Sezon 2010/2011 w Łodzi |
Autor |
Wiadomość |
Sagittaire
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Czw Cze 10, 2010 5:17 pm Sezon 2010/2011 w Łodzi
|
|
|
A ja cały czas nie moge sie pogodzic, ze jednak nie bedzie w Łodzi Tristana w koprodukcji z PBN
Narobią człowiekowi nadziei, czlowiek czeka rok , a potem sie okazuje, ze niestety.
Tak wiec w Łodzi jakos tak srednio bo tylko E. Wycichowska .
Za to 6 oper Kurczę, czy ci ludzi nie umieja pomyslec, ze przeciez balet to wiecej niz opera???? |
Ostatnio zmieniony przez Sagittaire Czw Cze 17, 2010 7:16 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
 |
Kasia G
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem: krytyk
|
Wysłany: Pią Cze 11, 2010 11:27 am
|
|
|
No to przyjeżdzaj do warszawy - we wrzesniu będą powtarzane spektakle Tańczmy Bacha, powinien wrócić Kurt Weill, premiera Kopciuszka Ashtona i Świeta wiosny Nizyńskiego to pewniaki! |
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec |
|
|
|
|
 |
Chiaranzana
Corps de Ballet
|
Wysłany: Pią Cze 11, 2010 11:56 am
|
|
|
To trzeba zaklepac czas na wrzesien, tez sie wybiore jak dostane bilety. Szkoda ze w lipcu i w sierpniu nic sie nie dzieje.
Sagittaire - opere da sie chyba bardziej komercjalizowac niz taniec, pozatym ja mam wrazenie ze do opery da sie wcisnac rozne gatunki wiec balet jest gdzies w tle, jak tylko dodatek.
A czemu srednio jest z Wycichowska? za malo baletow czy za duzo? |
|
|
|
|
 |
Sagittaire
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Pią Cze 11, 2010 12:51 pm
|
|
|
oj te premiery warszawskie to plaster na rany... Ale zanim na nie, to ja w przyszlym sezonie mam nadzieje wybrac sie (WRESZCIE!!!!) na Kurta Weilla, bo to az grzech , ze nie byłam na tym .
Zeby tak kogos w Łodzi olsnilo, zeby robic w koprodukcji , nie gnioty z Wroclawiem, tylko poządne balety z Warszawą. No ale jak widac na razie nikogo nie olsni i zamiast Tristana z Warszawą w przyszlym sezonie na nasza scenę wraca - z pewnością przez wszystkich wyczekiwany - staroć z 1992 roku, tzn Krolewna sniezka czy cos.
Chiaranzana napisał/a: | Sagittaire - opere da sie chyba bardziej komercjalizowac niz taniec, |
A wiesz, ja ostatnio - tzn po obejrzeniu baletowego Contactu w Łodzi - doszlam do wniosku, że balet jest bajecznie łatwy do skomercjalizowania. Tylko komus musi sie chciec.... Chciec wymyslec, a potem chciec byc obrzucanym błotem przez wielkich znawców baletu, ktorzy przeklinają przy piwie a potem publicznie drą szaty, ze na scenie baletowej padło słowo "spi.." .
Nie no ja ostatnio mam takie wrazenie, ze dla wiekszosci krytykow to byloby dobrze, gdyby 20 lat walkowac tylko jedno Jezioro klasyczne.
Chiaranzana napisał/a: | A czemu srednio jest z Wycichowska |
jest srednio o tyle, ze to jedyna w przyszlym sezonie premiera ma byc. A obawiam sie, ze cuda z tego nie będzie. Mam nadzieje, ze sie mylę. |
|
|
|
|
 |
Sagittaire
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Wto Cze 22, 2010 8:30 pm
|
|
|
Repertuaru jeszcze nia ma ale na stronie TW w Łodzi juz ogłoszono, że w październiku będzie Kopciuszek i Ziemia obiecana (oba x 2).
Oczywiscie jako kompletny maniak pójdę i na to i na to i już się nie mogę doczekać, bo Ziemię widziałam tylko jeden raz, a Kopciuszek to jeden z moich ulubieńców .
