www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sezon 2009/2010
Autor Wiadomość
Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Nie Maj 31, 2009 4:17 pm   Sezon 2009/2010

W Łodzi pojawiły się zapowiedzi na nowy sezon. Przewidziana jest - o ile sie nie mylę - jedna premiera baletowa - Romeo i Julia. W bieżącym sezonie były dwie, więc nie jest tak najgorzej.
Z przeprowadzonych - przez Teatr Wielki w Łodzi - sondaży wynika, że łódzcy bywalcy TW przede wszystkim chcą więcej baletu... - nie oper nie operetek ani musikali ale właśnie baletu. Najwięcej, bo prawie 30 % ludzi zażyczyło sobie więcej baletu. Dyrekcja zapowiada, że będzie podążać za oczekiwaniami widzów.

PS czy ktoś z Was wie cokolwiek o jakiś wydarzeniach baletowych z września/ października 2009 ? Czy ktoś przyjeżdża ciekawy do Polski, jak to często w tej porze roku??

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Pon Cze 01, 2009 8:38 am   

W Warszawie tradycyjnie będzie zespół Ejfmana z jego nowa choreografią "Oniegin" na motywach poematu Puszkina ale przeniesionego w nasze czasy. Terminy: 16, 17, 18, 19 wrzesnia. Ponadto będzie festiwal Ciało_umysł, a podczas niego dwa spektakle zespołu Linga ze Szwajcarii z chhoreografią Katarzyny Gdaniec a takze grupa tancerzy Narodowgo Baletu Chińskiego (23 września).
Pod koniec wrzesnia zapraszamy tez do TW-ON na kolejne spektakle Tristana w choreografii Krzysztofa Pastora.

Joanna 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
tancerka?
Wysłany: Pon Cze 01, 2009 4:11 pm   

A mogłabym prosić o więcej informacji o Ciało/ Umysł, oraz Cie Linga (tzn. z jakim spektaklem - bo kilka ich już widziałam)?

Co do NB Chińskiego - świetni technicznie tancerze, ciekawe z czym przyjadą.

Ewa J. 
Koryfej

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Pon Cze 01, 2009 4:42 pm   

Ja za to chciałabym się dopytać o Ejfmana - nowa choreografia jak najbardziej mnie cieszy, ale czy jest może planowane też coś z "klasyki" ich repertuaru, czyli np. "Czerwona Giselle", "Rosyjski Hamlet", albo jeszcze coś innego, czy na "Onieginie" zamierzają poprzestać?

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pon Cze 01, 2009 6:10 pm   

A czy Ejfman i Balet Narodowy Chiński będą tańczyć też w Łodzi? Bo Ejfman chyba też w Poznaniu, a czy w Łodzi???

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Sro Cze 03, 2009 12:34 pm   

szczegółowe informacje na temat 2 spektakli festiwalu ciało_umysł w TW-ON

23 września - inauguracja Festiwalu „ciało/umysł”w ramach 8 międzynarodowego Festiwalu Tańca Współczesnego
23 września – 3 października 2009

Akram Khan Company / Narodowy Balet Chiński / Wielka Brytania

bahok (2008)

Choreografia / Choreographer Akram Khan
Muzyka / Music Nitin Sawhney
Reżyseria świateł / Lighting Designer Fabiana Piccoli

Akram Khan, światowej sławy brytyjski choreograf pochodzący z Bangladeszu zainteresowany łączeniem odmiennych i różnorodnych tradycji i kultur poszukuje w bahok tożsamości, domu współczesnego człowieka. Jego pięcioosobowy zespół oraz trzech tancerzy Narodowego Baletu Chińskiego to: Chińczycy, Koreanka, Hindus, Południowo-Afrykanka, Słowak i Hiszpanka. Tworzą oni na scenie mieszankę kultur, tradycji i tańca. Łączą dynamikę współczesnych Chin i ich folklor z elementami Kathak i wpływami zachodniego tańca współczesnego i klasycznego poszukując uniwersalnego, oryginalnego języka komunikacji. Muzykę do spektaklu stworzył Nitin Sawhney.
Premiera bahok odbyła się w Pekinie 25 stycznia 2008. Z sukcesami spektakl prezentowany był m.in. w Wielkiej Brytanii, Syrii, Hiszpanii, Niemczech, Szwajcarii, Kanadzie, Francji, Abu Dhabi, Chorwacji, Holandii, Skandynawii i Meksyku.
Akram Khan, urodzony w 1974 r, jako 30-latek został członkiem nadzwyczajnym Sadler's Wells Theatre i otrzymał Order Imperium Brytyjskiego za zasługi na rzecz tańca w Wielkiej Brytanii. W tym roku ITI-Unesco zaprosiło go do napisania przesłania dla świata ogłaszanego z okazji Międzynarodowego Dnia Tańca.

