www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gość
Pią Wrz 04, 2009 3:51 pm
"Orient Express"-intensywny kurs podstaw tańca brz
Autor Wiadomość
PasionLatina
Nowicjusz

Wysłany: Sro Wrz 02, 2009 11:27 pm   "Orient Express"-intensywny kurs podstaw tańca brz

Program "Orient Express" (6 h)
w 2 dni nauczysz się podstaw tańca orientalnego (tańca brzucha).

Zajęcia poprowadzi Naima: instruktorka z doświadczeniem i pasją.

O tańcu:

Taniec brzucha, a raczej klasyczny taniec orientalny, powstał na początku XX wieku w najbardziej ekskluzywnych kabaretach Kairu. Łączył w sobie tradycję tańców arabskich (folkloru) i elementy latynoskie z wpływami tańca klasycznego szkoły rosyjskiej. Obecnie istnieje w dziesiątkach odmian i gatunków i zachwyca publiczność na całym świecie. Jest niezwykle kobiecy i uczy gracji i elegancji ruchu. Europejkom wydaje się początkowo dość trudny, bo wymaga silnego izolowania poszczególnych części ciała, ale działa zbawiennie i na kręgosłup, i na psyche.

5 września: sobota, (first step), godz. 11.00 – 14.15 (tym 15 minut przerwy)

1. „Pierwszy krok ku Orientowi” (1h) – podstawy techniki tańca orientalnego. W programie: zasady izolacji, pierwsze półkola, ósemki i jedynki, interpretacja muzyki za pomocą podstawowych figur belly-dance.

2. „Subtelne dłonie, wydatny biust i smukła kibić” (1 h) – zalotność i kokieteria w tańcu orientalnym. W programie: gra mimiczna, praca dłoni , ramion i klatki piersiowej.

3. „Wibracje bioder i drżenia serc” (1 h) – wprowadzenie do techniki shimmies, jednej z najbardziej charakterystycznych dla tańca orientalnego. W programie: shimmy egipskie (kolanowe), basic (biodrowe), choo-choo, zasady tańca drum solo (do bębnów solo).

6 września: niedziela, (0 – 3 miesiące nauki), godz. 11.00 – 14.15 (tym 15 minut przerwy)
1. „O przestrzeni w tańcu, czyli jak się «orientalnie» przemieszczać, tańcząc «taniec brzucha»”. W programie: krok arabski (basic) w kombinacjach: do boku, na 4 strony świata, po V, krok pięta-palce(do przodu i palce-palce (do tyłu) z akcentami biodrami, także orientalny „step-touch” akcentowany, krok „trampolina”, krok do tyłu „na 2”.

2. „Shaaby, czyli pop arabski”. Jak połączyć poznane znane figury i wykorzystać je na dyskotece orientalnej?

3. „Beledi i saidi, czyli folklor egipski”. W programie: nauka podstawowych kroków i figur charakterystycznych dla wesołych egipskich tańców regionalnych, z których pochodzi sceniczny taniec orientalny.

Na zajęcia zabieramy:
- legginsy lub dość przylegające spodnie dresowe,
- top odsłaniający brzuch,
- chustę trójkątną na biodra (najlepiej z monetkami lub frędzlami),
- baletki lub skarpetki z tzw. ABS-em (ew. tańczymy boso),
- wodę i niezbędne do przetrwania kalorie,
- bransolety, kolczyki i wszystko, co sprawi, że poczujemy się nieco bardziej orientalnie i dużo bardziej ponętnie.

Miejsce:
Szkoła tańca Pasion Latina
ul. Zakrzewska 24 w Warszawie.
http://www.pasionlatina.pl/

Zapisy
Zapisy przez e-mail: taniec@pasionlatina.pl lub telefonicznie 0-793-406-089

Opłaty:
Cały kurs - 80 pln;
Koszt kursów dla dzieci - 75% ceny kursu dla dorosłych.
1 dzień (cały) kursu, czyli sobota albo niedziela – 50 pln

Naima (Roksolanka) o sobie samej:
Jestem tancerką i nauczycielką tańca orientalnego. Specjalizuję się zarówno w egipskim tańcu klasycznym, w gatunkach folklorystycznych, takich jak: melaya leff, beledi z laską (raks assaya), halidżi (khaleegy, saudi) etc., w shaaby (pop arabski), jak i w tradycyjnych i współczesnych formach beledi oraz w tańcu z woalem (w stylu klasycznym i amerykańskim).

Tańcem orientalnym zajmuję się od 2005 roku. Uczyłam się u najlepszych tancerek polskich i u mistrzów zagranicznych: prof. Zazy Hassana, Ehaba Atii, Elwiry Janitzki, Orit Maftsir, Mayodiego, Khaleda Mahmouda, Nour i Yassera, Aleksieja Riaboszapki, Mariny Oganyan, Djamili (Berlin), Beaty i Horacia Cifuentesów, Magdy'ego El Leisy, Lubny Emam, Khadejah i Mustafy (Berlin) i in.

W latach 2007 – 2009 byłam członkinią i solistką zespołu „Malikat Szams” i instruktorką w STO „Amira”. Występowałam na ogólnopolskich festiwalach, warszawskich paradach tanecznych, haflach i dziesiątkach imprez firmowych. Ukończyłam kurs instruktorski i zdałam egzamin u prof. Zazy Hassana. Prowadzę zajęcia regularne i warsztatowe (z zakresu historii, techniki i choreografii egipskich tańców klasycznych, shaaby i folkloru).

Z zawodu jestem naukowcem - do tańca orientalnego mam bardzo podobny stosunek jak do mojej pracy, która stanowi moją największą pasję: moim celem jest zrozumieć, uporządkować i przekazać innym w sposób maksymalnie komunikatywny wszystko, czego się sama uczę i dowiaduję. Jednym z najlepiej widocznych efektów tej fascynacji jest praca nad stworzeniem i redagowaniem słownika pojęć z zakresu tańca orientalnego (na www.belly-dance.pl), którym się szczycę, jako wyjątkowym osiągnięciem naszej internetowej społeczności.

Serdecznie zapraszam na moje warsztaty!

Odpowiedz do tematu