www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
POMOZCIE
Autor Wiadomość
Kropa-88 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
student choreografii
Wysłany: Czw Maj 20, 2010 11:26 pm   POMOZCIE

witam, potrzebuje na zaliczenie wielowarstwowego utworu, w ktorym zawarte bedzie ostinato, wyczuwalny bedzie puls, slyszalne bedzie linia melodyczna, oraz w jakim metrum utwor jest napisany, dodatkowo poprosilbym o autora. Pomozcie, mam to na zaliczneie, pozdrawiam

Chiaranzana 
Corps de Ballet

Wysłany: Czw Maj 20, 2010 11:52 pm   

Hmm, ale jaki rodzaj muzyki ma byc? dawna, klasyczna?
Ostinato wystepuje w muzyce tanecznej dawnej np Folia, Tourdion, roznego rodzaju galiardy, Passacalie i canario.
Jordi Savall wydal cd Ostinato

http://www.amazon.com/Ost...e/dp/B00005QST4

i strona zespolu Savalla Alia Vox:

http://www.alia-vox.com/

Kasia :)) 
Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Pią Maj 21, 2010 12:16 am   

dobra, powiedzmy że źle zinterpretowalam :P
Ostatnio zmieniony przez Kasia :)) Pią Maj 21, 2010 11:17 am, w całości zmieniany 1 raz  

Kropa-88 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
student choreografii
Wysłany: Pią Maj 21, 2010 12:27 am   

Próbowałem, szukałem, niestety sam nie potrafiłem rozwiązać tego problemu, ale rozumie Twoje zniesmaczenie. Dziękuje koleżacne wyżej za pomoc, co do muzyki to nie ma znaczenia jaka to będzie, dziekuje jeszcze raz,

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pią Maj 21, 2010 9:43 am   

o Kasiu, Kasiu :) ?

ja tez wiele razy pytalam o cos na forum (ostatniu np Sishy), co bylo do znalezienia , w zaufaniu do tego, ze wielu z Was wie cos od ręki.

czy to zle sobie pomagac na wzajem :) ?
a oprocz tego, to tutaj glowna praca bedzie nad choreografią i w tym nikt na forum, na odleglosc nie odciazy, a ze choreograf szuka sobie inspiracji wszedzie , w tym tu na forum, to czy to cos zlego? :)

Chiaranzana 
Corps de Ballet

Wysłany: Pią Maj 21, 2010 12:38 pm   

Mnie nie irytuja uczniowie czy studenci ale nauczyciele ktorzy ich ucza.
Ja zauwazylam ze jak forum ma za duzo informacji to trudno cokolwiek znalesc, mnie np odstraszaja bardzo dlugie posty.
A co do tego zadania, to odsc dziwne aby uczyc sie na choreografi o ostinato, chciaz wypadaloby aby tancerz znal rowniez i to.

Najlepiej dla instpiracji choreograficznej przyjrzec sie jakims kontredansom to jeszcze do watku o Ostinato w tancu.

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pią Maj 21, 2010 1:09 pm   

Chiaranzana napisał/a:
mnie np odstraszaja bardzo dlugie posty

a, czyli co drugi mój :D

Chiaranzana napisał/a:
to odsc dziwne aby uczyc sie na choreografi o ostinato, chciaz wypadaloby aby tancerz znal rowniez i to

czy ja wiem, czy dziwne? kazda wiedza to, wg mnie, jakies ubogacenie dla tancerza; rozwija od wewnątrz. U nas w Polsce, to przez lata, jak jakies studia w zawodzie dla tancerza, to tylko pedagogika i więcej nic. I do dzis w sumie nie ma w Polsce chyba studiow uniwersyteckich na takim kierunku. Ale w Gruzji , na Ukrainie czy w jakimkolwiek innym wschodnim kraju od wielu lat funkcjonowały takie studia choreograficzne, na ktory wstęp mieli absolwenci po szkole baletowej.
I powiem szczerze, ze jak w Łodzi jest 2 takich tancerzy po takich studiach, to patrzenie na nich to sama przyjemność (jeden juz niestety nie jest czynny ale jeszcze nie tak dawno byl). Mają cos w sobie takiego, ze ach.. Nie mowie, ze stali sie tacy dzieki studiom, bo to cos albo sie ma albo nie ale fakt chyba faktem, ze takie studia to dla tancerza, ktory ma taka potrzebę jakas forma ksztaltowania swojej osobowości .

Chiaranzana 
Corps de Ballet

Wysłany: Pią Maj 21, 2010 1:27 pm   

Mi chodzilo o nauke ostinato- termin w muzyce znany muzykologom i praktykom, ale nie spotkalam sie z uczeniem tego tancerzy, a na pewno nie w szkole baletowej. Byc moze teraz sie zmienilo to.
Studia choreograficzne powinny byc ale nie tylko dla absolwentow baletowych ale tez np dla aktorow i ludzi ktorzy zajmuja sie teatrem i scena.

Akurat Twoje posty czytam z przyjemnoscia, piszesz z doza emocji i to akurat przyciaga. Malo jest ososb z wiedza o tancu ktore lacza to z ciekawoscia. Powinnas byc krytykiem baletowym i tanecznym bo masz do tego zadatki.

Kropa-88 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
student choreografii
Wysłany: Pią Maj 21, 2010 9:51 pm   

ponawiam swoją prośbe ;-)

Odpowiedz do tematu