Sala im. Stanisława Moniuszki, Czas / Time: 75 min

2- 3 października - zakończenie Festiwalu „ciało/umysł”

compagnie linga / Szwajcaria

SPEEED

Idea i choreografia / Idea and choreography Katarzyna Gdaniec i / and Marco Cantalupo
Muzyka / Music Philip Jeck, Richie Hawtin, Goem, Plastikman, Svarte Greiner, Thomas
Brinkmann, Johann Johannsson
Światła / Lights Bert De Raeymaecker

W 59 minut, Linga bada przewodnie pryncypia narzucone nam przez społeczeństwo: high-speed i high-performance. Społeczne standardy wartościują sposób, w jaki chodzimy, korygują trajektorie naszych ruchów, determinują i wprowadzają coraz więcej produktywnych celów, eksploatują przestrzeń, redukują margines błędu i lenistwa, implikując fakt, że ruch jest tylko następstwem wyliczeń i kalkulacji. Speeed nie przyjmuje strony „wolnego” przeciwko szybkości. Nie ma decyzji binarnych, nie ma finałowych rozwiązań, są tylko pytania.
Szwajcarski zespół współtworzony przez polską choreografkę, byłą tancerkę Maurice Bejarta –Katarzynę Gdaniec w Warszawie wystąpi po raz pierwszy.

Sala im. Emila Młynarskiego, Czas / Time: 59 minut

odpowiedzi na inne pytania:
Zespół Ejfmana pokaze w warszawie TYLKO cztery spektakle swojej nowej produkcji "Oniegin", nie wiem czy i jakie inne spektakle pokaże w innych miastach polski, kto ma informacje niech się pochwali ;)

Torin 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
miłośnik baletu :)
Wysłany: Sro Cze 03, 2009 12:52 pm   

W Krakowie 26-27 września też pokaże "Oniegin-a". Czyli ten rok chyba monotematyczny :)

Torin

M. 
Koryfej

Wysłany: Sro Cze 03, 2009 1:58 pm   

Chyba tak. A to fragmenty promocyjne z trasy z Onieginem w Stanach:
http://www.youtube.com/watch?v=0bbDNWcy7iU
http://www.youtube.com/watch?v=kmemX_rsPaI

hmm... czyżby Ejfman nie miał zamiaru odwiedzić w tym roku Sopotu? Poznań, Wwa i Kraków mają już info na temat jego wizyt w swoich miastach. Natomiast Opera Leśna w Sopocie vel. Agencja Bart, która co roku była organizatorem, nie umieściła Ejfmana w rozpisanym na wakacje repertuarze :cry:

Joanna 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
tancerka?
Wysłany: Sro Cze 03, 2009 2:08 pm   

a, to trzeba było od razu mówić, że nie sam Balet Chiński, a zespołem Akram Khana, to baaardzo duża różnica, ja bym właściwie powiedziała, że spektakl Khana (i są tam również tancerze z jego zespołu) z udziałem paru tancerzy NB Chińskiego. notabene bardzo, bardzo, dobry spektakl!! Z chęcią go jeszcze obejrzę:)

SPEEED - również bardzo dobry spektakl :)

chyba muszę zmienić swoje plany na wrzesień, bo właśnie 'bahok' jest spektaklem, który bym bardzo chętnie jeszcze obejrzała:)

dla wyjaśnienia (gdyby kogoś zmyliło "we współpracy z Baletem Chińskim") - to taniec współczesny, nie balet.

