|
www.balet.pl
forum miłośników tańca
|
7 EUROPEJSKIE SPOTKANIA TANECZNE |
Autor |
Wiadomość |
czarna92
Adept Baletu
|
Wysłany: Sro Cze 10, 2009 1:55 pm 7 EUROPEJSKIE SPOTKANIA TANECZNE
|
|
|
– Pamiętasz jak to się zaczęło?
- Śpiewałem serenady pod Twoim oknem...
- A skąd! Po raz pierwszy spotkaliśmy się na balu u księcia Franciszka Józefa. Pamiętasz? To był mój pierwszy bal. Przyszłam z rodzicami, jak na porządną panienkę przystało.
- Tak, a ja stałem jak słup soli na drugi krańcu sali i patrzyłem na Ciebie... Byłaś taka piękna! Ale tańczyłaś z innymi kawalerami.
- Pamiętam. Zaprosiłeś mnie wtedy do tańca. Podeptałeś mi całe stopy!!
- Obraziłaś się i już więcej nie zatańczyłaś ze mną, chociaż Cię prosiłem. Wolałaś innych. A potem odeszłaś z rodzicami i nie widziałem Cię kilka lat.
- Tak. Tak było. Te serenady śpiewałeś mi pod oknem siedem lat później..
- Widzisz? Gdybym wtedy umiał tańczyć, nie stracilibyśmy tych kilku lat...
Jeśli nie chcesz żałować kiedyś, tak jak teraz żałuje Twój pradziadek w niebie, powinieneś zapisać się na warsztaty doskonalące Twój... warsztat. Już w Biblii powiedziano, że talenty trzeba rozwijać i rozmnażać, i grzechem jest zmarnować je. Ale wszyscy dobrze wiemy, że żaden talent nie rozwinie się prawidłowo sam. Potrzebuje dobrego nauczyciela, takiego, który nie tylko każe czytać książki, ale i sam pokaże jak to wszystko powinno wyglądać. Zwłaszcza, jeśli rozwinąć ma się talent taneczny.
Egurrola Dance Studio i Fundacja „Świat Tańca” organizują w tym roku siódmą edycję Europejskich Spotkań Tanecznych. Jest to impreza adresowana do około dwóch tysięcy osób, które chciałyby doskonalić swój warsztat taneczny, jak i do tych, którzy chcieliby tancerzami zostać. W rolę nauczycieli wcieli się dwudziestu sześciu słynnych choreografów, a wśród nich:
• Marty Kudelka z USA - choreograf Justina Timberlaka, Janet Jackson, Mariah Carey, Jennifer Lopez, Pink, Mandy Moore
• Stephan Reynolds z USA - solista i choreograf Cirque de Soleil, tancerz występujący z Whitney Houston, Christiną Aguilerą i Usher’em,
• Marco da Silva z Niemiec - tancerz i choreograf Kylie Minogue, Mariah Carey, Geri Halliwell
• Andrzej Ziemski z Polski - solista Baletu Maurice’a Bejarta, i Rolanda Petit,
• Geneviéve Dorion-Coupal z Kanady - choreograf Cirque de Soleil, Celine Dion i Garou.
Będzie również Katarzyna Kizior, Viet Dang, Caterina Felicioni, Gabriel Francisco, David Hernandez Sanchez, Jonathan Huor, Piotr Jagielski, Federica Naclerio, Mariusz Olszewski, Regina Schweizer, Thierry Thorane Verger – nauczyciele i choreografowie polskich edycji “You Can Dance – Po prostu tańcz!”.
Europejskie Spotkania Taneczne to świetna okazja, aby dobrze się zabawić, a jednocześnie podszlifować swoją umiejętność tańca. W tym roku organizatorzy pomyśleli naprawdę o wszystkich: na warsztaty mogą zapisać się zarówno amatorzy, jak i wyrafinowani tancerze. Po raz pierwszy odbędą się także warsztaty masters skierowane do zawodowych tancerzy. Kursy mają przystępną cenę, a możemy liczyć także na rabat, jeśli zapiszemy się na więcej niż jeden.
Europejskie Spotkania Taneczne to największe i najbardziej prestiżowe warsztaty taneczne w Polsce. Siódma edycja tej imprezy zorganizowana będzie między 17 a 30 sierpnia 2009 roku w Warszawie w Egurrola Dance Studio. Zgłoszenia na www.warsztaty.com.pl.
Uwaga! Liczba miejsc ograniczona!
Z roku na rok warsztaty cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Są bardzo znane tancerzom i choreografom. Jest coraz więcej nauczycieli, kursów. Oferta jest naprawdę bogata. Warto się wybrać i samemu zobaczyć jak to jest.
Więcej informacji:
Tel.: 022 824 02 01, 601 20 20 20
warsztaty@taniec.com.pl
www.warsztaty.com.pl
Autor: Katarzyna Adamowicz |
|
|
|
|
 |
nathaliye
Pierwszy Solista

