www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Warsztaty taneczne za granicą
Autor Wiadomość
abeille 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Sob Kwi 19, 2008 1:20 pm   

Impulstanz we Wiedniu wygladaja ciekawie. nawet bardzo, zwlaszcza ze jestem z '89 wiec ceny tez takie w miare
ale mimo wszystko mnie tez ciagnie do francji, w sumie obojetnie gdzie bo moim celem jest takze zwiedzic ten kraj :-) zastanawiam sie czy nie daloby sie jako au pair i nauke jezyka zamienic na nauke tanca bo mi akurat szkolenie jezyka srednio jest potrzebne, doszlifuje go sila rzeczy caly czas z niego kozystajac a teraz mam minimum na poziomie komunikatywnym wiec dalabym rade... tylko nie bardzo wiem gdzie uderzac bo zeby cos takiego zaoferowac osobom organizujacym to, musze znalezc konkrety dotyczace takowych warsztatow lub szkol. mozecie cos polecic? obojetnie w jakiej czesci tego kraju?

Gałczyński

Tranquility 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
uczeń/tancerz
Wysłany: Sob Kwi 19, 2008 11:01 pm   

studio harmonic, paryż.

- A sztuka? - zapytał.
- Jest chorobą.

elen90 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
tancerz
Wysłany: Sro Cze 04, 2008 9:50 pm   

ja osobiście jadę na początku sierpnia do paryża i będę się edukować w harmonic studio, na pewno wszyscy słyszeli? uczą tam tacy świetni pedagodzy jak marignal, amadote, rasheed czy verger. nie mogę się doczekać;)

[ Dodano: Sro Cze 04, 2008 9:52 pm ]
aa teraz zauważyłam że pan wyżej też to samo preferuje.

Nemo 
Adept Baletu

Wysłany: Czw Cze 05, 2008 10:43 am   

To ja proszę o wszelkie info i opinie. Tez myślę o studio harmonic, ale raczej na przyszły rok, na luty/marzec.
Na jak długo jedziesz? Czy są tam jakieś letnie warsztaty, czy tak po prostu? No i jak to wychodzi finansowo?

elen90 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
tancerz
Wysłany: Czw Cze 05, 2008 3:05 pm   

http://www.studioharmonic.fr/ są tu wszystkie informacje. Jeśli będą jakieś większe problemy językowe to pisz.

[ Dodano: Czw Cze 05, 2008 3:17 pm ]
Tranquility czy to prawda że Harmonic Studio nie działa w sierpniu? jestes tego pewien??

Tranquility 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
uczeń/tancerz
Wysłany: Czw Cze 05, 2008 5:04 pm   

pisałem do nich kiedyś maila i tak odpisali...

- A sztuka? - zapytał.
- Jest chorobą.

Nati 
Koryfej

Związek z tańcem:
czynny! SB+OEB
Wysłany: Czw Cze 05, 2008 5:11 pm   

nie umiem znaleźć info na temat ceny, mógłby ktoś napisać?? oraz czy jakas grupa się organizuje i razem jedzie czy jedzie się samemu??
Dlatego chwalę taniec...

elen90 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
tancerz
Wysłany: Czw Cze 05, 2008 9:14 pm   

faktycznie wysłałam do nich maila i w sierpniu nie ma warsztatów, więc pozostaje mi lipiec... wrócę z lądka i ruszam dalej:)

..::Caroline::. 
Adept Baletu

Wysłany: Sro Lip 30, 2008 8:18 pm   

Właśnie jestem w Paryżu i chciałabym wszystkim szukającym szkół tanecznych w stolicy Francji w okresie wakacji (oczwiscie nie tylko ;) )polecić bardzo szkołe Centre de danse du marais .
To chyba jedyna szkoła otwarta w sierpniu... bo przeszłam chyba wszystkie.
Zaczynałam w Studio Harmonic o którym tu wspominaliście. To szkoła również godna polecenia, jednak jest zamknięta w sierpniu, a i poziom wygląd i atmosfera szkoły bardziej mi odpowiada w Marais ^^
Bardzo polecam przedewszystkim lekcje klasyki z panem Nicolas Noel (na codzień corp de balet w Operze Paryskiej) zajęcia są super zorganizowane i na wysokim poziomie. Głównie dziewczyny w wakacje również ze szkół baletowych ale oczywiście nie tylko.
Dla wyciszenia polecam barre au sol z panią Anne Le Pord. Na tych zajęciach poziom nie gra roli. Dopasowany dla wszystkich.
Oprócz tego w szkole jest do wyboru wiele innych technik łącznie z tancem towarzyskim, hiphopem, salsa, rock'n roll i wiele innych.
Ceny też przystępne, choć za lekcje z panem Nicolasem zapłaciłabym każde pieniądze ;p
a przy okazji Buziaki z Paryża wam ślę ^^

.:Agga:. 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
uczeń
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 12:24 am   

Napisz jeszcze jak czesto sa te zajecia.

