www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Chopin znów tańczy w TW-ON
Autor Wiadomość
Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Sob Maj 08, 2010 5:36 pm   Chopin znów tańczy w TW-ON

Jutro - 9 maja premiera długo oczekiwanego i hucznie zapowiadanego spektaklu o Chopinie w choreografii Patrice Barta - widzialam fragmenty ale poczekam do premiery by napisać coś wiecej. Więcej wiadomości na temat premiery jest tu:
http://www.teatrwielki.pl...in.html?kid=111

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Nie Maj 09, 2010 3:22 pm   

wczoraj w TVP info w serwisie informacyjnym o godz. 18:00 była informacja o tej premierze :)
Niestety tylko tam, a okazja była, bo we wszystkich serwisach trąbili wczoraj o odnowie dworku Chopina i ze to tak ladnie sie sklada z rokiem chopinowskim.... gdyby dorzucic, ze jeszcze jutro premiera, to w ogole by fajnie bylo.
No nic czekamy na wrazenia :)

Raoul
Nowicjusz

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Nie Maj 09, 2010 11:12 pm   

Mnie podobało się umiarkowanie. Więcej napisałem tu:

http://www.trubadur.pl/cg...ct=ST;f=2;t=636

Pozdrawiam,
Raoul.

Chiaranzana 
Corps de Ballet

Wysłany: Pon Maj 10, 2010 12:27 pm   

Ja mam pytanie, czy to jest przedstawienie gdzie kostiumy stworzyl Maciej Zien? I jesli mozna to troche slow o owych kostiumach, jak sie odnalazly w tym przedstawieniu.

Przy okazji, odkrylam jeszcze jedno forum. Dziekuje!

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Pon Maj 10, 2010 2:06 pm   

nie, Zień robił kostiumy - piękne - do Tristana i niezbyt piękne - do Kurta Weilla

Raoulu, mnie tez podobało się bardzo umiarkowanie - ale o tum nastepnym razem

Chiaranzana 
Corps de Ballet

Wysłany: Wto Maj 11, 2010 11:01 am   

Ogladalam kilka dni temu w jakis TV ze wlasnie Zien robil kostiumy, troche wygladaly na zebracze, ale glos powiedzial ze mialy byc do tematu o Chopinie. I ze koncert byl a la Rock.
Zachwycaly sie tancerki ze kostiumy sa z prawdziwego jedwabiu i pieknie sie ukladaja podczas ruchu w tancu.

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Sro Maj 12, 2010 11:37 am   

tak, tez to oglądałam ale to nie był ten balet o Chopinie (w TW-ON) tylko jakis inny w któryms z teatrów tańca poza Warszawa - niestety nie pamietam gdzie.

Moje zdanie o Chopinie Barta opisałam na fotum Trubadura podobnie jak Raoul, wiec zaiteresowanych odsyłam tam

jaromir 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
milosnik
Wysłany: Nie Maj 23, 2010 11:51 pm   

Rozczarowanie - - głównie choreografią - rozmawiałem w gronie znajomych dzis wieczorem i dlatego zwrociłem uwage na ten temat.

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pon Maj 24, 2010 10:41 am   

a jak w roli Fryderyka WŁADIMIR JAROSZENKO?

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Sro Maj 26, 2010 11:40 am   

jak? nieżle, choć to jeszcze nie dośc mocna osobowośc sceniczna by zbudowac te postac od poczatku do końca. W każdym razie 100 razy bardziej wole go od Popova.

A dla tych którzy nie chcą lub nie mogą pójśc na "Chopina" całkiem fajna propozycja:

Wystawa fotografii- Chopin- E. Krasucka

Od 21 maja do 10 czerwca w podcieniach Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego na pl. Bankowym można oglądać wystawę fotografii Ewy Krasuckiej. Zdjęcia pochodzą z premiery baletu "Chopin" w choreografii Patrice'a Barta, która odbyła się 9 maja w Teatrze Wielkim - Operze Narodowej. W szesnastu kadrach autorka wystawy zatrzymała najbardziej ulotne momenty tańca czołowych tancerzy Polskiego Baletu Narodowego.

