Ksiazki, czyli co czytacie |
Autor |
Wiadomość |
Nataszaa
Corps de Ballet

Związek z tańcem: tancerka
|
Wysłany: Sro Sie 11, 2010 2:04 pm
|
|
|
Georgia~ napisał/a: | ja ubóstwiam Erica-Emmanuela Schmitta......ten człowiek to geniusz~!!! kocham Jego książki |
Jego "Oskar i pani Róża" jest wzruszające i piękne. |
_________________ "Zapytasz: po co to wszystko? Odpowiedź jest prosta: ponieważ postanowiłaś zostać tancerką." |
|
|
|
|
 |
Katia
Corps de Ballet

Związek z tańcem: Tancerka
|
Wysłany: Sro Sie 11, 2010 2:14 pm
|
|
|
Nataszaa napisał/a: | "Oskar i pani Róża" |
Ja to chyba oglądałam w telewizji... To jest o takim chłopczyku chorym na białaczkę? |
_________________ "Black hole sun,
Won't you come
And wash away the rain?" |
|
|
|
|
 |
Nataszaa
Corps de Ballet

Związek z tańcem: tancerka
|
Wysłany: Sro Sie 11, 2010 2:24 pm
|
|
|
Katia napisał/a: | Nataszaa napisał/a: | "Oskar i pani Róża" |
Ja to chyba oglądałam w telewizji... To jest o takim chłopczyku chorym na białaczkę? |
Tak. Pisze on listy do Boga, w którym opisuje swoje codzienne szpitalne życie. Ostatni list jest napisany przez panią Różę (nazywaną przez niego "Ciocią Różą"), która pisze, że Oskar umarł. Ta książka jest niesamowita. W ogóle cała postać Róży kreowana dla Oskara jest niepowtarzalna. Tą książkę naprawdę trzeba przeczytać. |
_________________ "Zapytasz: po co to wszystko? Odpowiedź jest prosta: ponieważ postanowiłaś zostać tancerką." |
|
|
|
|
 |
Katia
Corps de Ballet

Związek z tańcem: Tancerka
|
Wysłany: Sro Sie 11, 2010 2:56 pm
|
|
|
To było wzruszające... Jeszcze dziś polecę do biblioteki wypożyczyć te książkę! |
_________________ "Black hole sun,
Won't you come
And wash away the rain?" |
|
|
|
|
 |
Cheryl
Solista Baletu

|
Wysłany: Sro Sie 11, 2010 4:51 pm
|
|
|
Książka jest faktycznie bardzo piękna i mądra. |
_________________ Klawisze pianina są czarne i białe, ale grają niczym milion kolorów w Twojej podświadomości. |
|
|
|
|
 |
meegson
Nowicjusz

Związek z tańcem: uczeń.
|
Wysłany: Sro Sie 11, 2010 4:55 pm
|
|
|
a ja właśnie skończyłam wczoraj 'Lekcje Tańca' - Katarzyny Krenz . |
_________________ ...uczynić taniec ich jedynym życiem, jedynym światem, jedynym przedmiotem pragnień. |
|
|
|
|
 |
eventail
Adept Baletu

Związek z tańcem: miłośnik i uczeń
|
Wysłany: Sro Sie 11, 2010 7:01 pm
|
|
|
Interesowała mnie ta książka swego czasu. I jaka jest? Taka dla dojrzałych czytelników czy bardziej dla nastolatek? Jest napisana prostym językiem czy bardziej wysublimowanym? |
|
|
|
|
 |
Bambyno
Adept Baletu

Związek z tańcem: uczennica
|
Wysłany: Sro Sie 11, 2010 8:47 pm
|
|
|
eventail napisał/a: | Interesowała mnie ta książka swego czasu. I jaka jest? Taka dla dojrzałych czytelników czy bardziej dla nastolatek? Jest napisana prostym językiem czy bardziej wysublimowanym? |
Jak dla mnie jest napisana zrozumiałym językiem. Jedynie w listach od Tamary [które znajdują się w książce] można znaleźć gdzieniegdzie wysublimowany język. Książka nie ma swego rodzaju przedziału wiekowego - może ją czytać nastolatek jak i emeryt |
_________________ "Dopiero taniec nadał jej ruchom cel i kierunek." |
|
|
|
|
 |
Gosia066
Adept Baletu