Adept Baletu

Wysłany: Czw Lip 31, 2008 8:13 am   

Zajęcia np z klasyki odbywają się codziennie (grupa Nicolas'a pon-piat 12:30)
ale jest jeszcze dwoje innych nauczycieli ktorzy prowadza zajęcia o różnych porach (9,11 lub 19) włącznie z weekendami.
Plan jest rozbudowany więc większość zajęć odbywa się codziennie.

Solista Baletu

Związek z tańcem:
uczeń
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 9:43 pm   

A barre au sol - jak czesto jest?

Adept Baletu

Wysłany: Czw Lip 31, 2008 10:11 pm   

Barre au sol klasyczny codziennie o 11 w niedziele o 12:30.
Barre au sol współczesny wtorek-piątak 12:30.
Choć jest to oczywiście plan na sierpień. Myślę że w ciągu roku plan wygląda inaczej, prawdopodobnie częstotliwość co niektórych zajęć jest większa.
Oczywiście bierzący plan jest aktualizowany na stronie ^^

Solista Baletu

Związek z tańcem:
uczeń
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 11:57 pm   

Bardzo zaciekawil mnie podzial na barre au sol wspolczesny i klasyczny.
Czy mozesz napisac cos wiecej na ten temat.
Czym sie roznia te zajecia od siebie? Mozesz prownac do tych ktore znamy :) .

nathaliye 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pią Sie 01, 2008 8:47 am   

czy w wypadku Francji można tam sie porozumieć po angielsku? Bo Francuzi słyną ze swojej niechęci do innych języków a strony francuskich szkół też nie maja odpowiedników po angielsku

sukces? 100% talentu, 100% pracy

baletqueen 
Adept Baletu

Wysłany: Pią Sie 01, 2008 10:25 am   

hmm... no nie chce cie martwic ale o ile nie zdarzy sie jakis cud to raczej nie da rady...

Kiss for Nena:*

Adept Baletu

Wysłany: Nie Sie 03, 2008 8:56 am   

Zajęć niestety nie jestem w stanie porównać, bo wciąż uparcie wybieram barre au sol klasyczne ;p Jedyne co się dowiedziałam[ploteczki z szatni dziewcząt ^^] to współczesne jest bardziej dynamiczne i wygląda trochę jak rozgrzewka do modernu tylko że na podłodze większość...
A te porównując do tego co znamy są o jakieś 180stopni inne ^^ co oczywiście nie zawsze znaczy lepsze. Na podłodze zamiast naprawde pojedynczych ćwiczeń wykonujemy małe kombinacje w dość szybkim tempie. Po jakimś czasie łączymy kilka małych kombinacji w jedną większą i takich większych są 2-3. Ostatnie 20-30 min lekcji to plie przy drążku we wszystkich pozycjach i rozciąganie nóg.
A co do języka, to powiem tak : Francuzi raczej wszyscy uczą się angielskiego w szkole i znają go dość dobrze, aczkolwiek wykazują wyjątkowa niechęć do używania go, często denerwując się przy tym. Jednak np w mojej szkole, szczególnie w wakacje można się spotkać z tolerancją i akceptacją turystów^^ Dlatego na zajęciach pojawiają się też osoby kompletnie nie posługujące się francuskim...

abeille 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Nie Sie 03, 2008 11:34 am   

a mogłabyś w przybliżeniu podac ceny? albo strone na której są umieszczone? i jak z zakwaterowaniem i dojazdami? :-)

