www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Baletowe anime "princess Tutu"
Autor Wiadomość
piri_piri 
Adept Baletu

Wysłany: Sro Wrz 03, 2008 7:35 pm   Baletowe anime "princess Tutu"

Przeszukując internet znalazłam na jednej ze stron z kreskówkami online opis serialu "Princess Tutu". Obejrzełam pierwszy odcinek i bardzo mi się spodobało :smile:
Opis ze strony kreskówki.fani.pl :
"Ahiru jest na pozór zwykłą uczennicą szkoły baletowej. Spóźnia się na lekcje, długo śpi. Do tego podkochuje się w uczniu ze starszej klasy, któremu często towarzyszy ponury "opiekun". Na pierwszy rzut oka wydaje się to być kolejna zwykła seria shoujo. Nic bardziej mylnego.
Wśród społeczności uczniowskiej dostrzegamy takie zwierzęta jak np. mrówkojad. Ciekawe jest to, że nikogo oprócz głównej bohaterki to nie dziwi. Jednak dlaczego obiekt westchnień Ahiru zachowuje sie jak bezwolna kukiełka? Dlaczego Ahiru nawiedzają tak dziwne sny?"

Może się wydawać, że anime nie jest zbyt baletowym gatunkiem, ale w tej bajce są opisane różne pozycje lub zwroty używane w tańcu klasycznym. Dodatkowym plusem jest muzyka, przepiękna muzyka klasyczna, która już po pierwszym odcinku mnie zachwyciła ( w odc.1 wykorzystano m.in.:"Kwiecisty walc"z Dziadka do orzechów).

Serial można znależć na stronie www.kreskowki.fani.pl

Maron 
Pierwszy Solista

Wysłany: Sro Wrz 03, 2008 9:30 pm   

obejrzałam całe anime i nie polecam oglądania go bez napisów angielskich/polskich bo ciężko zakumać xP mnie pomogło rozeznanie w baletowych librettach
anime troche mimo wszystko przygnębia, mimo bardzo wesołej bohaterki Ahiru [chociaż są śmieszne sytuacje na których poległam xD xD xD]
jeśli chodzi o te zwierzaki [hahaha Neko-sensei jest obłędny XDDDD] to tajemnica owych zwierzaczków wyjaśnia się dopiero pod koniec...
serialowa kreska jest prześliczna [manga do kitu i nawet nie radzę jej tykać] - owa animatorka rysowała m.in. czwartą serię Sailor Moon - Czarodziejki z Księżyca, czyli tą najbardziej bajkową z Pegazem, zresztą ten Mute jest bardzo podobny do Heliosa - tej ludzkiej postaci Pegaza, a Ahiru z kolei do ChibiUsy [tylko że w przypadku tego chłopaka, to Helios tak nie zamulał i był sto razy ładniejszy, heh w ogóle ten biały zamulony łeb-obiekt westchnięć Ahiru mnie wkurzał okropnie, Fakir the best xD]
muzyka Czajkowskiego, Prokofiewa, Chopina tam się przewija przez cały serial...
generalnie polecam x3

[ Dodano: Sro Wrz 24, 2008 2:27 pm ]
http://www.japanator.com/...t.phtml?pk=7146
ach piękne stroje :D nie ma to jak cosplay xD
a zdjęcia Princess Kraehe - najlepsze ^^

Odpowiedz do tematu