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Sro Cze 03, 2009 2:39 pm   

Joanna napisał/a:
a
dla wyjaśnienia (gdyby kogoś zmyliło "we współpracy z Baletem Chińskim") - to taniec współczesny, nie balet.

no ba, przecież zaznaczone że w ramach festiwalu ciało-umysł, a tam "baletów" nie pokazują ;)

Joanna 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
tancerka?
Wysłany: Sro Cze 03, 2009 2:44 pm   

tak, ja to wiem ;)

(chociaz z drugiej strony Edyta Kozak w ostatnim swoim spektaklu byla niby na pointach? ;) )

ale być może nie każdy będzie zorientowany, co to za spektakl, itp., a skojarzy tylko, że z 'baletem' i to 'chińskim', więc wolę zaznaczyć :)

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Sob Cze 06, 2009 3:02 pm   

trochę się zmartwiłam właśnie, bo jakoś nie mogę znaleść jakiejkolwiek informacji o tym, że zespół Ejfmana będzie we wrześniu też w Łodzi. Wygląda na to, ze Warszawa, Kraków i Poznań. Pozostaje mi tylko mieć nadzieję, że się mylę.

Ewa J. 
Koryfej

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Sob Cze 06, 2009 8:27 pm   

Niekoniecznie, zawsze możesz przyjechać jeszcze do któregoś z tych trzech miast ;)

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Nie Cze 07, 2009 9:15 am   

Czy jest wam znana oficjalna strona baletu Ejfmana, gdzie mogły by być zaznaczone wyjazdy?

Chiaranzana 
Corps de Ballet

Wysłany: Nie Cze 07, 2009 1:40 pm   

Postaram się być i na tych spektaklach, mam tylko nadzieje, że terminy nie zawadza mi o sesje.

milton 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
uczeń-ekstern w osb
Wysłany: Wto Cze 09, 2009 12:07 am   

http://www.eifmanballet.ru/afisha.htm

strona oficjalna baletu Ejfmana. Więc również sanok i bytom. I wszędzie oniegin.

M. 
Koryfej

Wysłany: Wto Sie 04, 2009 2:39 pm   

O proszę jak elegancko - Opera Bałtycka podaje już repertuar na cały przyszły sezon. Doliczyłam się 6 premier, w tym 2 baletowych. W lutym POB zapowiada balet "Chopinart" w chor. Wesołowskiego, a w maju "Out" w chor. Izadory (tym razem wg libretta na stronie opery, jednostką postawioną w konflikt z brutalnym tłumem ma być poeta...).

Z premier operowych: trzy w reżyserii Marka Weiss-a (Strauss w październiku, Flet w marcu i Makbet Verdiego w czerwcu). No i czwarta wyreżyserowana przez panią Ewelinę Piotrowiak Halka w lutym. Nie ukrywam, że tej Halki jestem najbardziej ciekawa.

Migotka 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
uczeń-amator :)
Wysłany: Pon Sie 24, 2009 4:00 pm   

Na stonie Teatru Wielkiego podano że 31. 01.2010 w Bajaderze wystąpią gościnnie Svetlana Zakharova i Igor Zelensky :shock: . Niech tylko podadzą termin sprzedaży biletów...

Ewa J. 
Koryfej

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Pon Sie 24, 2009 4:47 pm   

Chociaż nie szczególnie przepadam za Zakharovą, to jednak jakby nie patrzeć, wielkie wydarzenie, na pewno się wybiorę. I na pewno co najmniej połowa forum oszaleje z radości, ale to dobrze, bo chociaż będzie o czym mówić i co komentować ;)
A czy ktoś już może kupował bilety na "Oniegina" Ejfmana? Są dostępne bodajże od 16 sierpnia, ja jak na razie jeszcze się nie zdecydowałam, ale właśnie widzę, że chyba popełniłam błąd, bo i tak są tylko dwie kategorie cenowe, a chętnych pewnie jak zwykle sporo.

raisa
Solista Baletu

Związek z tańcem:
Uczeń OSB
Wysłany: Pon Sie 24, 2009 5:13 pm   

Nie mogę znaleźć informacjio tym, że Zakharova przyjeżdża, a na jej stronie też nic nie ma na ten temat. Gdzie to jest? W jakim balecie będzie tańczyć?
Oczywiście, że to jest wspaniała wiadomość, bo zobaczyć ją na żywo to dopiero coś!