Gałczyński

Adept Baletu

Wysłany: Nie Sie 03, 2008 10:09 pm   

Z cenami sprawa wygląda tak że pojedyńcze lekcje są dość drogie bo to wydatek 18euro. O wiele tańsze są karnety, np 5 lekcji za 70euro lub 10 za 139euro. Niestety wtedy trzeba doliczyć 11 euro wpisowego...
Szczegółowy cennik po francusku, ale myślę że zrozumiały.
Dojazd do szkoły jest dziecinnie prosty, gdyż jest położona praktycznie w centrum Paryża, pomiędzy dwiema stacjami metra "Hotel de Ville" i "Temple" w połowie dość dużej ulicy rue du temple, która jest prostopadła do wielkiego budynku "Hotel de Ville", szkoła sąsiaduje z wielkim i dziwacznym budynkiem centrum sztuki współczesnej "Cente Pompidu" którego absolutnie nie da się przeoczyć ;)
Szkoła jest napewno położona 100razy lepiej niż Studio Harmonic którego musiałam szukac z mapą przez pół dnia po czym okazało się że ta uliczka jest zbyt mała żeby znajdowała się na mapie...
Oprócz tego łatwy dojazd autobusem 96 lub 61.
Zakwaterowanie... w Paryżu jest napewno wiele hoteli również tych tańszych jak np Formula1 - to sieć tanich hoteli, całkiem przyzwoitych.
Ja np mieszkam u francuskiej rodziny goszczącej znalezionej przez biuro zajmujące się szukaniem pokoi przy rodzinach dla studentów, osobiście korzystam z usług biura współpracującego ze szkołą językową w której uczę się francuskiego.
Oczywiście takich biur jest wiele.

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Pon Sie 18, 2008 8:21 pm   

artykuł o nauce tanca w Londynie

http://polonia.wp.pl/coun...,wiadomosc.html

Solista Baletu

Związek z tańcem:
uczeń
Wysłany: Wto Sie 19, 2008 11:06 am   

W 100% sie zgadzam. Polakow w szkole Pineapple jest bardzo duzo. Na samych zajeciach z klasyki dwa razy w tygodniu pojawiaja sie 3 polki.
Nie wiem tylko czy mozna to nazwac taneczna emigracja. Sa to zajecia popoludniowe, na wysokim poziomie - tak jak napisali nawet w grupach dla poczatkujacych. Na zajecia przychodza wszyscy - np panie w wieku okolo 60 lat, z tym ze panie robia szpagaty, rozgrzewaja sie przed kazdymi zajeciami i dokladnie sluchaja rad nauczyciela.

Zastanawia mnie czemu w Polsce ludzie boja sie chodzic na zajecia z tanca, czemu boja sie rozgrzewac i rozciagac przed ich rozpoczeciem.

Dla mnie taneczna emigracja to cos zupelnie innego - calodzienne zajecia w renomowanej szkole tanca - np cos w rodzaju naszej OSB a nie zajecia w szkolce dla wszystkich chociaz poziom jest naprawde wysoki.

Dodatkowo kupujac bilety powrotne do Polski zaplacimy za nie okolo 20 - 30 funtow razem ze wszystkimi oplatami wiec wyjdzie sporo taniej :)

Nemo 
Adept Baletu

Wysłany: Wto Sie 19, 2008 3:52 pm   

Łącząc moje zainteresowania współczesnym i flamenco wpadlam na następującą szkołę: Centro Andaluz de Danza w Sewilli. Czy ktoś coś o niej wie, albo może był?
Na razie nie odpowiedzieli na maila.

Solista Baletu

Związek z tańcem:
uczeń
Wysłany: Wto Sie 19, 2008 4:25 pm   

Szkoly czesto nie odpisuja na maile.
Postaraj sie zadzwonic do nich np ze Skype. Polaczenie nie wychodzi drogo a odrazu dowiesz sie wszystkiego.

Nemo 
Adept Baletu

Wysłany: Wto Sie 19, 2008 6:01 pm   

Za dwa tygodnie odwiedze ich osobiście, tylko chciałam wczesniej coś wiedzieć.

staace 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczennica, tancerka
Wysłany: Wto Paź 21, 2008 4:17 pm   

Odnawiam troszke watek. Otóż mysle o nauce tanca za granica. Co wy na to?? Czy harmonic studio myslicie ze moze byc dobrym wyjsciem??? Nie wiem jak to tam wyglada ale wiem ze chce sie szkolic i mysle o takim wyjezdzie. Czekam na wasze opinie na ten temat.

Mam nadzieje ze to nie jest zbyt duzy offtop ale nie mam z kim o tym porozmawiac, kogo sie poradzic a mysle ze tutaj mi sie to uda.

Odpowiedz do tematu