Ewa Krasucka (ur. 1985) fotografuje taniec od piętnastego roku życia. Większość jej prac powstała z udziałem artystów Polskiego Baletu Narodowego. Absolwentka kierunków Komunikacji Audiowizualnej oraz Tłumaczeń Ustnych i Pisemnych na Uniwersytecie w Walencji (Hiszpania). W czasie studiów współpracowała jako fotograf i dziennikarka z brytyjskim pismem Dance Europe. W marcu 2009, na zaproszenie Polskiego Baletu Narodowego, sfotografowała premierę baletu Tristan w choreografii Krzysztofa Pastora. W październiku 2009 podjęła stałą współpracę z Teatrem Wielkim-Operą Narodową jako fotograf Polskiego Baletu Narodowego i realizator filmów promocyjnych.

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Sro Maj 26, 2010 3:02 pm   

A swoją drogą, to czemu P. Bart sie nie sprawdzil jako choreograf? Bo dla Opery Francuskiej tworzyl w sumie chyba dosc sensownie?

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Czw Maj 27, 2010 11:42 am   

Choreograf tworzy na podstawie libretta - jesli jest to balet z akcją. Libretto Chopina pozostawia wele do życzenia - po prostu jest usiłowaniem "opowiedzenia" zycia Chopina - dośc drobiazgowo i jednoczesnie pokazania tego co go kształtowało, tego co go inspirowało. W formie 2 aktowego niezbyt długiego baletu z wybrana uprzednio muzyką (nie przez choreografa). takich warunkach trudno o arcydzieło bo gdzie kucharek sześć... Każda z osobna mogła zresztą miec najlepsze intencje i pomysły ale razem to nie wypaliło. Na scenie, w samym tańcu widac było ze Bart sprawdza ise w scenach komicznych, rodzajowych, sprawnie układa tańce charakterystyczne ale... dla nas Polaków tańce polskie ludowe ... wiemy jak maja wygladać i widzimy kiedy nie są polskie a rosyjskie. Dla znających naszą historię powstanie listopadowe w niczym nie przypominało rewolucji francuskiej toczonej na barykadach Paryża, a książe Konstanty mimo ze nie sławny nie był brutalem.... Z odległej Francji wszystko wygląda inaczej - stereotypowo, wschodnio - Polska czy Rosja - jedna rzecz... I tak mozna by długo wymieniac skąd wzięły się niedoskonałości "Chopina"

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Czw Maj 27, 2010 3:56 pm   

moze wiec szkoda, ze K. Pastor -Polak - nie ukladał tej choreografii?

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Pią Maj 28, 2010 11:12 am   

Hmmm, Krzysztof pastor nie moze przeciez robić z Polskiego Baletu Narodowego swojego autorskiego zespołu i robić wszystkich choreografii. Poza tym on własnie lubi nieskrepowaną artystyczną wolnośc w doborze wszystkich srodków wyrazu w swoich baletach a tu nie do końca to było mozliwe. Co tu kryc - taki balet-edukacyjny na zamówienie to nie jest ani najlepszy pomysł, ani artystyczne wyzwanie... Choć ja np. optowałam jakieś 2-3 lata temu za tym zeby balet o Chopinie zamówić u Borisa Ejfmana - wyszło by napewno romantyczno-dramatycznie ale nie koniecznie edukacuyjnie. Inna sprawa ze Ejfman nie lubi tworzyć na zamówienie i prawie tego nie robi ale moze postac Chopina by go przekonała - tego sie juz nie dowiemy...

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pią Maj 28, 2010 5:39 pm   

Moze i nie edukacyjnie, ale gdyby bylo jak chcialas, to bylby przynajmniej sukces. Chociaz ja powiem szczerze, ze wole te stare choreografie Ejfmana. Młodsze sa bardzo "po wierzchu", chcociaz motywy niektore w "Mewie" bardzo byly fajne. :)

Odpowiedz do tematu