Związek z tańcem: Miłośnik baletu
|
|
|
|
 |
inaenka
Koryfej

Związek z tańcem: bliski
|
Wysłany: Sro Paź 20, 2010 4:02 pm
|
|
|
Ha, koleżanka z tego zacnego portalu BNetka, ma mi właśnie pożyczyć
A w tym wątku, na 6 stronie jest wspomniana ta seria. |
_________________ ""While I dance I can not judge, I can not hate, I can not separate myself from life. I can only be joyful and whole. This is why I dance."
- Hans Bos
------------------------------------------------------- |
|
|
|
|
 |
Kawka
Adept Baletu

|
Wysłany: Sro Paź 20, 2010 4:17 pm
|
|
|
Brzmi ciekawe, właśnie spojrzałam w katalog online Biblioteki UW, ta seria jest dostępna, na pewno przeczytam i wydam opinię |
_________________ Dokąd idziesz córko zła?
Do kabaretu matko ma! |
|
|
|
|
 |
julianka
Corps de Ballet

Związek z tańcem: Moja pasja....
|
Wysłany: Czw Paź 21, 2010 7:53 pm
|
|
|
Nataszaa napisał/a: | Katia napisał/a: | Nataszaa napisał/a: | "Oskar i pani Róża" |
Tak. Pisze on listy do Boga, w którym opisuje swoje codzienne szpitalne życie. Ostatni list jest napisany przez panią Różę (nazywaną przez niego "Ciocią Różą"), która pisze, że Oskar umarł. Ta książka jest niesamowita. W ogóle cała postać Róży kreowana dla Oskara jest niepowtarzalna. Tą książkę naprawdę trzeba przeczytać. |
Ooo....tak ta książka wzrusza i jest wspaniała...Ja jej co prawda nie czytałam, ale mam audiobook'a |
_________________ Julianka.
Dancing with feet is one thing but dancing with heart is another. |
|
|
|
|
 |
Gosia066
Adept Baletu

Związek z tańcem: Miłośnik baletu
|
Wysłany: Pon Gru 06, 2010 7:53 pm
|
|
|
Ostatnio wpadła mi w ręce ta oto książka http://czytac-nie-czytac....ryn-wagner.html ,nie czytałam więc nie będę oceniać,ale może ktoś już z was miał okazję ja przeczytać,to chętnie posłucham opinii. |
_________________ Piękno rodzi się w bólu. |
|
|
|
|
 |
Kawka
Adept Baletu

|
Wysłany: Pon Gru 06, 2010 8:51 pm
|
|
|
Co do serii o Annie - przeczytałam, krótkie, czyta się szybko, ale osobiście mi nie przypadło do gustu, ot takie czytadło do poduszki, a co najgorsze wszystkie zdarzenia były do przewidzenia , jeśli chodzi o zalety - porusza ciekawe aspekty psychologiczne.
Tancerkę Degasa niedawno wyhaczyłam w empiku, jestem na 50. stronie, póki co mogę powiedzieć, że książka ma bardzo ładny wstęp |
Do kabaretu matko ma! |
|
|
|
|
 |
julianka
Corps de Ballet

|
Wysłany: Wto Gru 07, 2010 5:55 pm
|
|
|
Kawka napisał/a: | Tancerkę Degasa |
Ja właśnie prosze mame żeby mi taką książke kupiła |
|
|
|
|
 |
venus-in-furs
Koryfej

|
Wysłany: Czw Gru 09, 2010 1:28 pm
|
|
|
Kawka napisał/a: | Tancerkę Degasa niedawno wyhaczyłam w empiku, jestem na 50. stronie, póki co mogę powiedzieć, że książka ma bardzo ładny wstęp |
I jak tam, godna polecenia? Trafiłam na nią ostatnio, już miałam kupować, ale fakt, że to debiut dziennikarki ze Stanów jakoś mnie zniechęcił. Może niesłusznie. |
|
|
|
|
 |
Giselle12
Adept Baletu