Ciekawe jaka obsada, bo jeden i drugi to raczej balety G. Potockasa. To fajnie, pieknie tylko z drugiej strony jak tak, to by znaczyło, że na obejrzenie Nazara w roli większej będę musiała czekać z jakieś 5 miesięcy |
|
|
|
|
 |
Sagittaire
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Sob Cze 26, 2010 1:17 pm
|
|
|
http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100001161472124&v=wall&ref=ts
TW w Łodzi jest na facebooku. W sezonie chyba warto czasem zajrzec na te strone na facebooku, bo wlasnie byl tam konkurs i do wygrania 2 bilety |
|
|
|
|
 |
Sagittaire
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Nie Sie 29, 2010 10:52 am
|
|
|
Zachecam do przyjazdu do Łodzi w nowym sezonie.
W paxdzierniku: 6 spektakli zarowno w weekend jak i w dni powszednie.
Dla kogos kto nie jest jeszcze koneserem baletu ale kto lubi taniec w stylu spektaklu broadwayowskiego jest Contact (od lat 15). Są to 3 historie: 2 pierwsze na zasadzie krótkich obrazków, ostatnia długa zatytuowana tak jak całość czyli Contact.
Contakt opowiada współczesną historię faceta z Nowego Yorku, który robi karierę ale cierpi zżerany przez samotność. Któregos wieczoru snujac się po ulicach natyka się na nocny klub, w którym co wieczór spotykaja się ludzie, których sensem zycia jest taniec. Powoli wchodzi w swiat ruchu i jednocześnie w świat uczuć. Zobaczyć mozna fantastycznych aktorsko tancerzy (np. Adam Grabarczyk., Nazar Botsiy itd) , po których zobaczeniu nikt nie pomyśli "faceci w rajtuzach". Rzecz dobra zarówno dla osób, które na "normalny" balet nigdy by nie poszły jak i dla fanów baletu , którzy mogą tam zobaczyć zupełnie nowe oblicza łódzkich tancerzy i podziwiac ich aktorskie umiejętności.
Dla kogos kto bardziej ciągnie w stronę klasyki jest w październiku Ziemia Obiecana. Jest to historia Łodzi opowiedziana przez angielskiego choreografa G.Veredona.
Jest to ruch klasyczny + fantastyczne granie emocjami. Genialna rola Moniki Maciejewskiej, która mnie kompletnie oczarowywuje w tym spektaklu. Podobnie świetna B. Brozek i wyjatkowo ładne układy corpsu dziewczęcego. No i eteryczna Valentina Batrak w roli Zosi.
No i ostatnia propozycja na paxdziernik to najbardziej nagrodzony i utytułowany balet łódzki, cieszący się ogromną popularnością, sympatią i chmarami widzów mimo ze grany juz 3 lata - Kopciuszek. Z wielka przyjemnoscia pojde na niego raz jeszcze. Mam nadzieje , ze glowne role zagrają G.Potockas i M.Maciejewska.
Jeden Kopciuszek w paxdzierniku grany jest w czwartek o godz. 11:00. Spektakl ten polecam dla osob, ktore mialyby ochote przyjechac spoza Łodzi. Teatr Wielki jest 5 minut piszo od dworca kolejowego. Pociagi do Warszawy sa co godzine i sa to te szybkie polaczenia czyli dojazd do Warszawy w ciagu godziny i 20 -30 minut. Spektakl trwa godzine 30 min i kosztuje od 20-40 zł.
A jeżeli ktos by sie wybierał na spektakl wieczorny, to tez powiniec i po Kopciuszku i po Ziemi zdazyc na ostatni pociag do warszawy o godz. 21:00, bo spektakle w Łodzi sa krotkie i zaczynaja sie w tym roku wczesnie, bo od 18:30. |
|
|
|
|
 |
Nataszaa
Corps de Ballet

Związek z tańcem: tancerka
|
Wysłany: Nie Sie 29, 2010 11:45 am
|
|
|
Kusi mnie "Contact", no i te emocje w "Ziemi Obiecanej", ale z Krakowa może być ciężko. |
_________________ "Zapytasz: po co to wszystko? Odpowiedź jest prosta: ponieważ postanowiłaś zostać tancerką." |
|
|
|
|
 |
Sagittaire
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Nie Sie 29, 2010 1:05 pm
|
|
|
oj nie wiem co jest z tym Krakowem ale to jedyne miasto , z ktorym Łódz nie jest zupelnie skomunikowana. Dziwne to, bo sa dobre polaczenia z Wwa, Wroclawiem czy Poznaniem a z Krakowem nawet jedyne bezposrednie polaczenie zaraz zlikwidują i nie bedzie nic. Łatwiej i szybciej z Łodzi mozna teraz jechac do Londynu niz do Krakowa .
