcją edukacyjną adresowaną do najmłodszych widzów - "Wielki dla Małych". Przedsięwzięcie zostało zainaugurowne 31 sierpnia - tego dnia można było stanąć na scenie Teatru i zapoznać się z jego możliwościami technicznymi. Oczywiście nie mogło tam zabraknąć reprezentacji forum balet.pl (w składzie: Kasia G., .:Caroline:., M. + osoby towarzyszące) dlatego zamiast się rozpisywać wrzucam dla wszystkich zainteresowanych fotorelacje z tego wydarzenia:

Pan Michał Znaniecki opowiadający o żelaznej kurtynie, ruchomych zapadniach, tłach, dekoracjach i o całej machinie poruszającej Teatrem, o której przeciętny widz nie myśli podczas wizyt na przedstawieniach:

Balet świateł i rusztowań... wszyskim, którzy po wyjściu z pewnego filmu animowanego zastanawiają się jakie są dalsze losy Wysypiskowego Automatu Likwidująco Lewarującego E-klasy (w skrócie WALL.E-ego) muszę powiedzieć, że ma on się dobrze - mieszka razem ze swoją ukochaną w Teatrze Wielkim :wink: choć na potrzeby Teatru zmienia czasem swoje imię i można go tam spotkać pod pseudonimem Stefan lub Świetlik :P

Kolejnym (i najważniejszym) punktem programu była możliwość wejścia na scenę. Z widowni tego aż tak nie widać - ale rzeczywiście scena Teatru Wielkiego jest bardzo duża. Można tam było dotknąć rekwizytów z przedstawień i zrobić sobie z nimi zdjęcie - ogromna frajda przede wszystkim dla dzieci. Nam wystarczył już sam fakt stania w miejscu do którego zazwyczaj nie mamy dostępu i zobaczenia Teatru z perspektywy, z której widzą go artyści... Z resztą szeroki uśmiech .:Caroline:. na ostatnim zdjęciu mówi sam za siebie - warto było :)

Dużo zdjęć wyszła niestyty niewyraźnie - ale i tak wolałam wrzucić by pozostał ślad na forum. Jeszcze kwestia formalna - nie wszystkie fotki są mojego autorstwa - część z nich zrobiła moja koleżanka Agnieszka.
Ostatnio zmieniony przez Kasia G Sro Wrz 03, 2008 9:59 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Diafora 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Pią Paź 03, 2008 8:17 am   

Na Annę Kareninę w Operze narodowej można już rezerwować bilety :)

Raoul
Nowicjusz

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Sob Paź 04, 2008 2:49 pm   

Na razie w biletach na Annę Kareninę można przebierać nawet na premierę. Trochę to smutne. :sad:

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Sob Paź 04, 2008 10:06 pm   

spokojnie, po pierwsze rezerwacja dopiero sie rozpoczeła, po drugie własnie na premiere jest mniej chetnych bo bilety o 100 procent droższe, na drugie przedstawienie sporo juz zarezerwowano. na razie przeciez niemal nikt nic na temat tego przedstawienia nie wie.. oprócz bardzo zaprzysiegłych baletomanów - to normalne. Anna Karenina - to nszym "przecietnym widzom" nic nie mówi, znaja tylko Jezioro łabędzie i Dziadka do orzechów - dzieki polityce repertuarowej naszych teatrów :(

Raoul
Nowicjusz

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Sob Paź 04, 2008 10:50 pm   

I to właśnie jest smutne, że nazwisko Ratmańskiego (moim zdaniem świetnego choreografa i z coraz większymi sukcesami) nie ma w W-wie spodziewanej siły przyciągania. Pełnospektaklowy balet w jego choreografii powinien być WYDARZENIEM, na które trudno kupić bilet, zwłaszcza że w listopadzie, jeśli się nie mylę, zaplanowano aż 2 przedstawienia.

W każdym razie ja czekam na tę premierę z niecierpliwością, zwłaszcza że ostatnio dyrygent przedstawienia przyjemnie mnie zaskoczył. :)

[ Dodano: Czw Paź 09, 2008 6:00 pm ]
Annę Kareninę od strony muzycznej przygotuje jednak E. Volynsky, a nie wcześniej zapowidany dyrygent.

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Wto Paź 14, 2008 10:38 am   

z radoscią informuję ze na Annę Karenine na premiere zarezerwowano już 1600 biletów, a na drugi spektakl blisko 1800. Zapominalscy - spieszcie się - zostało juz niewiele wolnych miejsc, potem będziecie mogli liczyc tylko na wejściówki, jesli nie zostanie sprzedanych 100 proc. biletów lub na zwroty

Raoul
Nowicjusz

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Wto Paź 14, 2008 8:04 pm   

B. się cieszę. Przywraca mi to nieco wiarę w istnienie szerszej baletowej publiczności w Warszawie. :D

M. 
Koryfej

Wysłany: Wto Paź 14, 2008 8:38 pm   

Całkowicie off-topowo (sorry-muszę) - nie wiem jak mogłeś w to wątpić. :)

Odpowiedz do tematu