|
Wysłany: Sro Cze 10, 2009 5:30 pm
|
|
|
Cytat: | – Pamiętasz jak to się zaczęło?
- A skąd! Po raz pierwszy spotkaliśmy się na balu u księcia Franciszka Józefa. Pamiętasz? To był mój pierwszy bal. Przyszłam z rodzicami, jak na porządną panienkę przystało.
|
już się niezłych historyjek łapią żeby ludzie przyszli na te warsztaty |
_________________ http://www.funpic.hu/swf/monitor_cleaner.swf
sukces? 100% talentu, 100% pracy |
|
|
|
|
 |
Jo_Ann
Adept Baletu

Związek z tańcem: uczennica
|
Wysłany: Sro Cze 10, 2009 7:59 pm
|
|
|
nathaliye napisał/a: | Cytat: | – Pamiętasz jak to się zaczęło?
|
już się niezłych historyjek łapią żeby ludzie przyszli na te warsztaty |
Nie sądzę, żeby musieli naganiać ludzi kiczowatymi historyjkami. Popatrz sobie na nazwiska instruktorów... Coś po prostu trzeba napisać na stronie głównej warsztatów. |
_________________ Pozdrowienia dla JustDance .
"There are short-cuts to happiness, and dancing is one of them." ~Vicki Baum |
|
|
|
|
 |
Tonacja
Nowicjusz
|
Wysłany: Sro Cze 10, 2009 8:19 pm
|
|
|
Do bywalców warsztatów: co sądzicie o poziomie na poszczególnych grupach? Czy na średnio-zaawansowanej trafiają się osoby, które powinny być niżej? A początkująca? Ludzie bez zielonego pojęcia o tańcu, ci z pewnymi podstawami czy nawet tancerze? Pierwszy raz jadę na zajęcia do EDS-u, tańczę około trzech lat. Boję się, że jeżeli chodzi o śr to przecenię swoje możliwości i sobie nie poradzę, a na pocz mogę się nudzić z zupełnymi amatorami |
_________________ "To co jest przyczyną twoich największych cierpień, jest zarazem źródłem twoich największych radości." |
|
|
|
|
 |
Jo_Ann
Adept Baletu

|
Wysłany: Pią Cze 12, 2009 9:03 pm
|
|
|
Z tymi poziomami to różnie bywa. Na początkującym jest zawsze misz-masz - część osób, która w życiu nie tańczyła i chce sobie zobaczyć jak to jest, część po paru miesiącach/roku nauki, część całkiem zaawansowanych tancerzy, tyle że trenujących na codzień inne techniki.
Jeżeli tańczysz od 3 lat, to sądzę, że spokojnie dasz radę na średniozaawansowanym. W EDSie na regularnych kursach grupy śr to takie po roku-dwóch latach nauki, na warsztatach jest poziom taki z końcówki poziomu na zwyczajnych zajęciach. Zależy na co się wybierasz i na jakim poziomie jesteś na regularnych zajęciach, ale myślę, że pocz to będzie za mało dla Ciebie |
|
|
|
|
 |
Tonacja
Nowicjusz
|
Wysłany: Sob Cze 13, 2009 11:14 am
|
|
|
Na codzień tańczę trochę współczesnego, pojedyncze układy funky i elementu musicalu. Wszystkiego po trochu, takie zajęcia w Domu Kultury. Wybieram się prawdopodobnie na klasykę pocz. (bo mam mało z nią wspólnego- a o panu A. Ziemskim słyszałam w samych superlatywach), latin jazz z M. Olszewskim (i tu mam problem z grupą, jednak chyba śr), jazz z Natalie (hmm, był ktoś u niej na zajęciach i może się podzielić wrażeniami? Szukałam na forum i chyba o niej nie wspominacie). Wszystko pierwszy tydzień.
Przeglądając strony zeszłorocznych i jeszcze wcześniejszych warsztatów, w tym roku wyraźnie podzielili na jazz i hip-hop. Żadnej salsy ani broadwayu, a liczyłam trochę... |
_________________ "To co jest przyczyną twoich największych cierpień, jest zarazem źródłem twoich największych radości." |
|
|
|
|
 |
nathaliye
Pierwszy Solista

|
Wysłany: Sob Cze 13, 2009 11:40 am
|
|
|
Jo_Ann napisał/a: | Popatrz sobie na nazwiska instruktorów... |
widzę ale to nie zmienia faktu że EDS leci na fali YCD i za to każe sobie słono płacić, moim zdaniem na wyrost, jak przy choreografie pokaże się znane nazwisko nie znaczy że jest najbardziej cennym nauczycielem na świecie na tle innych osób z zagranicy ale to tylko moje zdanie |
_________________ http://www.funpic.hu/swf/monitor_cleaner.swf
sukces? 100% talentu, 100% pracy |
|
|
|
|
 |
słodka_jak_miód
Nowicjusz