Ale ciesze sie, ze Contact Ci się podoba Nataszko
PS chyba ze byscie sie zebrali w wieksza grupę i przyjechali razem .Torin cos kiedys pisal, ze tez by chcial. Moze ktos jeszcze.Np jakby sie zebrac w kilka osob i przyjechac samochodem . W maju będą Łódzkie Spotkania a na nich min balet Bejarta, balet La scali ze Snem nocy letniej i nowa łódzka praemiera autorstwa E.Wycichowskiej. |
|
|
|
|
 |
Nataszaa
Corps de Ballet

|
Wysłany: Nie Sie 29, 2010 1:10 pm
|
|
|
Ostatnio w ogóle jestem nastawiona na Łódź. (;
Oglądałam sobie nagrania uczniów łódzkiej OSB i baaardzo mi się podobały.
Nie wiem czemu dotychczas tak mało o niej słyszałam...
Ps. O, to jest świetny pomysł! Byłabym chętna, tym bardziej, że jestem fanką p. Wycichowskiej. |
_________________ "Zapytasz: po co to wszystko? Odpowiedź jest prosta: ponieważ postanowiłaś zostać tancerką." |
Ostatnio zmieniony przez Nataszaa Nie Sie 29, 2010 1:11 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
 |
Sagittaire
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Nie Sie 29, 2010 1:11 pm
|
|
|
a cóż to za nagrania???? |
|
|
|
|
 |
Nataszaa
Corps de Ballet

|
Wysłany: Nie Sie 29, 2010 1:19 pm
|
|
|
Jeszcze jeden z Pauliną: KLIK
A w tym się zakochałam: KLIK
Na marginesie tylko powiem, że jestem absolutną fanką Pauliny, tańczy cudownie, pięknie pokazuje emocje i jest po prostu naj. |
|
|
|
|
 |
Buba
Adept Baletu

Związek z tańcem: uczennica OSB
|
Wysłany: Nie Sie 29, 2010 2:22 pm
|
|
|
Droga Sagittaire, dużo linków z występami uczniów naszej szkoły zamieściłam w wątku o Łódzkiej Baletówce Serdecznie zachęcam do obejrzenia |
_________________ dance or die!!! addicted to the dancefloor... |
|
|
|
|
 |
Sagittaire
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 7:44 pm
|
|
|
Jest repertuar na listopad:
1) Romeo i Julia 3 i 4 XI (4 XI spektakl w południe)
Choreograficznie słaby ale ma fajną dynamikę i jakieś emocje też. Warto iść ze względu na tancerzy: fantastyczną Julię Sadowską (od tego sezonu juz solistkę), P. Ratajewskiego, Nazara Botsiy.
2) 15 XI musical Notre Dame
3) Dziadek do orzechów 24, 25 i 26 XI (26XI o godz. 11:00)
POLECAM najbardziej ze all propozycji na listopad!!! Ja będę na 100% juz ktoryś raz.
4) Polski Teatr Tańca 30 XI (nie wiem jeszcze z czym).
Będę też na 100% bez względu z czym będą. Ostatnio jakoś mnie strasznie wzięło na PTT. |
|
|
|
|
 |
Sagittaire
Pierwszy Solista
|
Wysłany: Wto Wrz 07, 2010 11:40 am
|
|
|
30 listopada 2010 r. w Teatrze Wielkim w Łodzi premiera nowego spektaklu Polskiego Teatru Tańca w choreografii Ohara Naharina!!!!!!!!! |
|
|
|
|
 |
|