www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
gdzie jakiś balet dla początkujących w Łodzi??
Autor Wiadomość
mestema
Nowicjusz

Wysłany: Czw Lis 05, 2009 7:04 pm   gdzie jakiś balet dla początkujących w Łodzi??

Witam, ostatnio zaczęłam sie interesować baletem, jestem z łodzi i niewiemgdzie mogły by być jakies szkolły lub kursy dla bardzo początkujących. mam 20 lat i chyba nie jest jeszcze za późno by móc zacząć, oczywiście tylko amatorsko tak dla dobrego samopoczucia, polepszenia postawy, rozciąnięcia i wzmocnienia nóg. Proszę o jakąś wskazówke, albo jakieś filmiki bąż książki z jakimiś podstawowymi figurami do ćwiczenia w domu.

Hildegarda 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
uczeń, miłośnik
Wysłany: Sob Gru 26, 2009 12:52 pm   

Witam! Z tego co się orientuję to zajęcia z baletu odbywają się w Urban Dance Zone www.urbandance.pl Proponuję zajrzeć na tą stronę i sprawdzić szczegóły.
Jeszcze możesz zajrzeć na www.odoriko.pl Nie wiem w jakim jesteś wieku, więc ciężko mi podać szczegóły. Pozdrawiam :)

Zioło 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczeń
Wysłany: Nie Gru 27, 2009 3:36 pm   

http://www.balet.pl/forum...opic.php?t=6321 - zapraszam tutaj, spis szkół i zajęć baletowych :)
Oprócz szkół wymienionych przez Hildegardę, znajdziesz jeszcze ofertę szkoły Lilla House, ponoć bardzo dobrej - choć ja poznałam kilka osób uczęszczających na zajęcia tam i mam informacje o bardzo napiętej atmosferze, dyskryminacji przez grupy bardziej zaawansowane i nacisk na... wygląd i ubiór. Ale może od tego czasu się coś zmieniło :)
Powodzenia w poszukiwaniach!

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Nie Gru 27, 2009 8:21 pm   

czasem, zwłaszcza w wakacje., sa organizowane w Łodzi warsztaty dla "początkujących". Wpisz coś takiego w internecie, a się pojawi. Tyle że na to trzeba będzie trochę poczekać.

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pon Maj 17, 2010 9:09 am   

ODNAWIAM :

W Łodzi (tuz przy TW i mojej pracy :wink: ) ruszyla Niepubliczna Szkola Baletowa. Oprocz szkoly baletowej obejmujacej 9 lat nauki (od po 3 klasie szkoly podstawowej 9 lat z dyplomem panstwowym zawodowego tancerza czyli normalnie) placowka oferuje tez inne uslugi tj:
*) mala szkola baletowa dla dzieci od lat 5
*) szkole sztuki tanca (6 lat nauki popoludniami , poczawszy od po 6 tej klasie szkoly podstawowej a potem dyplom panstwowy zawodowego tancerza).
Wykladowcami w obu ma byc jak napisano "elita lodzkich i petersbuskich artystow baletu"

*) szkola tanca dla doroslych czyli:
balet klasyczny : poczatkujacy i sredniozaawansowany
taniec towarzyski - indywid
taniec brzucha
taniec jazzowy
modern jazz

Co Wy na to? czy jest ktos chetny?

ja od jakiegos czasu myslalam o balecie poczatkujacym ale nie za bardzo mam czas. Ale teraz jak ma byc szkola przy mojej pracy... no nic pomysle jeszcze.

Chiaranzana 
Corps de Ballet

Wysłany: Pon Maj 17, 2010 11:46 am   

No nie, zazdroszcze Ci, ja bym szla wszedzie gdzie sie dnia, drzwiami i oknami. Brakuje mi tylko tanca historycznego ale nie baletowego!. Ale i tak masz super i obok pracy!.

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pon Maj 17, 2010 11:50 am   

no tak, ta bliskosc i bezposrednie sasiedztwo to jest duzy plus, zwlaszcza odkad łódź jest sparalizowana remontami

bys szla wszedzie, gdzie sie da? fajnie zabrzmialo. Ale na pewno gdzies tam jest blisko Ciebie cos takiego.

A jest w Polce mozliwosc "ćwiczenia" tancow historycznych? to ciekawe, ale pewnie nie ma zbyt duzo chetnych, bo przegrywa z jazzem , towarzyskim i innym. Zreszta nie wiem.

Chiaranzana 
Corps de Ballet

Wysłany: Pon Maj 17, 2010 5:06 pm   

W Gdansku, nie ma baletu klasycznego dla doroslych. Jesli chodzi o taniec historyczny, ktory powinnien byc baza kazdego tancerza i milosnika tanca to z tym jest ciezko, jesli jest jakis zespol tanca dawnego to mozna tam uczeszczac na zajecia. Sa festiwale ale tylko latem, wtedy jest wysyp : Wroclaw, Krakow, Warszawa. Tylko ze to za malo i jasne ze odbija sie to na popularnosci. Na Zachodzie jest inaczej. Hmm nawet w Rosji sa stowarzyszenia zwiazane z tancami dawnymi.

Wiecej nie napisze, dla mnie to temat rzeka i bedzie nie temat.

Odpowiedz do tematu