Związek z tańcem: uczennica
|
Wysłany: Czw Gru 09, 2010 3:46 pm
|
|
|
Ja polecam Chmielewską, szczególnie "Wszyscy jesteśmy podejrzani"- genialne i naprawdę śmieszne. Polecam również trylogię "Brzydcy", "Śliczni", "Wyjątkowi" i kontynuację "Nieważcy 1,2". Akcja dzieje się w przyszłości. W Brzydkich jest wiele naprawdę mądrych aluzji do współczesności. |
_________________ kocham balet
a ty? |
|
|
|
|
 |
Kawka
Adept Baletu

|
Wysłany: Sob Gru 11, 2010 9:59 am
|
|
|
jak przeczytam, to wydam opinię
venus-in-furs napisał/a: | Kawka napisał/a: | Tancerkę Degasa niedawno wyhaczyłam w empiku, jestem na 50. stronie, póki co mogę powiedzieć, że książka ma bardzo ładny wstęp |
I jak tam, godna polecenia? Trafiłam na nią ostatnio, już miałam kupować, ale fakt, że to debiut dziennikarki ze Stanów jakoś mnie zniechęcił. Może niesłusznie. |
|
Do kabaretu matko ma! |
|
|
|
|
 |
jaromir
Adept Baletu

Związek z tańcem: milosnik
|
Wysłany: Sob Gru 18, 2010 2:43 am
|
|
|
Wczoraj kupiłem książkę nie nową TANCERZ - biografia R Nurjeva - zaczynam czytać. |
_________________ Tańcząc, ciałem powiesz także to, czego nie możesz wyrazić słowem. |
|
|
|
|
 |
julianka
Corps de Ballet

|
Wysłany: Sob Gru 18, 2010 10:50 am
|
|
|
Ja czytam książki Jacqueline Wilson.....
Na razie przeczytałam "Bad girls" i czytam teraz "Best friends"..... książki na prawdę świetne.
Szczerze polecam
PS. Ja czytam po angielsku... żeby się nikt nie dziwił, że nie ma tego na "polskich" półkach i w języku polskim.... |
|
|
|
|
 |
Hydroxizina
Adept Baletu

|
Wysłany: Sob Gru 18, 2010 7:41 pm
|
|
|
jaromir napisał/a: | Wczoraj kupiłem książkę nie nową TANCERZ - biografia R Nurjeva - zaczynam czytać. |
Książka jest świetna, ale to nie biografia! To fikcja literacka, trochę tylko oparta na faktach. Ale i tak czyta się ją świetnie
Z książek o tancerzach czytałam również klasyczną już autobiografię Plisieckiej, którą się świetnie czyta oraz autobiografię Margot Fonteyn, którą uwielbiam jako tancerkę, ale niestety, nie jako pisarkę |
|
|
|
|
 |
Kawka
Adept Baletu

|
Wysłany: Nie Gru 19, 2010 12:21 pm
|
|
|
Z lektur kształcących będę niedługo czytać Więcej niż taniec - Rozmowy z Ewą Wycichowską |
Do kabaretu matko ma! |
|
|
|
|
 |
kaarolinka
Nowicjusz
Związek z tańcem: miłośnik
|
Wysłany: Wto Gru 21, 2010 1:29 pm
|
|
|
czytał ktoś może książki z serii Gone Zniknęli? Ja miesiąc temu sie wkreciłam i do dziś mnie trzyma. Jestem przy 3 części. Oprócz tego wszystkie książki Harlana Cobena, ksiązki Linwooda Barclaya czyli ogólnie sensacja. |
|
|
|
|
 |
nin(j)a
Adept Baletu

Związek z tańcem: milośnik-uczeń
|
Wysłany: Wto Gru 28, 2010 10:16 pm
|
|
|
julianka napisał/a: | Ja czytam książki Jacqueline Wilson.....
Na razie przeczytałam "Bad girls" i czytam teraz "Best friends"..... książki na prawdę świetne. |
ja też je czytalam,chyba nawet wszystkie dostepne w bibliotece,ogólni fajna jest seraia media rodzinne, moze troche dziecinne,ale madre, zwlaszcza Dziecko ze śmietnika a takie baletowe to Szkoła,balet...- seria |
_________________ "Człowiek nie może latać- tancerz musi, po to otrzymał ciało" |
|
|
|
|
 |
Chiaranzana
Corps de Ballet
|
|
|
|
 |