Agasiek 
Koryfej

Wysłany: Pon Sie 24, 2009 7:06 pm   

Bajadera
http://www.teatrwielki.pl...let/season.html

Zjedź do January 2010

Bajaderka 
Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
tancerz
Wysłany: Pon Sie 24, 2009 7:20 pm   

Jaka szkoda- ponieważ akurat w tym terminie nici z wyjazdu, a bardzo chętnie bym oglądnęła (chociaż już Zakharova dobrze mi się przejadła)- jednak myślę, ze będzie to niezłe wydarzenie.
Bajadera, a w dodatku z Zakharovą, no, aż wstyd nie zobaczyć na żywo. A czy wiadomo, kto będzie w roli Gamzatti?

Migotka 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
uczeń-amator :)
Wysłany: Wto Sie 25, 2009 9:19 am   

Ewa J. napisał/a:

A czy ktoś już może kupował bilety na "Oniegina" Ejfmana? Są dostępne bodajże od 16 sierpnia, ja jak na razie jeszcze się nie zdecydowałam, ale właśnie widzę, że chyba popełniłam błąd, bo i tak są tylko dwie kategorie cenowe, a chętnych pewnie jak zwykle sporo.

Kupiłam bilety wczoraj przez stronę TWONu. Ceny są takie jak podano od września + 5 zł, przynajmniej na 1, 2 i 3 balkonie, i faktycznie biletów już niewiele, ale ciągle jest jakiś wybór.

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Wto Sie 25, 2009 9:32 am   

czy kupowałyście przez e-bilet czy jakoś inaczej? Pamiętajcie że w e-bilecie nie wszystkie bilety i miejsca są dostępne i kosztuja 5 zł drożej :) Biletów jest jeszcze sporo, bo tak na prawdę mało które są już kupione, większośc jest zarezerwowana i nie zawsze moze zostać wykupiona (ktoś zrezygnuje z caości rezerwacji jub wykupi 3 bilety zamiast 5). Najmniejsze wzięcie jak zwykle maja bilety najdroższe (najlepsze) i te są jeszcze dostepne i nawet nie zarezerwowane......

Ewa J. 
Koryfej

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Wto Sie 25, 2009 8:04 pm   

Narobiłam zamieszania, ale już prostuję, bo oczywiście jest więcej kategorii cenowych, niż dwie, ale nie wchodziła mi strona TW, więc wyszukałam gdzieś indziej (niestety nie pamiętam, czy to był e-bilet, czy coś innego), ale były tam dostępne bilety tylko za 110 i 140zł, i tak, masz rację Kasiu, rzeczywiście były droższe i nie wszystkie miejsca dostępne.
Za to po zainstalowaniu odpowiednich wtyczek udało mi się kupić na stronie teatru, ale co do tych najlepszych miejsc to wcale nie jest tak kolorowo: mój tata stwierdził, że z najlepszych zostały.. najgorsze (czyli innymi słowy: te za 163 np. na balkonie, ale nie centralnie, tylko gdzieś tam po boku itp.). Zastanawiałam się też, czy na balkonie, czy na parterze, w końcu wybór padł na parter, ale skoro Kasiu twierdzisz, że część jest tylko zarezerwowana, to pewnie kombinowałabym jakoś inaczej, ale teraz już pewnie nic z tego..
To znaczy, moim celem były oczywiście te miejsca, ale niestety wszystkie, na każdy dzień już zajęte: http://img26.imageshack.u...eznazwy1tqq.jpg

Ale jak to zwykle bywa kto pierwszy, ten lepszy ;)

PS. A jeśli można zapytać - do kiedy należy potwierdzić rezerwacje? Bo może jeszcze wtedy coś udałoby mi się pozmieniać.

Odpowiedz do tematu