Związek z tańcem: uczeń
|
Wysłany: Sob Cze 13, 2009 6:18 pm
|
|
|
to prawda, ceny są naprawdę jak dla mnie zaporowe, ale nie zmienia to faktu , że są to choreografowie znani . Nie znam w warszawie innej szkoły , która sprowadzałaby tak często i tak dużo dobrych nauczycieli z zagranicy . I ja nie widzę , żeby ktoś pisał , że są oni najbardziej cenni!!! |
|
|
|
|
 |
Jo_Ann
Adept Baletu

|
Wysłany: Wto Cze 16, 2009 11:34 pm
|
|
|
nathaliye napisał/a: | Jo_Ann napisał/a: | Popatrz sobie na nazwiska instruktorów... |
widzę ale to nie zmienia faktu że EDS leci na fali YCD i za to każe sobie słono płacić, moim zdaniem na wyrost, jak przy choreografie pokaże się znane nazwisko nie znaczy że jest najbardziej cennym nauczycielem na świecie na tle innych osób z zagranicy ale to tylko moje zdanie |
Każdy z moich znajomych, kto tańczy hh, marzy o zajęciach u takiego Kudelki na przykład. O Vergerze były rozmowy już w kilku wątkach na tym forum; Huora mogę polecić osobiście, Jagielskiego też... Sanchez, Dorion-Coupal, Dang, Reynolds, Diggs - no błagam, nie powiesz mi chyba, ze ci ludzie nie umieją uczyć, albo że nie mają co przekazać! Może te nazwiska są znane z YCD, ale to nie znaczy, ze trzeba ich od razu negować - wręcz odwrotnie, do takich programów bierze się choreografów znanych, uznanych i dobrych.
Nie no, oczywiście, ludzie z grup zaawansowanych jadą na te warsztaty z drugiego krańca Polski, bo zobaczyli nazwisko w YCD i myślą wow, on jest z YCD, a w ogóle to EDS więc musi być super. Nie, oni się nie orientują, z kim warsztaty mogą im dużo dać. W ogóle.
Tonacja, myślę że dasz radę na śr. A od mojego instruktora słyszałam, że Natalie jest fajna, ale nie znam nikogo, kto by z nią miał... Ja sama idę do Di Natale na pocz (o, patrz, Di Natale nie robił choreografii do YCD...). |
|
|
|
|
 |
Tonacja
Nowicjusz
|
Wysłany: Sro Cze 17, 2009 2:12 pm
|
|
|
Jo_Ann, dziękuję za pomoc. Wybrałam już śr, w końcu nie Natalie, a Dorion-Coupal i fosse, bo marzą mi się zajęcia z musicalu. Nie wpadłam wcześniej na to, żeby sprawdzić o co chodzi w tym stylu, nie słyszałam wcześniej, dobrze, że pojawił się dopisek... I dużo bardziej pasuje godzinowo, w przeciwnym razie miałabym cały dzień rozbity.
Mogę spytać czemu pocz? Moja instruktorka była na zajęciach z Luciano w Kielcach rok temu. Podobno był wysoki poziom, na śr jak na zaaw, ale nie chciałam porównywać dwóch zupełnie innych warsztatów. |
|
|
|
|
 |
sandi
Nowicjusz

|
Wysłany: Sro Cze 17, 2009 10:11 pm
|
|
|
Wg mnie niektórzy instruktorzy wcale nie są tacy świetni na jakich ich promują na potrzeby warsztatów, przy tworzeniu choreografii do programu niektórzy tez się zbytnio nie popisali.
Twoja instruktorka była na średniej i mówiła, że wysoki poziom? Wydaje mi się, że przesadza. Luciano dopasowywuje poziom do grupy, a że w Kielcach u zagranicznych zwykle nie ma grup początkujących, to poziom nie jest bardzo wysoki i można sobie dać radę, mając podstawy i dobra koordynację ruchów (; Myślę, że można do niego iść śmiało na średnią, jeśli się miało jakiś kontakt z jazzem wcześniej. Dostosowywuje tempo uczenia choreografii do grupy. Na początkującej z tego co widziałam można się trochę nudzić, a jestem zdania, że trzeba się piąć w górę, a nie obijać się na dole (;
Ciekawa jestem jak będą wyglądać master class u Thierry'ego. A raczej ile osób to przeżyje (; Po ostatnich warsztatach jeszcze jestem poobijana ze wszystkich stron (;
Z własnego doświadczenia, jeśli ktoś waha się co wybrać, polecam Kudelkę, Vieta, Luciano, Jagielskiego, Anthony'ego i Thierry'ego. Jeszcze się nie zawiodłam na ich zajęciach
Tylko te ceny mnie przerażają... |
_________________ "Jedyną rzeczą, której nikt mi nie może zabrać jest taniec" <3 |
|
|
|
|
 |
Jo_Ann
Adept Baletu

