Sławni tancerze, którzy nie ukończyli OSB |
Autor |
Wiadomość |
nin(j)a
Adept Baletu

Związek z tańcem: milośnik-uczeń
|
Wysłany: Nie Kwi 18, 2010 9:05 pm Sławni tancerze, którzy nie ukończyli OSB
|
|
|
Ostatnio sobie pomyślałam, czy są jacyś utalentowani i dość sławni tancerze(gł. tańczący balet, ale nie tylko), którzy NIE ukończyli baletówki, bo np chodzili na zajęcia prywatne. Sami wiemy, że takich osób jest ogrom.
Ja niestety sidzę dość krótko w tym fachu(tanecznym) więc nie kojarze nikogo takiego, ale może Wam coś się o uszy obiło.
Zaczęcam do dyskusji, bo być może nie tylko mnie interesuje ten temat. |
_________________ "Człowiek nie może latać- tancerz musi, po to otrzymał ciało" |
|
|
|
|
 |
Sagittaire
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Nie Kwi 18, 2010 9:08 pm
|
|
|
rozumiem, ze nie chodzi o postaci fikcyjne? |
|
|
|
|
 |
jaromir
Adept Baletu

Związek z tańcem: milosnik
|
Wysłany: Nie Kwi 18, 2010 10:57 pm
|
|
|
Z tego co wiem, Stanisłąw Szymanski w wieku 15-16 lat zaczął uczyć się tanca u Wojcikowskiego na kursach w Krakowie. I juz nie będe dodawał anegdoty dot . jego osoby, z tamtego czasu, bo zwykle za dużo pisze.
Dodam jedno, 31 stycznia b.r. oglądając Bajaderę w TWON odniosłem wrażenie, ze niegdys St. Szymanski robił większe wrazenie niż Rosjanin wystepujacy goscinnie tego dnia. |
_________________ Tańcząc, ciałem powiesz także to, czego nie możesz wyrazić słowem. |
|
|
|
|
 |
sisha945
Koryfej

|
Wysłany: Wto Maj 04, 2010 11:11 pm
|
|
|
a jeszce ktos? kto wogle nie konczyl osb, lub dostal sie w poźniejszym wieku? |
_________________ It is our choices… that show what we truly are, far more than our abilities. |
|
|
|
|
 |
Nataszaa
Corps de Ballet

Związek z tańcem: tancerka
|
Wysłany: Sob Sie 07, 2010 6:09 pm
|
|
|
Wg. Wikipedii Olga Sawicka nie chodziła do OSB - jest absolwentką studia baletowego przy Teatrze Wielkim w Poznaniu. Ponadto Barbara Bittnerówna, Teresa Kujawa (aczkolwiek ona ukończyła Wydział Pedagogiczny Państwowej Szkoły Baletowej). Słyszałam też o Teresie Głowackiej, ale nie jestem pewna. |
_________________ "Zapytasz: po co to wszystko? Odpowiedź jest prosta: ponieważ postanowiłaś zostać tancerką." |
|
|
|
|
 |
|