www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pierwsze zajęcia - tenisówki "czeszki" zamiast bal
Autor Wiadomość
orcio
Nowicjusz

Wysłany: Nie Lip 25, 2010 5:52 am   Pierwsze zajęcia - tenisówki "czeszki" zamiast bal

Witajcie
Czy na pierwsze kilka zajęć mogę mieć białe tenisówki czeszki zamiast baletek? To tylko ognisko a nie szkoła baletowa, prowadząca chyba nie będzie robić problemów, tyko czy one się nadają?

sisha945 
Corps de Ballet

Wysłany: Nie Lip 25, 2010 9:59 am   

moim zdaniem lepiej tańczyć w samych skarpetkach, bo czeszki mają dość twardą podeszwe i mogą utrudniać pracę stopy, a to nie jest wskazane :D .

Nataszaa 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
tancerka

Wysłany: Nie Lip 25, 2010 10:04 am   

Wydaje mi się, że niezbyt się nadają. ;P One mają gumową podeszwę, prawda?
A to nie pozwala nawet na obciągnięcie palców. Więc jeśli masz możliwość kupienia baletek na pierwszą lekcję, kup. A jeśli nie, to myślę, że jedną lekcję (o ile na następną kupisz już baletki) wytrzymasz. ;P

orcio
Nowicjusz

Wysłany: Nie Lip 25, 2010 10:21 am   

Dziękuje za odpowiedzi, mam czeszki już strasznie sprane i z miekką mocno wyświechtaną podeszwą (chodze w nich na okrągło, mogłoby nie być innych butów :) , spróbuje w nich zacząć.

inaenka 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
coraz większy
Wysłany: Nie Lip 25, 2010 12:30 pm   

Zawsze możesz je zdjąć, tylko nie zapomnij zabrać skarpetek. Można je zsunąc tylko na palce, bo w normalnie założonych troche ślisko, a z kolei nie każdemu odpowiada ćwiczyć/tańczyć całkiem na boso :)
"

Katerina 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
tancerka-miłośnik
Wysłany: Nie Lip 25, 2010 2:03 pm   

Ja np polecam jeśli nie masz obecnie baletek, skarpetki z antypoślizgami ;D tymi gumeczkami w róznych kształtach. na początek się przydają.skarpetki pozwalają na lepszą prace stópki niż tenisówki, a nie ślizgasz się bardzo.
No i powodzenia na pierwszych zajeciach!

orcio
Nowicjusz

Wysłany: Pon Lip 26, 2010 5:49 pm   

Znajoma ma balerinki z new yorkera białe płócienne które mi pasują, wyglądają jak baletki, mają napewno bardziej sliską podeszwę od czeszek, są niesamowicie wygodne i nie spadają. może w nich spróbuje. Obiecała pożyczyć.

fijoletowa 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
kompletna amatorka;)
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 4:17 am   

mi się wydaję, że na pierwszą lekcję w zupełności wystarczą zwykłe skarpetki, pewnie większość uczniów też nie będzie świetnie wyposażona. a złe buty mogą tylko przeszkadzać. powodzenia i dobrej zabawy. :)

Czajori 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
uczennica, baletoman
Wysłany: Sro Lip 28, 2010 11:49 am   

Balerinki Twojej kumpeli nie nadają się na lekcję tańca, ponieważ tylko wyglądają jak baletki, a nimi nie są. :694: Różnica polega na podeszwie, która w baletkach (prawdziwych) jest tylko cienkim kawałkiem skóry. Zdecydowanie radzę pójść na pierwsze zajęcia tylko w skarpetkach.

"Antyposlizgowe" skarpetki są często zbyt tępe na podłodze, nie pozwalają na swobodne wykonywanie ćwiczeń, takich jak na przykład passe par terre, a o obrotach już nie wspomnę...

Agasiek 
Koryfej

Związek z tańcem:
Uczennica OSB
Wysłany: Sro Lip 28, 2010 12:20 pm   

Tak, bardzo odradzam balerinek czy innych butów. To bez sensu. Baletki są tworzone tak by nie przeszkadzać pracy stop, czyli jak nie masz baletek to oczywiście lepiej w skarpetkach.

julianka 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
Moja pasja....
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 10:54 am   

W pierwszym semestrze pierwszej klasy w OSB ćwiczy się w skarpetkach.

Oczywiście nie całym, ale nie ćwiczy się od razu w baletkach.

Odpowiedz do tematu Dodaj do serwisow: Bookmark and Share