|
Wysłany: Pią Cze 19, 2009 7:38 pm
|
|
|
Ja idę na pocz, bo sama tańczę od jakiegoś roku, i po prostu wyżej nie dam rady .
Ceny są straszne, to prawda. Ale jak sobie podzieliłam ile kosztują mnie pojedyncze zajęcia (przy 4 kursach), to i tak wychodzi taniej niż weekendowe w EDSie... |
|
|
|
|
 |
Tonacja
Nowicjusz
|
Wysłany: Nie Sie 30, 2009 4:59 pm
|
|
|
Ciekawe kiedy pojawią sie zdjęcia na stronie warsztatów?
Wróciłam, wróciłam cały tydzień temu i EST mogę każdemu polecić. Ceny cenami, ale zajęcia naprawdę dużo dają, po prostu było świetnie. W końcu fosse śr, klasyka pocz oraz jazz z Natalie pocz (bo mi latin odwołali... nie było chętnych, jak myślicie?).
Pan A. Ziemski klasykę prowadzi zupełnie inaczej, niż instruktorzy, od których dotychczas miałam okazję się uczyć. Aż trudno się pomylić. Nie dogina, nie dociska drastycznie, jego uwagi chwilami są wręcz żartobliwe. Przy czym wiele można się nauczyć.
Natalie ma w sobie tyle energii, jest zawsze uśmiechnięta, od niej z zajęć wychodzi się (pomijając umiejętności czysto taneczne: ktoś mi w końcu wytłumaczył, o co chodzi w piruecie) z poprzestawianym myśleniem, jakoś pozytywnie. Mój najbardziej udany kurs, postaram się wrócić do niej za rok Choreografie bardzo mi się podobały.
U Genevieve też fajnie. Mieliśmy układ do "Fever" Michaela.
Jeśli ktoś przypadkiem był ze mną na którejś grupie i zna tytuły piosenek, byłabym wdzięczna. Pamiętam jeszcze "Back to you" Goapele i "I feel blue" Alif Tree z fosse oraz "Gravity" Sary Bareilles z jazzu (lirycal, trzeci i czwarty dzień).
Generalnie szkoda, że tak szybko się skończyło. Kto nie był, niech żałuje |
|
|
|
|
 |
Pawciunio
Adept Baletu
Związek z tańcem: tancerz niezależny
|
Wysłany: Pon Sie 31, 2009 12:50 am
|
|
|
też miałem być, ale cena....
Znajomy choreograf mi mówił ile technik trzeba mieć w małym palcu, żeby sobie dobrze radzić na zajęciach z fosse. Przynajmniej tak mówił o warsztatach w NY.
Jak było na fosse?
Piszesz Sandi, że się na nich nie zawiodłaś, to miło mi to słyszeć
ekhm... no |
|
|
|
|
 |
Tonacja
Nowicjusz
|
Wysłany: Pon Sie 31, 2009 2:08 pm
|
|
|
Rzeczywiście, jak dla mnie było to połączenie modernu, elementy klasyki na rozgrzewce, trochę jazzu. Razem z ruchami typowymi dla fosse (proponuję wpisać "Little prince fosse" na youtubie, nie jestem w stanie tego opisać). Ale nie upieram się, mam niewielkie doświadczenie w technikach i tego rodzaju warsztatach.
Wiesz, to była grupa średniozaawansowana, choć, jeżeli o mnie chodzi, poziom był dość wysoki. Mieliśmy skoki szpagatowe na przekątnej, z którymi dalej mam problem. Poziom tańczących był różny: niektórzy radzili sobie naprawdę świetnie, niektórzy sprawiali wrażenie, że pomylili zajęcia. Ale tak jest pewnie na wielu warsztatach, każdy się kiedyś uczy, choć z reguły powinien to robić na dostosowanym do siebie poziomie (tak, mówię to ja: osoba uczęszczająca w większości na grupy początkujące ).
Jak chcesz wiedzieć coś więcej, to pytaj. |
|
|
|
|
 |
Tonacja
Nowicjusz
|
|
|
|
 |